Баријера на граници између Мађарске и Србије (Фото Бета-АП)
Баријера на граници између Мађарске и Србије (Фото: Бета-АП)

Мађарска усваја закон „Зауставимо Сороша”

Будимпешта – Мађарска уводи нове законе о опорезивању и могућем санкционисању мађарских група које помажу илегалне мигранте и за то добијају средства из иностранства, саопштила је мађарска влада, која је сет закона назвала „Зауставимо Сороша”.

Такве групе ће морати да се региструју у судовима и да плате порез од 25 одсто на средства добијена из иностранства, изјавио је мађарски министар унутрашњих послова Шандор Пинтер, преноси АП.

Групе које се не региструју, а за које власти сматрају да помажу илегалним мигрантима, могле би да буду новчано кажњене. Мађарска влада оптужује америчког милијардера мађарског порекла Џорџа Сороша за изазове које Мађарској доносе миграције, делимично због тога што он финансира групе које се залажу за права избеглица.

Пинтер је, не помињући имена, као пример навео да је неименована особа или група мигранту у Београду дала мобилни телефон који садржи мапе и друге информације „које показују пут за Европу”.

Уз то, могли би бити издати и ограничавајући налози против мађарских грађана за које се сматра да „организују илегалне миграције”, а који би били примењени у зони од осам километара од шенгенске границе Мађарске. Странцима за које се утврди да помажу илегалним мигрантима могао би да буде забрањен улазак у Мађарску, рекао је Пинтер.

Портпарол мађарске владе Золтан Ковач изјавио је да се очекује да мађарске невладине групе „које имају везе са илегалним мигрантима или питањем миграција, следе закон и властима назначе…да се баве тим активностима”.

Нови закони се неће примењивати на, на пример, верске добротвроне групе или Црвени крст, који расподељују храну, лекове и друге врсте помоћи мигрантима. „Пружање помоћи није исто што и активно учешће у нечијем илегалном преласку границе”, закључио је Ковач.

Танјуг

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Getty Images)

Сваки четврти Немац – мигрант

Берлин-У Немачкој живи око 20 милиона људи мигрантског порекла, што је раст ...

Француска доноси нови закон о мигрантима

Парламент у Француској изгласао је строжи закон о мигрантима према коме се ...