(Фото: Вебтрибуне)
(Фото: Вебтрибуне)

Маје мапирале соларни систем 700 година пре Коперника

Древне Маје су биле једна од најнапреднијих цивилизација које су икада постојале на планети и испоставило се да су можда лоцирале планете у нашем соларном систему 700 година пре Коперника.

Маје су имале развијену пољопривреду, керамичку обраду, систем хијероглифа, календар одлука, математички систем и импресивну астрономију.

Иако је међу научницима познато да су древне Маје створиле софистициране небеске мапе са изузетном пецизношћу како би се изручанале дужине месеци и година, њихова астрономска достигнућа можда су потцењена од стране академика.

Према новој студији, ова древна средњеамеричка цивилизација била је толико напредна да је својим знањем из астрономије ривал Копернику који је живео 700 година касније.

Према истраживању, отивен је коначан доказ да су Маје лоцирале планете соларног система пре више од хиљаду година на начин на који је вековима касније то учинио ренесансни астроном Коперник.

Доктор Герард Алдана, антрополог калифорнијског универзитета “Санта Барбарбара”, испитао је помније Венерину таблицу пронађену у Дрезден кодексу и понудио је ново тумачење њеног значења.

Др Алдана сматра да су запажања која се налазе у Дрезден кодексу из древне књиге Маја Чичен-ица, Јукатан, Мексико- и да су превиђена.

Олуја у Индији, има мртвих

Др Алдана нуди потпуно другачији угао размишљања који се темељи на томе да се мајанска нумерологија илуструје као сложено астрономско запажање из Чичен-ице, а не само као обична нумерологија како многи истраживачи тврде.

Према његовим речима, овај модел астрономских посматрања могао је бити развијен од стране древних Маја стотинама година пре него што је познати астроном Коперник дошао на идеју да је Сунце у центру нашег система почетком 16.века.

Др Алдана је рекао: “ Кад се погледа на то као на хисторијски запис, онда се мења тумачење. Графикон Венериног појављивања на небу је коришћен за ритуал циклуса. Маје су имале обредне активности приликом којих би се окупљао цео град, и вршени су ритуали на основу посматрања Венере.”

Познато је да графикон кретања Венере садржи математичке корекције како би се исправио календар Маја. С обзиром на то да је циклус кретања Венере неправилан за око 583 дана – захтева неколико исправки баш као и преступне године по грегоријанском календару данас.

Међутим, др Алдана указује да су традиционалне интерпретације мајанске нумерологије као и хијероглифи потцењени и да имају већу научну вредност.

Открића др Алдана су објављена у часопису астрономије и културе.

Његов рад указује на то да су Маје упражњавале астрономију на Чичен-ици у веома специфичном временском раздобљу.

Како је Црњански промашио Сондермајера

Научник тврди да је тај период астрономског истраживања можда доша под владавином Как у Пакал Кавила, једног од најистакнутијих владара града.

“Ово је део који сматрам најзахвалнијим за посматрање Маја, а особу која је творац нумерологије можемо назвати научником, астрономом. Та особа, која је сведок догађаја у једном веома одређеном периоду, створила је својом креативношћу математичку иновацију”- рекао је др Алдан.

За др Алдана императви је био откривање тајне Венерине таблице и анализирање хијероглифа све док није открио кључни глагол који уствари има потпуно другачије значење него што су истраживачи до сада мислили.

Др Алдана сматра да је глагол “приложити” употребљен у историјском и космолошком контексту.

Занимљиво је да таблице о кретању Венере постоје и у другим мајанским градовима- у Копану, у Хондурасу.

Према др алдану, сличности између ове две нумеролошке таблице потврђује да су оне историјска запажања.

Др Алдана је рекао:” Зовем ово “открићем открића” јер то није само њихово откриће, то је и скидање повеза који имамо, јер смо створени и стављени на место које нас спречава да видимо стварну научну мисао Маја.”

“Ако се каже да је то само нумерологија а да се поклапа са датумима- то није нешто што се може погледати”- додао је др Алдана.

“Ако се полази са становишта исправке којим би се манипулисало до најпрецизнијих путања- цела ствар се ограничава на историјски тренутак”- тврди др Алдана.

“Тврдњом да је ово засновано на историјским подацима смањује спектар могућности. И ако се корекције изврше за одређену сврху, онда одјеном имамо мали прозор по питању временског тренутка када се могло десити ово откриће”- закључио је др Алдана.

Wебтрибуне.рс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: REUTERS / Richard Carson)

Драматично упозорење научника: Америка ће бити потопљена

Најновији извештај америчке Националне океанографске и атмосферске администрације открива да се поплаве ...

(Фото: АП)

Још трагају за благом Немањића код Соколичке тврђаве

Чачак – Миленијумима људи граде насеобине и утврде на превоју планине Острице, ...