(Фото: Ројтерс)
(Фото: Ројтерс)

Мађарска хапси азиланте па им узима новац за слободу

Будимпешта – Један сиријски избеглица успео је, заједно са више хиљада својих сународника, да стигне до Мађарске на путу ка Немачкој, али, за разлику од већине, није наставио даље, јер је ухапшен, а од слободе га дели хиљаду евра, које му траже да положи као депозит.

Сиријац М. Х. (25) успео је да ступи у контакт са редакцијом националне агенције из затвора у Дебрецину, где је, према његовим речима, тренутно заточен са још око двадесетак Сиријаца.

„У затвору сам, не знам зашто, а да бих изашао морам да платим депозит од хиљаду евра. Уколико не платим, остаћу два месеца, а притвор може да се продужи на четири или, највише, шест месеци“, тврди М.Х. у телефонском разговору за Танјуг.

Како је рекао, ухапшен је убрзо пошто је заједно са више хиљада својих земљака стигао у Мађарску, где се, убрзо по доласку, са пријатељем и рођацима упутио ка станици Келети у Будимпешти. Умор и глад мучили су их док су чекали да се укрцају на воз за Немачку, наставља он, па су недалеко од станице пронашли место за предах.

„Заспали смо, међутим, на улици, а када смо се пробудили, изнад нас је стајала полиција. Убацили су нас у аутобус, буквално су нас приморали да уђемо и ударали нас. Мене и пријатеља су онда одвели у један камп“, објашњава он.

М.Х. и још један његов сапутник побегли су из кампа, јер су били забринути за четири малолетна рођака, старости од 13 до 16 година, који су остали на станици Келети. Ухватили су такси за Будимпешту, али их је 60 километара касније зауставила полиција, која их је одвела прво у канцеларију за миграције, а потом у затвор.

„Они тада нису знали да смо побегли из кампа. Ми им то нисмо рекли, јер нисмо били ни регистровани“, објашњава он.

У затвору је са још двадесетак избеглица из Сирије.

„Са полицајцима или било каквим званичницима немамо никаквог додира, о нама брину социјални радници, али све то није битно, ми сви сањамо само да поново будемо на слободи“, прича он.

Проблем је, међутим, што их од слободе дели по 1.000 евра за депозит. Чак је, како истиче, успео да разговара и са рођацима који су остали на станици, јер им је у затвору дозвољено да се 20 минута дневно користе интернетом.

„Они су успели да се домогну новца и узму такси, којим су отпутовали за Немачку. Сада су тамо и безбедни су“, објашњава он.

„Нико нас не воли овде“, подвлачи М.Х, питајући се зашто га третирају као криминалца и дивљака, кад само бежи од рата, и жели да у Немацкој настави нормалан живот и студије економије започете у родној земљи.

„Упео сам да разговарам са својом породицом у Сирији и рекао им за откуп. Они ће покушати да нађу новац, али не знам шта ће се десити. Чак и ако успеју, не знам како ће да пошаљу у Европу, то је веома тешко“, дрхтавим гласом објашњава.

На питање зашто и породица није кренула са њим, М.Х. каже да су они решили да остану у Сирији до смрти, али да су њега натерали да оде и да се спасе.

Ухапшено више хиљада

Мађарска полиција је ухпасила 3.226 миграната који су илегално прешли границу на југу Мађарске током претходног дана, саопштила јемађарска полиција. Већина ухапшених у покушјау да пређу грануцу код граничног прелаза Реске су Сиријци, Авганистанци и Пакистаци.

Танјуг

4 коментара

  1. madjari su izgleda gori i od hrvata…

  2. Ti sto pises ovako da bog da ti ISIS ziveli u tvojoj kuci sa tvojom porodicom I sa tobom guzonjo . Svi ih branite jer svi vi radite za Vucica koji kontrolise mediju I laze vas .

  3. Svi Sirijci, a njih u stvarnosti najmanje ima, cak su i crnci postali sirijci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Тинксток)

Американци ухапсили Рускињу под оптужбом да је шпијун

Вашингтон-Рускиња Марија Бутина, која живи у Вашингтону, ухапшена је и оптужена за ...

(Фото: GettyImages)

Две стратегије о спречавању миграната и окупације Европе

Најважније питање које је последњих недеља окупирало већину европских медија односило се ...