(Фото: Танјуг)
(Фото: Танјуг)

Мигранти спавају у џамијама

Велика Кладуша-У Великој Кладуши последњих неколико дана налази се већи број миграната који су заустављени на свом путу ка земљама Западне Европе, а због ниских температура, обилног снега и исцрпљености спавају у кладушким џамијама.

 

Емигранти ће у БиХ ући код Бијељине и Требиња

 

Протекле ноћи у градској џамији у Великој Кладуши преспавало је око 20 миграната, а тај број се, према речима имама Муамера еф. Ћатића, из дана у дан повећава. Он каже да су мигранти у Великој Кладуши у нешто већем броју видљиви посљедњих седам дана.

„На почетку смо знали видети свега неколико особа по чијем изгледу се дало наслутити да су странци, да би се последњих ноћи тај број повећавао. Они се појаве навече, посебно након јације намаза, када је већ прилично хладно и температуре буду испод нуле. Притом је видљиво да су мокри и промрзли. Из људских и хуманих разлога ми их пуштамо у џамију и у топле просторије, јер ко би их одбио од сигурне смрти“, објашњава Ћатић.

Ипак, он напомиње да је забрињавајућа чињеница да се број миграната који траже уточиште константно повећава, а њихови капацитети су ограничени.

„Ово што радимо није наша задаћа нити имамо капацитете да извршимо ову наметнуту обавезу. Ми желимо помоћи тим људима, но бојим се да ово полако прелази границу наших могућности и с тим се не можемо више носити“, говори Ћатић.

Додаје да су се досад обраћали свим релевантним институцијама, од Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона, Граничне полиције БиХ и Уреда за странце, но, како истиче, тренутно нема назнака да ће нешто конкретно бити предузето, иако је то преко потребно.

„У међувремену, бројни наши суграђани и џематлије су чули за овај случај и тим људима доносе храну, одећу и друге потрепштине. И њима смо захвални на помоћи“, каже Ћатић.

Током дана, мигранти се крећу по граду, а према речима  Ћатића протеклих седам дана преко 50 их је преноћило у његовој џамији. С некима од њих смо разговарали.

Кемал је из Алжира и кренуо је у Француску. Он каже да бројни Алжирци и Мароканци у Француској имају чланове породице или пријатеље због чега им је Француска најприоритетнија адреса.

„У БиХ смо добро прихваћени. Људи се лепо опходе према нама и помажу нам. И полицајци су јако коректни и третирају нас као људе. У Хрватској су нас полицајци тукли, а мени су узели 30 евра које сам имао при себи“, напомиње.

Мухамед је такође из Алжира, тачније из града Типаза, а у БиХ је ушао у октобру 2017. године из Црне Горе. И он, попут Кемала, путује у Француску.

„Босна је јако лепа земља и свиђа нам се много. Путујемо у мањим групама и надамо се да ћемо што пре стићи у Француску“, додаје.

Поред градске џамије, мигранти протеклих ноћи спавају и у приградској џамији Дрмаљево. Данас су их посетили и припадници Граничне полиције БиХ који су их регистровали, а помоћ су им пружиле и џематлије овог џемата. Иако су показали своју хуманост, истакли су да ипак очекују од надлежних институција да се укључе у решавање овог проблема.

 

 

Анадолија/БН ТВ

један коментар

  1. Organizovano ih proslijediti dalje ili odmah vratiti odakle su došli i naravnop sve naplatiti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com