Жичана ограда на мађарској граници (Фото Ројтерс)
Жичана ограда на мађарској граници (Фото: Ројтерс)

Мађарска: Ограда на граници је неопходна

Будимпешта-Без физичке заштите није могуће зауставити миграциони притисак и зато је непходна ограда на граници, рекао је за телевизију М1 Бенце Тужон, државни секретар за комуникације у Кабинету председника Владе Мађарске.

Тужон је реаговао на изјаву Високог комесара УН за избеглице Филипа Грандија који је у Мађарској посетио транзитну зону за мигранте код места Реске, на мађарско-српској граници.

Гранди је нагласио да је да је право и обавеза сваке државе да брани своје границе, али да то није у супротности са обавезом да се пружи помоћ избеглицама.

Бенце Тужон рекао је да је безбедност грађана Мађарске на првом месту, због тога постоје и транзитне зоне и заштитна ограда на граници.

„Огромна енергија и средства су за то потребна. Само изградња ограде стајала је 270 милијарди форинти, (900 милиона евра) па Мађарска са правом тражи да Европска унија учествује у трошковима јер се тиме бране не само мађарски, већ и грађани Европе“, рекао је Тужон.

Главни саветник за безбедност мађарског премијера Ђерђ Баконди изјавио је да већина миграната на мађарску границу стиже без икаквих докумената.

„Став Владе Мађарске је да ће свако ко тражи политички азил у Мађарској имати заштиту, али економски мигранти или они који долазе са лошим намерама, морају рачунати на озбиљну контролу на граници“, рекао је Баконди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Ако Аустрија реализује свој план Балкан ће постати центар за протеране мигранте

Беч – Аустријска влада преговара са земљама Западног Балкана о успостављању центара ...

(Фото: GettyImages)

Александар Павић: Србија као мигрантски камп (Видео)

Зашто је Србији одређена судбина мигрантског кампа за исламисте, и какве ће ...