Виминацијум (Фото: Википедија)
Виминацијум (Фото: Википедија)

Кораћ: Садржина саркофага из Виминацијума надмашила сва очекивања

Београд – Прелиминарна анализа каменог саркофага пронађеног у Виминацијуму, коју су урадили антрополози, показала је да се ради о сахрани мушкарца у зрелом добу и женске особе у раним двадесетим годинама, изјавио је данас директор Археолошког института Миомир Кораћ и додао да су пронађени прилози у њему надмашили сва очекивања археолога.

Кораћ је за Танјуг рекао да ће даља изучавања дати прецизније податке о овим индивидуама, а материјал ће бити подвргнут и ДНК и различитим физичкохемијским анализама у циљу што бољег разумевања ове археолошке целине.

Иначе, нова сезона ископавања Виминацијума је, подсећа Кораћ, већ у првим месецима дала изванредне резултате.

„Након открића маузолеја истакнутог становника овог античког града, на истој локацији, у приградској зони, уз саобраћајницу која је водила на исток ка утврђењу Ледерата, код данашњег Рама, откривен је камени саркофаг, специфичан по томе што није опљачкан у прошлим временима“, подсетио је.

Ово је, каже, тек друго откриће нетакнутог саркофага у вишедеценијским истраживањима престонице провинције Горње Мезије.

Израђен је, описује, од кречњака, споља неукрашен и без натписа, са поклопцем у виду двосливног крова са акротеријама у угловима.

У Виминацијуму пронашли “свети кварт” и Фортуну

„Након подизања поклопца уз помоћ механизације, откривено је да се ради о двојној сахрани, а прилози у гробу су надмашили сва ишчекивања археолога“, испричао је Кораћ.

Уз покојнике су, додао је, откривене три посуде од стакла, две типа балсамариум¸а једна типа унгуентариум, као и четири новца од бронзе, од којих је један кован у виминацијумској ковници средином 3. века наше ере.

Док је мушкарац био сахрањен без личних предмета, предмети откривени уз жену спадају у ред најраскошнијих репертоара гробних инвентара откривених на некрополама Виминацијума, каже Кораћ.

По свему судећи, напомиње, била је обучена у одећу проткану златним нитима на коју су биле нашивене перле од злата, бисера и стакла, уз украсе у виду златних алкица са уметнутим драгим камењем.

Од делова костима ту су још уникантна појасна гарнитура од сребра, као и фибула (пандан данашње зихернадле) од истог материјала, прецизира директор Арехолошког института.

Виминацијум: Временска машина за обилазак мамута

Фризуру покојнице су, каже, придржавале четири укоснице са лоптстим главама, две од кости и две од гагата, врсте лигнита, насталог под специфичним условима, и изузетно је погодан за полирање и обраду.

Објашњава да је гагат у античко време био изузетно редак и скупоцен, ископаван је у Јорку у Енглеској, где су се највероватније налазиле и радионице за израду предмета од ове сировине.

Антички медицинари су гагат сматрали лековитим код здравствених проблема везаних за материцу, а поред тога, изузетно је погодан за датовање, будући да сви познати примерци потичу из гробова ИИИ века.

„Уз покојницу је откривено и кружно огледало од сребра, чија је дршка моделована у облику Херакловог чвора. Огледала луксузне израде су коришћена приликом свадбених процесија, невеста их је носила у кућу будућег мужа, тако да је могуће да се ради о предмету коришћеном у ову сврху. Овакво уверење додатно поткрепљује Хераклов чвор, будући да се зна да је појас младе био везиван управо на овај начин током већ поменутих процесија“, навео је Кораћ.

Виминацијум: Пронађен жртвеник посвећен нимфама

Према његовим речима, можда и најзанимљивији, а свакако један од изузетно ретких типова налаза је веренички прстен од злата, који на глави има угравирана слова СИМП, највероватније иницијале или скраћено име вереника.

Да ли је реч о мушкарцу сахрањеном поред ове жене, или се ради о сахрани оца и ћерке која је била верена али ју је превремена смрт спречила да се уда археолози ће покушати да одгонетну у наредним недељама, уз помоћ мултидисциплинарног приступа, где се очекује да ће ДНК анализе дати драгоцене податке, навео је Кораћ.

