Лондон (Фото: Thinkstock)
Лондон (Фото: Thinkstock)

Лондон неће платити за излазак из ЕУ

После путовања Терезе Меј у Вашингтон крајем јануара ове године и њених преговора са Доналдом Трампом, одржаним у Белој кући, појавила се информација да Сједињене Државе и Велика Британија могу са Европском унијом да закључе билатерални трговинско-инвестициони споразум. Уколико све буде онако, како су замислили Доналд Трамп и Тереза Меј, у перспективи нека слична шема може да буде предложена и другим земљама Европске уније.

Са сваком европском државом Вашингтон мирно може да гради односе појединачно. Све је једноставно и транспарентно. Свако ће се борити за свој национални интерес и са Вашингтоном ће се договарати строго индивидуално.

Ако се преговори воде само са једним саговорником много је лакше борити се за сопствене интересе. Тим пре, што је било који од европски партнера гарантовано слабији од САД-а. Трамп не жели да се од његове земље прави крава-музара – вечити глобални донор. У Белој кући се без имало сумње упорно говори да сви европски партнери Сједињених Држава треба да сносе пропорционалне трошкове. Можда је то и погурало Лондон на неочекивани корак и Британци су размислили како да одбију да Европској унији после брекзита плате 60 милијарди евра.

Госпођа Меј је позвала најбоље правнике и они су дошли до закључка да не постоји никакав закон, па ни уговор, који би натерао Магловити Албион да тај износ плати. Закона нема, па неће бити ни плаћања. Неко се присетио и прописа по голф-клубовима. Јер, када се одлази из клуба – нико није обавезан да настави да плаћа. Британци Бриселу дају мудру лекцију. Једноставно – нема пенала, нема новонасталих трошкова да би се од њих захтевало астрономских 60 милијарди евра.

Борис Степанов / Фонд стратешке културе

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*