(Фото: Пиксибеј)
(Фото: Пиксибеј)

„Машина за убијање“: Нађен скелет ратника са оружјем уместо руке

Скелет ратника из средњег века, пронађен у једној лангобардској некрополи у северној Италији, указује на то да је мушкарац живео са ножем уместо своје ампутиране руке, пише Дејли мејл.

Посмртни остаци човека, које потичу из периода између 6. и 8. века, сахрањени су поред обезглављеног коња, неколико хртова и неколико стотина других скелета.

Ратник је највероватније имао између 40 и 50 година када је преминуо, а његова рука нејвероватније је уклоњена тупим инструментом, пише Сајенс алерт.

На крајевима костију на руци пронађени су знакови биомеханичког притиска, што значи да је мушкарац највероватније користио нож као простетичко средство.

Истраживачки тим са Универзитета Сапијенца у Риму на челу са археологом Илеаном Микарели наводи да још неколико различитих показатеља указује на то да је ратник годинама имао нож уместо руке.

Мушкарчеви зуби су врло истрошени, нарочито на десној страни, што указује на то да је највероватније њима затезао каишеве који су придржавали нож.

На његовом рамену такође се формирала грба у облику слова Ц, вероватно од дуготрајног истезања руке током затезања каишева устима.

Скелет је пронађен са десном савијеном руком, пребаченом преко торза, на чији се зглоб настављао нож. У близини места спајања ножа и руке пронађена је метална копча и органски материјал, највероватније кожа од које су били израђени каишеви.

Истраживање је објављено у „Магазину антрополошких наука“.

 

Б92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: REUTERS/ Vasily Fedosenko)

У Украјини спремају нови рат: Дозвољава се директан увоз оружја

Кијевске власти планирају да укину сва ограничења на куповину оружја у иностранству. ...

(Фото: Thinkstock.com)

Научници објаснили зашто нам море толико прија

Готово да нема особе која не воли да ужива на плажи, сунча ...