Танјуг

15 коментара

 1. Да ли се ту створио неки шваба? Ако није, обавезно све да пошаљете швабама на лабораторијску анализу и датирање. Немој да се зајебавате.

  • Грађанин Н. из Б.

   нема шваба, ал исфинансирали су да хрвати дођу.

   били само неки енглези, и однели неке торбе.
   кажу „хоће да осигурају“ неке артефактејшн. нико незна шта им то значи.

   енглези су поклонили рефлекторе и мале четкице и пинцете
   и донели пуно неких стаклених перли и огледалаца за поглавицу археолошког налазишта.

   • Како нико не зна ?
    артефактејшн.???
    Па то зна свако мало дете.
    Актен ташна!
    ид у q…
    Мени уопште није било тешко да решим тај проблем. И Дачић то зна, а не ја!

 2. Biti prilagođen u bolesnom društvu........nije znak........dobrog zdravllja

  Engleska podvala……….za kratko vreme……….biće u Londonu………!!!!!!!!!!!!!

  Gospodine Korać………..koliko hiljada funti je iznosio grant za iskopavanje ovog čuda u…………Kurconacijumu………????????

  Ojačati uticaj izmišljenog Rima i Grčke……….sa narukvicama i vereničkim prstenom……….u Srbiji……..sad, kad DNK analiza pokazuje, prisustvo Srba na ovom prostoru od ledenog doba do danas……..!!!!!!!!!!!!!

  MUMIJE ĆE BITI………R1b………KAO I PODMETNUTI………TUTANKAMON………SMEM SE KLADITI SA BOGOM………..LIČNO……………!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Ти би баш могао сам да обавиш анализу и експертизу тог ДНК. Јер си толики зналац и толико се разумеш у Р1Б и С9Ф гене, да Кљосов сад учи од тебе. Ви сте истоврсници, два зналца, инжењерски техничари и стручњаци опште праксе.

   Кљосов се поверио једном мом познанику, иначе његовом колеги са којим заједно ради у ПОСТРОЈЕЊУ ЗА ПРЕРАДУ ЂУБРЕТА, да има један у Србији што све зна и да Кљосов клечи док чита шта тај напише по коментарима. И тај нема ко други да буде него баш ти.

   Према томе, пази шта пишеш, јер те чита Кљосов лично, који се мало насекирао од кад су му радове ДНК генеалогије прогласили за псеудо-науку.

   Хоћу да кажем, кад би ти лично и персонално обавио анализе ДНК Тутанкамона и тог саркофага у Виминицијуму, резултат би свакако био меродаван. Ја знам да ти то можеш, само је питање да ли хоћеш.

   Ако би се ти прихватио ове анализе и експертизе, ти би својим синергијским чинодејствованијем и мултидисциплинарним приступом остварио контакт са суштином истине. А можда и са мозгом.

   • Biti prilagođen u bolesnom društvu........nije znak........dobrog zdravllja

    ……….Ameri imaju……….najveći gen………ne znam otkud Kljosov, Azijat i Bizantinac u njihovoj genetici……!!!!!!!!!

    Poznato je da su Rusi čobani i robovi………šta hoće taj Kljosov……..?????????

    Da je neko iz Silikonske valej………ne bi bilo sumnje………ili neko jevrejsko govno………kome tutnuše naštancanu Nobelovu nagradu sa trake………koja ne vredi ni pišljiva boba……..!!!!!!!!!

    Ovako………pametno seljače………bez pedigrea i plave krvi………bez opljačkanih para i iznesenih u Ameriku……….je običan goljo………a goljo ne može biti pametan……..!!!!!!!!!

    Pamet se meri upljačkanim milijardama………..pa je IQ američkih kongresmena 12543 u proseku……….!!!!!!!!!!

    Konjino zajedljiva……….ne preživaj ono što američki fašosi sažvakaše i progutaše…….!!!!!!!!

   • Стварно си свиња своје врсте. Грокћеш, једеш разна говна, смрдиш, фуј бре.

