Манастир Рукумија, данашњи изглед цркве
Манастир Рукумија, данашњи изглед цркве

Мати Атанасија (Манастир Рукумија): Бог је родитељима дао силу (Видео)

Мати Атанасија каже да не вређамо људе, увреда остаје и ако се извинемо, делима морамо показати да онога кога смо увредили нас стварно боли и да се кајемо.

„Ако смо гневни на некога треба сачекати да се умиримо, не треба у гневу говорити, гнев требамо Хришћанским врлинама сузбити и онда нећемо у гневу решавати проблем, већ мирне душе.“ додаје Мати Атанасија.

Мати Атанасија каже да су данашњи политички системи тотално уништили породицу.

„На Западу је то почело много раније љубећи руке женама, где су жене даме које служе за украс. Некад се код нас знало да је жена основа куће, која је око деце да их усмери на прави пут а мушкарац да их обезбеди.“  Такође наглашава да је мајка ту највише за ћерке а отац за синове.

Мати Атанасија каже да је феминизам у школама лош јер има много учитељица које уче мушку децу и спремају их за живот. Мати каже да је некад било много боље кад су постојале школе за мушку децу, и школе за женску. Мати наводи да данашњи Свет и сиромаштво родитеље одваја од деце јер родитељи од силног посла немају времена да се посвете деци. Тај раздор у породици је највише примећен у градовима.

На питање око социјалних служби које одузимају децу сиромашним породицама мати Атанасија каже да ми нисмо власништво државе, већ смо ми држава и нико нема права да одузима децу, мада Мати каже да је некада морала да постоји сагласност родитеља, Цркве и старешине места одакле су младожења и млада да би се ступило у брак.

Јаку улогу је играо старешина који је гледао финансијско стање младог и младе и да ли имају довољно да одгајају породицу, ако нису имали за породицу имали су могућности да поправе своје животе и да опет затраже благослов. Мати Атанасија каже да се доносе закони супротно нашој Православној земљи и то где је  деведесет посто Православних хришћана и да скрнаве нашу веру и религију доносећи накарадне законе и да их такве представљају деци у школама и да ми сви имамо право да се бунимо, не насиљем већ бојкотом. Пример, нећемо слати децу у такве школе.

Мати каже да Западне вредности шаљу лажно светло показујући да материјално доноси срећу, одатле су настале разне старлете, момци који би скуп живот добра кола и слично. Али то је све пролазно сем духовног, јер на крају сви падну, у гроб се не може понети тај раскошни живот, и кад се окрену у назад виде да ништа нису имали и падну духом говорећи како је и сама имала случај где је помагала једном човеку који је имао материјално све а духовно ништа.

Мати каже да смо некада и под ропством од Турака учили нашу децу ко су Краљевић Марко, Кнез Лазар и остали, учили смо их традицији и сачували Србију и Православно хришћанство, али на жалост данас многи родитељи не цене или немају времена да уче децу па долази до погубљености деце која уче наметнуте ствари а не праве вредности. Са друге стране ако родитељ нема времена да се посвети својој деци и не треба му такав живот, боље је да батали све и оде на село него да изгуби своју децу.

Мати наглашава да су људи у граду скоро робови, људи се задужују узимају кредите а да на селу можеш бити свој човек, немаш притисак да неком нешто дугујеш, радиш, имаш времена за породицу и не може бити гладан. Довољно је посадити нешто и имати нешто живине.

Шта је још Мати Атанасија рекла погледајте у видеу продукције ХелмКаст аутора и водитеља Миодрага Мишка Станковића

један коментар

  1. danas bas slusam mati Anastasiju na jutjubu, i sad naletim na vas tekst..! svaka cast, slava Bogu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Гранични прелази са Хрватском (Фото: Новости)

Рoдитељи, знате ли како и с ким ваше дете може преко границе? Eво какави су прописи

Српска администрација задаје муку родитељима када једно од њих води децу на ...

Хаос у Чеченији: Терористи ИСИЛ извели напад користећи децу

Грозни-У низу напада исламских екстремиста у Чеченији погинуло је пет екстремиста и ...