(Фото: : Thinkstoc)
(Фото: : Thinkstoc)

„Колубара“ му немаром уништила инвестицију од 170.000€ и 5 година рада, и ником ништа!

Уб – Драгомир Зујаловић из Уба уложио је у тамнавском селу Радљеву више од 170.000 евра у савремену плантажу ароније на око хектар и по.

Међутим, пет година његовог мукотрпног рада отишло у неповрат. Аронија је изненада увенула због, показале су анализе, превеликог загађења која је проузроковао оближњи површински коп „Тамнава – Западно поље“ Рударског басена „Колубара“.

Институт за заштиту на раду из Новог Сада и вештак пољопривредне струке Никола Станковић, које је ангажовао Зујаловић, утврдили су да је угљена прашина са копа вишеструко загадила и отровала земљиште и род, пишу Вечерње новости.

Због тога је Вишем суду у Београду поднео тужбу против ЕПС-а, односно „Колубаре“. Претходно је, како нам је рекао, на његову опомену пред тужбу, „Колубара“ одговорила да није одговорна за штету. Од Министарства за заштиту животне средине добио је одговор да „Колубара поступа у складу са заштитним мерама, утврђеним програмом…“

“Тражим да ми надокнаде сав труд и средства уложена у плантажу која је била подигнута по највишим светским стандардима”, каже Зујаловић.

“Сертификат о органској производњи, који сам чекао пуне четири године, док нисам испунио ригорозне услове, морао сам да вратим. Мораћу да платим пенале на основу уговора о испоруци и преради сока и чаја, који сам потписао ове године. О свему што ме задесило, обавештена су министарства екологије Шведске и Немачке, а преко њих и Европска комисија”, каже он.

Зујаловић истиче да су његови сокови и чајеви од ароније због квалитета били веома тражени у београдским апотекама и здравственим установама. Сибирску аронију својевремено је набавио у Пољској, а плантажа, која се налази на 150 метара од ивице угљенокопа и моћних рударских багера „глодара“, опремљена је најновијим системима наводњавања, противградне заштите и видео-надзором. Век експлоатације је од 75 до 90 година.

“Трудио сам се да на постигнем највећи могући квалитет ових производа који, научно је доказано, помажу у излечењу многобројних болести”, каже Драгомир.

“До лета ове године, док аронија није почела да се суши, веома успешно сам пословао. Сада је све пало у воду, а пропао је и сав капитал зарађен у Шведској, који сам уложио у озбиљну прозводњу ароније. Стручњаци су утврдили да појава сулфата у ваздуху и земљишту, угљене прашине, штетног атмосферског талога и канцерогене чађи представљају еколошку катастрофу, јер загађују животну средину и уништавају биљни, животињски и водени свет”, наводи он.

У вези са тврдњама и тужбе Драгомира Зујаловића покушали смо да чујемо и другу страну. Међутим, на питања благовремено упућена мејлом, од ЕПС-а није стигао одговор, пише лист.

Новости

5 коментара

 1. ako si sve preduzeo,a nisi osigurao,onada ti nema pomoci

  Ako si osigurao proizvodnju…ima nade.
  Ako nisi,onda si se ukopao…brzo u kop,skoci i ne vracaja se.
  TO CE TE PITATI U NEMACKOJ I SVEDSKAOJ.
  Civilizovani svet sve osigurava.

  • Цивилизован је онај ко живи од туђег зноја, суза и крви, па му претекне и за осигурање. А ко сече уши да би крпио доопе – њему је сигурност недостижан луксуз.

 2. Па питаће га судије „што си садио поред откопа?“

 3. Ма тај је нешто мућкао: „Сибирску аронију својевремено је набавио у Пољској“

 4. Еколошка органска производња 150 метара од копа угља где наравно мора имати прашине,човек није нормалан где је нашао да сади биљке од коих се праве лековити сокови,,
  Иначе биљке су му више заказале због високе температуре која је летос била када биљке прелазе у хибернацију заустављајући процес рада…аронија је лукава биљка све ће урадити даби опстала,она опстаје у прашини покрај пута,не захтева мажење и пажење,врло је моћна и издржљива биљка,од прихране највише воли траву која се око ње покоси и стави око њеног стабла да труне,није љубитељ никакве хемије..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Фонет)

За ТЕНТ 140.000 тона угља мање?

Београд – Због хаварије на транспортном систему на пољу „Д“ Рударског басена ...

ЕПС нема пара за хидроелектране, странци незаинтересовани

Београд – Недавне тврдње министра енергетике Александра Антића да у Електропривреди Србије ...