    Појма немаш ни о чему, а тртиш се свуда. Јебо те Кљосов а ти њега. Тај бре ради у ДЕПОНИЈИ ЗА ПРЕРАДУ ЂУБРЕТА, а он ти је идол и његова баљезгања.

    Све те твоје конструкције наби твојој кеви у буљу, ко је украо паре, ко је однео паре из Србије бла бла трућ.

    Разумем ја да си ти огорчен, сјебан у мозак, ко и сви ви што сте принуђени да живите под пизодуснатим квислингом и нема вам мрдања док вас јаше и крви пије на сламчицу.

    Али ти не разумеш да остатак света боле баш патка и за вас и за ваше проблеме и за ваше мишљење. И да сте смешни, како Калимеро, а сасвим небитни. И да сваким даном губите време да се спашавате.

    Само још да знаш да је прелепо кад је неко ван домашаја пизодуснатог квислинга, кад вас човек посматра са дистанце као рибице у акваријуму, да не напишем као мајмуне у кавезу каквог пространог зоо врта. Који сами урешујете и одржавате и нема вам спаса одатле никад, па ни тад.

    Како је лепо кад се живи слободно и при том добро забавља. Данас смо ухватили животињу и набили је на ражањ. Да имамо сутра за ручак. Од собајле идемо на север, неколко сати вожње, у приватну шуму да испечемо животињу на ражњу и мало дружење уз борбену обуку и бојево гађање на приватном стрелишту где можемо да пуцамо из свега што имамо на располагању, па чак из топа. Док ви сви тамо не смете ни да прднете.

    Мутави дебилу.

    • Biti prilagođen u bolesnom društvu........nije znak........dobrog zdravllja

     Osobine babunskog mozga………ne mogu fascinirati racionalna čoveka………a kamoli genijalca……….!!!!!!!!!!!!!!

     1……..jedi…….tj……..žderi……..!!!!!!!!!!!

     2……..razmnožavaj se………..!!!!!!!!!!

     3………dominiraj u čoporu………dok te ne rastrgnu……..!!!!!!!!!!!

     Te tri osobine……….neurolozi zovu……….babunske……..!!!!!!!!!!!!!

     Genijalci imaju………drugačiji i „hardver“ i „softver“ u glavi………i oni stvaraju ono, što niko pre njh nije stvorio……….!!!!!!!!!!!!

     Vidiš, konjusino……….tu je razlika između mene i tebe………bez uračunate psihopatije………sa tvoje strane……..!!!!!!!!!!!!

     PS: PICOUSTOG KVISLINGA VODI KUĆI………JA RADIM U KINI……….I HARDVER I SOFTVER ZA SVOJE UREĐAJE………!!!!!!!!!!!

     ŠTO SE LOVE TIČE………AKO NISI MAZNUO………ZAŠTO SU TI POPOVI TRAŽILI PROCENAT……….ONI SE TALE SA PLJAČKAŠIMA………!!!!!!!!!!!!

    • „Како је лепо кад се живи слободно и при том добро забавља. Данас смо ухватили животињу и набили је на ражањ. Да имамо сутра за ручак. Од собајле идемо на север, неколко сати вожње, у приватну шуму да испечемо животињу на ражњу и мало дружење уз борбену обуку и бојево гађање на приватном стрелишту где можемо да пуцамо из свега што имамо на располагању, па чак из топа“

     туризам, јел ово иронија, или ти озбиљно истичеш неке предности живота?

   • Хахаха ти радиш у Кини. Па кога баш заболе где ти радиш и шта радиш? Јел то нека референца да радиш у Кини?

    Баш би Кинези плаћали нашег крпигуза. Тамо раде за шаку риже, баш си наш`о чиме ћеш да се хвалиш, кад је у Кини радна снага јефтинија од Циганске пичке.

    Кад бих размишљао о теби, сигурно би закључио да ти по својим способностима једино можеш да шверцујеш из Кине нешто, нпр гаће и крпице, а ако је истина да се бавиш хардвером, онда можда шверцујеш мобилне телефоне или батерије. И то је плафон твог делокруга.

