Македонија, Скопље (Фото: AP Photo/ Boris Grdanoski)
Македонија, Скопље (Фото: AP Photo/ Boris Grdanoski)

Македонији име, па улазак у НАТО?

Скопље- Македонија и Грчка су близу решења за име македонске државе, а коначан договор ће довести до озбиљних геополитичких промена на Балкану, јер ће Скопље вероватно добити позив за улазак у НАТО.

 

Заев: Очекујем да наредне године Македонија постане 30. чланица НАТО-а

Пише ово московски дневник „Комерсант“ у тренутку док владе Скопља и Атине очекују да ће изасланик УН и медијатор у преговорима о имену Македоније, Метју Нимиц, на предстојећем састанку, 17. јануара у Њујорку, предложити решење за 25 година дуги спор око имена Македоније. Министри спољних послова двеју држава закључили су током последњег сусрета да је промоција билатералних односа и сарадња главни приоритет, али и да су оптимистични у погледу проналажења решења дугогодишњег спора.

Грчки званичници су истакли да Атина жели да у овој години реши спор са Скопљем. Атина блокира покушаје бивше југословенске републике да се придружи НАТО и омета њене тежње ка чланству у ЕУ, јер тврди да име Македонија подразумева полагање права на северни регион Грчке који носи исто име.

 

У складу са споразумом из 1995, Грчка је пристала на привремени назив „Бивша Југословенска Република Македонија“ док се спор не реши, али не пристаје да се под тим називом та земља придружи НАТО или ЕУ.

– Решавање 25-годишњег спора Скопља и Атине неће само укинути кључни проблем у њиховим односима, већ ће имати и озбиљне геополитичке последице за регион – оцењује „Комерсант“.

 

НА самиту НАТО у Букурешту 2008. године, земље Алијансе обећале су Македонији чланство чим буде решено питање њеног имена: „То значи да ће Скопље добити позив већ у јулу, на наредном самиту НАТО, а да ће кроз годину дана постати и 30. чланица Алијансе“, закључује лист „Комерсант“.

 

 

Д.Д.С./Новости

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Протест у Скопљу (Фото: REUTERS / OGNEN TEOFILOVSKI)

„Македонија, Македонија“: Протест испред Собрања, летеле флаше и бакље ка полицији

Скопље – Испред македонског Собрања у Скопљу синоћ је одржан протест неколико ...

(Фото: http://besplatnefotografije.blogspot.com/)

Зашто је важно откривање последица НАТО агресије, ко је истражује и колико кошта

Београд – Споразум о оснивању заједничког тела за утврђивање последица НАТО бомбародавања ...