(Фото: Getty Images)
(Фото: Getty Images)

Медијски хаос: Трамп, руска проститутка, уринирање, Обама

Вашингтон – Доналд Трамп је жестоко реаговао на наводне обавештајне податке о његовим „перверзијама у Русији“, око чега се подигло много прашине на медијској сцени у САД.

ЦНН је објавио да „постоји документ“, који је прослеђен Бараку Обами и Трампу, у ком се наводи да руске обавештајне службе имају компромитујући материјал о ексцентричном милијардеру. Међутим, портал Базфид је отишао корак даље, објавивши сам документ у коме се експлицитно наводи наводна епизода из московског хотела „Риц Карлтон“.

После објаве у више медија да одређени “поверљиви документи“ циркулишу у високим круговима у Вашингтону, Базфид је одлучио да објави низ непроверених бележака који су, како преносе руски медији, стигли до Трампових политичких противника, преко особе за коју се претпоставља да је „агент британске обавештајне службе“.

У документима између осталог постоји и оптужба да је Трамп имао „личне опсесије и сексуалне перверзије“, укључујући и тврдње да је он унајмио руске проститутке „за забаву уринирања по кревету који су делили Барак и Мишел Обама“.

У објављеном извештају, чија аутентичност није потврђена, пише да је Трамп одсео у московском хотелу Риц Карлтон и да је затражио председнички апартман, уз знање да су председник САД и прва дама ту боравили непосредно пре тога током званичне посете Русији.

Како се наводи у документу, Трамп је „мрзео прву даму САД“.

Више извора који су обележени словима абецеде су „потврдили догађај“ и навели да је та ситуациај била „посебно плодоносна“ за руске агенте, јер је соба у којој се све то наводно дешавало опремљена тајним камерама и микрофонима које је поставила руска обавештајна служба ФСБ.

„Трампово неуобичајено понашање у Русији током година је тамошњим властима дало довољно материјала за уцену, уколико то желе“, наводи се у извештају.

Викиликс је објавио да документ у ПДФ формату на 35 страна није обавештајни извештај према стилу писања, наведеним чињеницама и наведеним датумима.

Након ових објава реаговале су бројне велике медијске куће, које су се уздржале од објављивања самих докумената и експлицитног навођења чињеница и позвале друге колеге, пре свих оне из Базфида, на боље поштовање новинарске етике и кодекса.

Додуше, сви светски медији су известили о постојању документације чија аутентичност није потврђена, а читаоцима у дигиталној ери је потребно само неколико кликова да до докумената и стигну.

Ипак, неки истакнути новинари и уредници били су веома критични према одлуци Базфида да објави документ у целости.

„Чак и Доналд Трамп заслужује новинарску правичност“, написао је на Твитеру уредник магазина Мадер Џонс Дејвид Корн.

Вести су се ипак толико брзо шириле да су ти наводи постали главна тема на Твитеру.

Уредник Базфида Бен Смит је рекао да је та новинска организација одлучила да објави информације да би Американци могли сами да одлуче о њима.

„Наш принцип је бити транспарентан у новинарству и делити оно што имамо с нашим читаоцима“, написао је Смит.

Иако је приметио да постоје сумње у наводе из извештаја и навео да је тај медиј покушао и да ће наставити да покушава да их провери, Смит је написао да објављивање извештаја одражава како они „виде посао репортера у 2017“.

Б92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Ангела Меркел и Доналд Трамп (Фото: Ројтерс)

Трамп бацио Меркеловој бомбоне: Не говори да ти ништа не дајем

Торонто-Председник САД Доналд Трамп је током самита „велике седморке“ у Канади бацио ...

(Фото: pixabay.com)

Кина упозорава Америку: Не користите „принцип пендрека“ у преговорима са нама

Пекинг – „Принцип пендрека“, који су Американци навикли да користе током преговора ...