    Него ако стварно идеш у Кину, надам се да носиш себи храну од куће. Тамо се Кинези не сахрањују ко нема пара, него се рециклирају кроз Кинеске ресторане. Мисли о томе сваки пут кад једеш. Барем је овде тако, има Кинеза као дрва, али немају своја Кинеска гробља, не шаљу их у Кину и Кинеска имена се не појављују на туђим гробљима. Морају да умиру ко и сви остали људи, али их после нигде нема. Срећом па ја то све знам (знам и где Ђаво спава) па никад нисам крочио у Кинески ресторан. А ти си у Кини принуђен на то. Пријатно ти било.

  • ид уqурац!
   Ал се ови горе пичу!
   Онако интелектуално курвањски.
   А ја волем то да читам. Већ сам три пута прочитао све и сада чекам наставак.
   Још је рано да прогнозирам ко је бољи.
   Само се један једини Санчо залепио за мој антикоментар трљајући нос шмирглом од беса што је високоинтелектуално открио како је мој коментар блесав, али ни близу онако лепо као ови ратници горе. Просто ми жао што мене мало не резимирају. Овај мој ко нека баба спрам она два дива горе.
   Једва чекам да ме неко јаче нападне па да будем и ја виђен.
   Читаву педагогију су напуцали тамо горе.
   Ала овде има коментатора који знају да завуку, човече, просто се бојим да кажем нешто паметно. А и није ми тешко. Онај што се умешо онако млитаво и опрезно плашљиво међу њих, није ни одговор добио. Угуро се међу ваљке.
   Ал ће бити интересантно сад кад започне светско фудбалисање. Па мало пуцају у Украјини, мало у Сирији, мало у Ирану…е не знам баш за иран…па мало пуцају ови наши ратници…па ја…
   ид у…
   Ја сам рођен да будем Судија у Србији.

 3. ид уqурац!
  Зар толико?
  Богатства?
  Овде сви стручњаци а мој аматерски поглед само искуствен. И простачки. Па ондашњи народ, а нарочито богаташи, били глупави ко точак, необразовани и на мом нивоу па зато знам шта је било. Ови школовани стручњаци нису у стању да размишљају као ми простаци и нема шта да траже у периоду дивљаштва. То они не могу да разуму.
  Човек у „зрелом“ добу воли младе, незреле, зелене, горке воћке. Још од Адама. И онај био осуђен па истеран. И овај је.
  Матори кеша жени пету женску, младу воћку која је била и љубави са младим Адамом, али као и сваки Адам он имао само кецељу преко пениса. Или лист. А од тога се никад није живело.
  Млади Адам прокуво и скуцо маторог „зрелог“ човека зато што му је преото девојку и богаташева родбина их сахранила са живом младом Евом. Сва у злату, да буду срећни довека.
  Нема Р1 ни Ф2. само онако искуствено историјски.
  Сад би они тели да се богати тата сахранио са прерано умрлом ћерком у истом сандуку ради штедње?
  Е, па онда још увек није било инцеста у јавности.
  Осим свега, онда људи били богати и нису морали линијски непрекидно да користе исте гробне јаме, него матори младожења то наредио док је издисао.
  Кажем вам, нема Р1.
  Исто тако су и фараони радили са својим девојчицама, само не знам ко им онако глупавима саградио пирамиде које ни данашњи паметни научници никако да реше.
  А можда ако сахранимо паметне научнике у једну пирамиду…?
  Па кажем вам. Ја имам само просте идеје.

 4. Kada bi budala umela da cuti svi bi mislili da je pametan!

 5. Кад би Срби понекад саслушали и другачија схватања од оних које им сервирају већ 70 година и кад би Срби почели да размишљају, не би им амерички психолози олако испирали мозгове и правили ријалити зомбије од њих.

  ид уqурац!
  Зар су стварно постали ријалитисти?

  Ма нису!
  Али зомбији јесу!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Виминацијум (Фото: http://spomenicikulture.org.rs)

Граде римски логор за светску научну елиту

Костолац – Археолошки локалитет Виминацијум се убрзано припрема за 24. Лимес конгрес, ...

(Фото: Ројтерс)

Нова мистерија Египта: Пронађена пирамида за коју нико није знао

Начелник египатске Службе за старине Махмуд Афифи рекао је да је археолошки ...