Скопље (Фото: Новости)
Скопље (Фото: Новости)

Македонцима Турци важнији од Срба

Скопље – Највећи проценат анкетираних грађана Македоније у последњем испитивању јавног мњења сматра да је Турска најбољи пријатељ ове земље.

На питање у анкети – која земља у свету је са највише пријатељства наклоњена Македонији, 16 одсто испитаника је навело – Турску. Према објављеним резултатима анкете, у овом делу сондаже, Србија је „по пријатељству“, рангирана на друго место, са 12,2 одсто, затим следе САД и Немачка са по 8,2 и Албанија са 5,8 процента добијених „гласова“.

Са аспекта процене глобалне политике, македонски грађани најбоље мишљење имају о Немачкој. У одговору на то питање, везано за глобалну политику, независно од односа према Македонији, за Немачку се изјаснило 14,5 одсто анкетираних грађана, затим следе САД са 11,2, Швајцарска са 9,7 процената, Турска са 6,9 и Албанија са 4,5 одсто.

Алармантна загађеност ваздуха

Због изузетно опасног загађења ваздуха на подручјима Скопља, Кичева, Тетова и Битоља, Влада Македоније је продужила трајање заштитних мера до уторка. Свих радних обавеза ослобођене су труднице и грађане старији од 60 година, као асматичари, независно од узраста.

У Скопљу, Тетову, Битољу и Кичеву се деле врошуре које је штампала влада како би грађани били информисани о штетним утицајима. До уторка је препоручено да се не организују спортске и културне манифестације на отвореном.

М. Станчић / Новости

10 коментара

 1. NIKAD NISU BILI POD TURCIMA JER KAD JE TO BILA STARA SRBIJA I ONI SRBI, (nisu Makedonci,pa neznaju kakvi su bili Turci ),kad „postaše ,pod Titom Makedonci“, okriviše Srbe i Srbiju ,za okupatore, pa su im onda Turci miliji ,draži i bliži,ali čeka ih još nešto gore postaće Velika Albanija.

 2. Ja juče napisah da ih pustimo nek rade šta hoće. Ja juče rekoh da se nisi pokazali kao neki prijatelji i da mi ih nije žao, a vi mi dadoste onoolike minuse… Ccc

 3. Makedonci razmisljaju na nacin: „Prijatel mi je neprijatelj mog neprijateljaj“, naravno odnosi se na Grke!

 4. Некадашњи Срби, данашњи “македонци“ највећи анимозитет осећају према некадашљим самима себи. Ово је једна шизофрена ситуација из које Срби требају да извуку поуку.Обзиром да их Хурити – Грци никада неће признати требало би са њима и Бугарима поразговарати о територији.

 5. Vrata su im otvorena da zaglave u osmansku imperiju. Prema statistickim procjenama za 15 godina u Makedoniji ce biti vecinsko si[tarsko zivlje i eto im puta prema osmanlijama.

 6. Блесави Македонци начисто изгубили компас,изгледа да им недостаје Турско јахање.

 7. ЊЕГОВО величанство Господару МИЛАНУ ОБРЕНОВИЋУ ЧЕТВРТОМ Господару
  Ми смо прави стари Срби и Као Срби желимо да будемо с “ нашом Браћом србима . Комитет Бугарски хоће да нас Силом побугари . Молимо Тебе Господару. Молимо и Руског цара Александра , гледајте да ми као прави Срби неостанемо Пред Силом Бугари , но да будемо твоји па Да се придружимо нашој браћи србима, наша је стара граница Српска граница, Бакрно Гувно , Које ми зовемо Побијен Камик, не само ми но цели Санџак софијски је овејани Србин и сви су готови да ово исто кажу а ако и Који буду упитани само не смеду Јер чорбаџије и комитетлије , ако се дозна одмах батинају и хапсе . Ми сад патимо горе од њих него Што смо патили од Турака . Код губернатора Софијског , господина Алабина , неможемо да предамо тужбу никако , те овако њему да се пожалимо . Ту је комитет Бугарски . Ту су њихови жандари , па чим нас виде и сазнају шта хоћемо , одмах нас бију и терају апс . Недај да нас Господару овако муче Бугари и да нас силом Бугаре кад нисмо Бугари , МИ СМО СРБИ … и са србима Хоћемо да живимо и да умремо .
  15.маја село Житен , Санџак Софијски , Покорни сеђани :
  Михо Божилов , Кмет , Вато Најданов , Веселин Тодоров , Минко Цветин , Ташко Црнин , Донко Кочин , Влчко Младенова , Сокол Лазаров , Гроздан Ленков , Тодор Ђошин , Тоше Бонин Петар Стончин , Захарин Веселинов , Вучо Златков , Тото Златков , танцо Младенов , Стојко Младенов , Васиљ Младенов , Ћора Игнатов , Богдан Цветин , Андон Цветин , Миленко Колин , Кола Вучов , Венко Митов , Пижо Бонин

  Српска књижевна . задруга , , Србија “ 1878 документа : Београд 1978 , страна 335 , 336 .

