(Фото: Танјуг)
(Фото: Танјуг)

„Лоше вести у западном Медитерану, расте број миграната“

Мадрид – Организација Фронтекс саопштила је да је од почетка 2018. порастао број миграната и тражилаца азила који прелазе западни Медитеран у покушају да дођу до Европе.

Извршни инспектор Фронтекса Фабрис Леђери објавио је у Мадриду да ће та организација повећати напоре како би помогла заштиту шпанске границе, преноси АП.

Како је рекао за то за сада неће бити потребно издвојити додатна средства, међутим размотриће преусмеравање средстава из операција у Грчкој или Италији уколико буде потребно.

Леђери је казао да су прошлогодишњи трошкови око напора заштите шпанске обале износили седам милиона евра, као и да је 22.880 миграната стигло у Шпанију путем мора, сто је за око 10.000 више у односу на 2016. годину.

„Лоше вести су у западном Медитерану. Шпанија заслужује више солидарности од стране ЕУ“, рекао је Леђери.

Он је казао и да ће систем за регистрацију оних који долазе, а који се примењује у Грчкој и Италији, ускоро почети да се примењује и у Шпанији и додао да тај систем олакшава идентификацију миграната тако да могу бити враћени уколико им се ускрати пребивалиште у Европи, а исто тако олакшава званичницима да пореде криминалне досијее у различитим земљама.

Међународна организација за миграције саопштила је да је од почетка године у Европу стигло 2.583 миграната и избеглица путем мора, као и да је 199 преминуло током пута.

Танјуг

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com