Потписан уговор о откупу малина (Фото: Мондо)
Потписан уговор о откупу малина (Фото: Мондо)

МАЛИНАРИ! Држава уплатила 6 милиона субвенција Драгану Ј. Вучићевићу и Дамиру Драгићу

Београд-Неко мора да објасни зашто држава јавним новцем субвенционише поједине власнике хладњача, док произвођачи још увек не знају колико ће новца добити за овогодишњи, десетковани род малина

Како је Еспресо већ писао, Драган Ј. Вучићевић, главни и одговорни уредник провладиног таблоида Информер и директор овог дневног листа Дамир Драгић, заједно су власници 50 одсто фирме „Ледена Лозица“, хладњаче која се бави откупом малина.

У међувремену, уредник НИН-а, Милан Ћулибрк је у последњем броју овог недељника написао да би Вучићевић и Драгић, који су сувласници половине предузећа Ледена из Лознице (по 25 одсто имају и Слободан Шијан, бивши сувласник Техноманије и Срећко Курчубић) требало да објасне ко је њиховој фирми и по ком основу прошле године уплатио шест милиона динара, који се у пословним књигама воде као „приходи од премија, субвенција, дотација и донација“.

Ћулибрк каже да неко мора да објасни зашто држава јавним новцем субвенционише поједине власнике хладњача, док произвођачи још увек не знају колико ће новца добити за овогодишњи, десетковани род малина.

Он такође тражи објашњење зашто је Ледена добила шест милиона динара, а Номил промет из Ариља 53.000 динара, иако је 2016. године имао три пута веће приходе од Ледене, док Финелко из Шимановца није добио ни динар субвенција.

Подсетимо, иако се о овој информацији шушкало протеклих недеља она је добила потврду захваљујући друштвеним мрежама, тачније Твитеру, на коме се појавио следећи твит:

Такође, увидом у Агенцију за привредне регистре (АПР), Друштво за производњу, промет и услуге „Ледена Лозица“ д.о.о. из Лознице, од 1. јануара до 31. децембра 2016. године имало је пословни приход од преко 164 милиона динара (по садашњем курсу од 120 динара за евро то је 1.37 милиона евра).

Занимљиво је, с друге стране, да су уредник и директор једног дневног листа у послу чији је задатак да истинито извештава о проблему с откупном ценом малина и сходно томе протестима малинара, који су незадовољни откупном ценом коју им држава нуди.

Како Информер пише о овој тематици може се видети нпр. и из текста под насловом „Недимовић: Цену малине диктирају инострани купци“, објављеног 24. јула ове године. У том тексту се цитира министар пољопривреде Бранислав Недимовић који каже да тржиште опредељује и диктира цене, а да је тражња за малином на Западу мања.

На трећој страни, међу људима упућеним у овај посао може се чути да се велике количине малина пласирају у Русију, а управо су Вучићевић и Информер отворено русофилски. Колико је ту реч о приватним симпатијама, а колико о пословним интересима, процените сами.

– У проблему који малинари имају с откупљивачима налази се скуп фирми међу којима је и „Ледена Лозица“, у којој Вучићевић и Драгић имају по 25 одсто власничког удела. Њих двојица су иначе у цео бизнис ушли с по 3.000 динара уписаног новчаног капитала – каже извор Еспреса.

Према његовим речима, ниском ценом малина штите се интереси власника и директора Информера, али и многих других, знаних и незнаних у овом послу.

Подсетимо да смо коментар на ову тему покушали да добијемо и од власника и од дирекора Информера. Драган Вучићевић се није јављао на позиве наших новинара, док је Дамир Драгић, додуше љубазним тоном, одбио да саслуша наше питање.

 

Еспресо.рс/Србија данас

један коментар

  1. КО УМИЈЕ ЊЕМУ ДВИЈЕ! Тако је то увек било и биће. Слушам малинаре већ 30 година. Увек иста песма. За 30 година су могли да изаберу свој синдикат или било какву организацију, договоре се и исфинансирају изградњу сопствених хладњача и једном крену са профитабилним пословањем. Изгледа да је лакше кукати и псовати државу него се организовати. Држава сигурно од тога нема много „вајде“ већ профитери, лопови, тајкуни итд. Па изволите драги малинари (и остали произвођачи воћа) радите за банду када нисте способни да свој посао узмете у своје руке.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Принтскрипт)

У последњих 5 година из Србије се иселило пола милиона људи а земља је задужена са још 10 милијарди евра

Београд – Александар Вучић обмањује јавност о задужености земље. Резултат његове власти ...

Кајл Скот (Фото: Јутјуб / Б92)

Скот нешто мути са шиптарима: Отишао у Приштину да би чуо „мишљење косовских званичника“

Београд-Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот одржаће у Приштини неколико састанака са ...