 8. Ни македонски националшовинисти и сецесионисти у своме антијугословенству нису се ни почему разликовали од оних у Словенији и Хрватској, а деловали су синхроно са њима по јединствено сачињеном плану разбијања Југославије, истина са иѕвесним закашњењем.
  Тако су почетком 1992.године, на превару извели један упад специјалаца МУП-а у армијско складиште пешадијског наоружања Изетбегово, у близини Скопља и однели све што су у складишту затекли. Складиште је обезбеђивало 12 војника. Пре ове акције органи МУП-а заврбовали су командира Хрватске националности ожењеног македонком,
  И командир је преварио своје војнике тако што је он дошао пред складиште са специјалцима МУП-а, који су били пресвучени у униформе припадника ЈНА, а возилима којима су дошли имали су регист.таблице ЈНА.Командир обезбеђења је своме десетару рекао да је из команде армије дата узбуна и да је он са резервним саставом, дошао да узме оружје. Десетар је био опрезан, није потпуно поверовао свом претпостављеном, већ је затражио писмено наређење за издавање оружја. Све се ово догодило ван круга складишта
  Заставник је затим пристао да телефоном затраже разјашњење од опер.офиц.гарнизона.Да би обавили телефонски разговор, морали су ући у круг складишта у зграду. А како је напољу била зима, Заставник је затражио и да уђу и “резервисти“ како се не би вани смрзавали. Када су специјалци на овај начин ушли у просторије складишта , уперили своје оружије и разоружали војнике а потом их одвели у станицу милиције Титов Велес. После тога покупуили су наоружање из складишта потоварили у камионе и и одвезли
  Сутрадан након што је овај препад на складиште откривен, С.Б ЈНА је повела поступак, брзо утврдила чињенично стање и ступила у везу са МУП-Македоније Фрчковским, дала му до знања да је препад на војно складиште изведен у режији његовог ресора и захтевала да се одмах, без одлагања врате војници и оружје. У противном могло би доћи до врло неугодних последица , између осталог и по љега лично. Након краћег колебања, Фрчковски је пристао на захтеве органа В.Б и војници и оружје су враћениЗанимљиво је при томе да је у станици милиције, заробљеним војницима понуђен новац и цивилна одела па да иду кућама. Ниједан од 12 војника није прихватио ову понуду. Међу заробљеним војницима само су четворица били Срби и Црногорци а сви остали су били Хрвати, муслимани,Шиптари један Турчин Пре овог упада у војно складиште. по одлуци председника владе Македоније , Николе Кљусева, требало је да припадници МУП-а, такође насилним упадом са аеродрома Петровац извуку радаре и другу техничку опрему. Међутим тадашњи министар унутрашњих послова Мијалков није пристао да такву одлуку изда својим органима рекавши да не жели рат са ЈНА. Убрзо после овог Мијалков је “погинуо“ у саобраћајној несрећи. Наследио га је Љубомир Фрчковски, који је очигледно био вољан да уђе у оружане сукобе са ЈНА Крајем јануара и почетком фебруара 1992.године у Македонији су биле извршене БЛОКАДЕ ВОЈНИХ КАСАРНИ по ИСТОМ РЕЦЕПТУ по коме је то већ урађено у Словенији и Хрватској
  Након што су УСЛЕДИЛА ОЗБИЉНА УПОЗОРЕЊА Штаба врховне команде, који је скренуо пажњу републичком руководству Македоније ДА СЕ НЕ ИГРА ВАТРОМ, ЈЕР АКО ХОЋЕ БЕЗРАЗЛОЖАН РАТ ИМАЋЕ ГА СА СВИМ КАТАСТРОФАЛНИМ ПОСЛЕДИЦАМА КАКВЕ СУ ВЕЋ ВИЂЕНЕ У ХРВАТСКОЈ И СЛОВЕНИЈИ Иза овога су блокаде гарнизона ЈНА у Македонији скинуте, дошло је до разговора о мадалитетима повлечеља из ове бивше Југословенске републике мирним путем, без крвопролића и обостраних губитака

  из књиге Душан Вилић и Бошко Тодоровић ,,Разбијање Југославије 1990-1992,,
  страна. 271-272.
  књига написан 1995 март месец

 9. Није ваљда да верујете агенцијама за испитивање јавног мнења?

 10. U poslednej vreme preko ovakvih nacionalnoemotivnih I dezinformirujucih tekstova – verovatno radi Kosova – dize se histerija medju dva bratska naroda.
  1.U MK pored Albanaca zivi puno Bosnjaka,Sandjaklije,Torbesa (MK – poturice) Roma – cigana izvorni – osmanlijski Turci svi muslimanske veroispovesti,a deca preobracenih pravoslavaca – poturke u osnovnoj vec uce na Turski jezik iako njihovi ocevi ne znaju Turski jezik I zato vrlo vazno je gde se ta anketa sprovodila pa kaze da Makedonci vise vole TUrke nego Srbe.
  2.Posle raspada YUG popustila je odgovornos I disciplina (ako hocete I strah) I oskvernavaju se I mnoga pravoslavna civilna I vojna itd. groblja.Svaka ozbiljna drzava odrzava secanje na svoji palih boraca pogotovo u stranim zemljama.Ako je Srbija ozbiljna drzava treba da organizuje redarsku sluzbu na tim objektima a ne da ih prepusta na milost I nemilost vandalima.Pa koliko novca birokratija potrosi za svoj komfor I svoj djep a ne moze da plati nekoliko redara – cuvara.Isto se odnosi i na maticnu drzavu.Sad ko je u obavezu da to stiti ima valjda nekih medjunarodnih pravila ali necete valda ocekivati d ace primer Hrvati stititi Srbsko groblje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Протест у Скопљу (Фото: REUTERS / OGNEN TEOFILOVSKI)

„Македонија, Македонија“: Протест испред Собрања, летеле флаше и бакље ка полицији

Скопље – Испред македонског Собрања у Скопљу синоћ је одржан протест неколико ...

Зоран Заев (Фото: Ројтерс)

“Историјски споразум“ или “капитулација Заева“

Скопље – Грчка и Македонија после 27 година спора постигле су договор ...