Поште Србије (Фото: Принтскрипт)
Поште Србије (Фото: Принтскрипт)

Латиница може, ћирилица стоп!

Београд-Више од 250.000 телеграма послато је током протекле године преко ЈП „Пошта Србије“. И сви су били на латиничком писму. Да би телеграми били и ћирилички, потребно је да закон који се односи на службену употребу језика и писама наложи другачије.

Ћирилица, ситан вез за цео свет

„Пријем и штампа телеграма подешени су на српски језик и латиничко писмо, као што су подешене и све остале апликације које се користе у поштама“ – речено је „Новостима“ у ЈП „Пошта Србије“. – Имајући у виду да телеграм може бити за унутрашњи и међународни саобраћај, из техничких разлога није могуће засада извршити пресловљавање текста на ћирилицу, као ни на језике националних мањина, тако да је из наведених разлога у апликацији подешено српско латиничко писмо.

Повод за питање упућено овом јавном предузећу била је примедба познатог етнолога Драгомира Антонића, који је инсистирао да телеграм из Београда за Горњи Милановац пошаље на ћириличком писму, али то није било могуће.

„Хтео сам да, поводом смрти пријатеља, упутим саучешће његовој породици и одлучио се да то учиним телеграмом који је старински начин комуникације“ – навео је недавно Антонић. – По навици, назначих да буде на ћирилици, а помислих да ми је примедба неумесна, јер се наше писмо подразумева, кад ме као гром из ведра неба погодише речи љубазне службенице која рече да је то немогуће, јер њихов рачунар „има апликацију која подржава само латиницу“. Занемео сам на трен, рекох да шаљем телеграм из Београда у Горњи Милановац, и оба града су у Србији где је службено писмо ћирилица, а језик српски. Љубазно ми је службеница поновила да не може, да јој је жао, али да апликација прихвата само латиницу.

Ипак, иако су „технички разлози“ засада превагнули у корист латинице, није искључено да

„Пошта“ омогући коришћење ћириличког писма у пословима слања телеграма, али ће за то бити неопходне – законске измене.

У „Пошти“ су упознати са предлогом измена Закона о службеној употреби језика и писама, којим ће целокупна комуникација државних, покрајинских и органа локалне самоуправе морати да буде на српском језику, ћирилицом, као и да ће исто важити и за образовне, научне установе и за сва јавна предузећа. Кажу, поштоваће их чим ступе на снагу.

Преписка са иностранством

„Током прошле године „Пошта Србије“ је примила и послала 251.104 телеграма, од чега је 210.894 (84 одсто) у унутрашњем саобраћају, док је за међународни саобраћај послато укупно 40.210 телеграма. „Пошта Србије“ уручила је 29.418 телеграма из међународног саобраћаја.“

Д.И.К./Новости

 

4 коментара

  1. најбоље да сви говоримо и пишемо енглеским језиком и писмом јер се он и у Америци и Канади и у Аустралији и на Новом Зеланду зове енглески језик. А српски сад зову и босански , и црногорски и хрватски а ускоро ће га звати и војвођански па панчевачки , новопазарски и т д. Тако се не чува идентитет а ни држава ни нација….

  2. Зна се ко је главни ЈП Поште Србије. Династија Кркобабић и она је наредила да се апликације у соптверу пишу само на латинци, то је налог из Загреба и они то безпрекорно спроводе. Службеница на шалтеру у том случају је само службеница у служби Загреба. Главни је Кркобабић и ПУПС.

  3. Потребна је лустрација државног система од преседника до кафе куварице у свим градовима,општинама,селима,
    Потребно је искоренити комуњарско антисербско паразитско зло и поставити сербску управу.џаба је замењивати преседнике када је унутрашњи организам паразитски затрован и тера по своме….
    Употребу азбуке наредити под силом закона и казне.коме се не свиђа нека напусти сербију.

  4. Идиоти неписмени. Нетреба никакав закон јер сва државна предузећа су у ОБАВЕЗИ ПО УСТАВУ СРБИЈЕ ДА СПРОВОДЕ ЈЕЗИК И ПИСМО ДРЖАВЕ СРБИЈЕ А ТО ЈЕ ЋИРИЛИЦА. Ово је доказ колико је ова велеиздајничка власт НЕПИСМЕНА И НЕСПОСОБНА.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Принтскрипт)

У последњих 5 година из Србије се иселило пола милиона људи а земља је задужена са још 10 милијарди евра

Београд – Александар Вучић обмањује јавност о задужености земље. Резултат његове власти ...

Кајл Скот (Фото: Јутјуб / Б92)

Скот нешто мути са шиптарима: Отишао у Приштину да би чуо „мишљење косовских званичника“

Београд-Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот одржаће у Приштини неколико састанака са ...