(Фото: Фликр)
(Фото: Фликр)

Минхенска конференција: Русија држи 78.000 душа на граници — како јој се супротставити?

Москва – „Ако руска војска нападне источно крило НАТО-а, Алијанса неће имати никакве шансе да се супротстави Русима“, недавно су писали немачки медији, а донекле тврди и Волфганг Ишингер, председавајући безбедносне конференције у Минхену.

Односи са Русијом и такозвана „руска опасност“ биће кључне теме 54. Минхенске конференције о безбедности, која ће се одржати 16–18. фебруара. Русију ће, као и претходних година, представљати шеф дипломатије Сергеј Лавров.

Током конференције за медије прошлог четвртка, Ишингер је упоређивао однос снага руске војске на западу државе и бројност снага НАТО-а у близини руских граница. Председавајући безбедносне конференције се позивао на „Минхенски извештај о безбедности 2018“, који је припремио амерички аналитички центар „Ранд корпорејшен“.

Измишљена и претерана „руска претња“

Овај извештај је истог дана био објављен у листу Франкфуртер алгемајне цајтунг под насловом „У драматичној мањини“. Као кључни момент се помиње „могућа спонтана руска операција на територији западног војног региона“. Новинари франкфуртског листа тврде да НАТО од 2014. године има своје батаљоне у Пољској и Балтичким државама, али и америчку бригаду од укупно 32.000 војника. Али, пише у истом тексту, оволико војника не би било довољно да се одупру значајно бројнијој руској војсци, која у том региону дуж границе има 78.000 душа. Ламентира се још и над чињеницом да се уз оволико војника не разматра број руских војних авиона.

Према речима Ишингера, ове бројке терају на размишљање. На питање Спутњика, упућено председавајућем безбедносне конференције, колико је реално да руска страна заиста нападне источно крило НАТО-а, Ишингер је одговорио да се „не ради о томе ко рано рани и први креће у напад“, већ да „бројност изазива бриге“.

„То је дисбаланс који не може да спречи нарастање нестабилности, а у случају конфликта та нестабилност би додатно расла.“

„Нарастајуће незадовољство Москве се не узима у обзир“

Запад није озбиљно прихватио упозорење које је изрекао Путин на конференцији 2007. године, као ни иницијативу коју је наредне године изнео тадашњи руски председник Дмитриј Медведев, да се преговара о новом евроатлантском Уговору о безбедности. На ове околности је ових дана у Берлину подсетио немачки новинар Томас Нелс.

Нелс је током једног догађаја посвећеном предстојећој конференцији питао Ишингера да ли он сматра да би било боље да политички кругови и медији нису тада игнорисали неколико добронамерних сигнала Москве. Председавајући је одговорио да је то хипотетичко питање из прошлости, али је и признао да се „читав Запад већ неких 10-12 година веома негативно односи према растућем незадовољству Москве“. Уз то је Ишингер додао да „бисмо се заиста налазили у другачијој ситуацији да смо тада активније радили на припреми преговора“. Према његовим речима, 2017. године је безуспешно покушавао да наведе Путина да прихвати позив и учествује макар у сумирању рада Минхенске конференције.

Након овог берлинског догађаја, учесници су у неформалној атмосфери коментарисали улогу ЕУ на светској сцени, као и какве резултате договора о формирању нове коалиционе немачке владе можемо очекивати. И на самој Минхенској конференцији ће бити речи о томе, као и о улози Кине и САД, али и нуклеарном разоружавању и опасностима попут миграција по међународну безбедност.

Тило Грезер / Спутњик

5 коментара

 1. Auh, sram da bude Rusiju! Kako se usudila da drzi svoju vojsku u svojoj zemlji!!! Zapad je skroz otkacio, oboleli su od teske sizofrenije. Oni su trulez koji je zagadio celu kuglu zemaljsku, zasmrdeli su i zaudaraju da je potrebna teska i radikalna deratizacija!

 2. Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

  „Ако руска војска нападне источно крило НАТО-а, Алијанса неће имати никакве шансе да се супротстави Русима“

  A, ako nas ne napadnu……….urušićemo se bez………ispaljenog metka……..!!!!!!!!!!!

 3. Zapadna armija da navali sa 100 miliona vojnika svaka demokratska zemlja po 5% populacije da mobilise ugazili bi komunalce za 72 casa kao balegu ! ! ! Jedan zapadnja je kao 100 komunalaca ! ! !

  • Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

   Hitler se raduje……..skorom……..sastanku sa tobom……..!!!!!!!!!!

  • Amerika NIKAD nije dobila ni jedan rat! Evo, ganjaju Talibane po avganistanstanskim gudurama 17 godina i nikako da ih pobede. Izgubili su Korejski rat (1950-’53) Rusi i delimicno Kinezi, su ih pobedili, zato vec 65 godina ocajnicki pokusavaju da isprave „poraz“ i okupiraju Sev. Koreju i zbace komuniste s vlasti! Ali, kako je Tramp nazvao Kim-Jong un-a „roket man“ je pokazao srednji prst amerima. Napravio atomske bome i zastitio svoju zemlju i svoj narod! Ameri kao hijene zakrvavljenih zuba oblecu oko S.Koreje i ne smeju ni da prdnu! Izgubili su Vijetnamski rat, koji je trajao 16 godina i nisu hteli da napuste Vijetnam sve dok ih komunisti nisu saterali u more (bacali oruzje, helikoptere, avione..u more) te su bezali kao pacovi! Izgubili su rat u Siriji, nisu uspeli da je okupiraju i da u njoj postave svoje vojne baze (Rusi su permanentno postvili SVOJE DVE, pomorsku i vazduhoplovnu), niti da zace Asada a tvrdili su da ce ga zbaciti za „samo“ tri meseca! Evo, vec 6,5 godina – nista! Popusili! Rusija je oslobodila teritoriju Sirije od ISIS, ostali su samo manji dzepovi koje sada cisti Turska. Rusija je povukla svoju vojsku jer predstoji rokanje izmedju Turske i Amerike!! Najnovija vest: Kurdi koje ameri obucavaju, finansiraju, koji ih kostaju (americki narod sve to placa!) masovno beze na stranu Asada i Sirijske vojske, sto je amere jako iznerviralo! Turci ih nagazili! Opet, pobeda Asada! I naravno Putina koji vuce konce iza zavese!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Бели шлемови (Фото: AFP 2017/ AMER ALMOHIBANY)

Дамаск: „Бели шлемови“ отели 44 деце ради инсценирања хемијског напада

„Бели шлемови“ су отели 44 деце како би их искористили за инсценирање ...

Ангела Меркел и Доналд Трамп (Фото: Ројтерс)

Немачки врх `несрећан` јер је остао без односа са Америком на које је навикао

Берлин-Немачки естаблишмент се не осећа добро и удобно јер осећа да је ...