(Фото: АФП)
(Фото: АФП)

Митровица стрепи: Брисел изазива насиље у јединој градској улици где су Срби

Окупиране територије – Срби из северне Косовске Митровице од моста на Ибру немају ништа, јер Срба у јужном делу града нема. Ако мост буде отворен, унутрашњи осећај сигурности Срба на Северу биће нарушен, јер преко тог моста од 1999. до данас углавном су долазиле само лоше ствари.

Мост на Ибру у Косовској Митровици поново је постао „случај“ којим се бави Европска унија. Према речима портпаролке високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Маје Коцијанчич, Брисел очекује да споразум о поновном отварању главног моста у Косовској Митровици буде спроведен — без даљих одлагања.

Отварање моста, рекла је Коцијанчичева, допринеће слободном кретању и помирењу.

Са друге стране, председник Српске листе и градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић изјавио је да инсистирање портпаролке Европске комисије Маје Коцијанчич на отварању моста на Ибру није засновано ни на ономе што је договорено у Бриселу, нити на ваљаној процени ситуације на терену.

Ракић је казао да је веома важан безбедносни аспект због којег је питање моста у Косовској Митровици и постало тема у бриселском дијалогу. Пресудну реч у процени безбедносних прилика на мосту има градоначелник северне Косовске Митровице, рекао је Ракић и додао да не види да су се стекле ни безбедносне нити било које друге претпоставке да мост буде отворен.

Новинар са Косова и Метохије Живојин Ракочевић каже да је највећи број званичника ЕУ на албанској страни.

„Највећи део званичника ЕУ, руковођени америчким интересима, без престанка подржавају неодрживи пројекат Косова. Тај мост је апсолутна бесмислица која сада служи да се праве инциденти. Шта ми добијамо тим мостом? Нико од Срба не може да приступи имовини јужно од Ибра. Јужно од Ибра не живи ни један једини Србин, сем свештеника у Цркви Светог Саве. Дакле, све је то скуп парадокса и бесмислица“, каже Ракочевић.

Преко тог моста од 1999, наставља Ракочевић, у већини случајева долазе само лоше ствари.

„И онда је унутрашњи осећај сваког човека у Митровици угрожен и тај унутрашњи осећај морамо поштовати, морамо чувати ту једну једину градску улицу која нам је остала на Косову и Метохији“, каже Ракочевић.

Према речима политиколога из Грачанице Стефана Филиповића, као иницијатор отварања моста на Ибру ЕУ треба да сноси и одговорност јер је то безбедносно питање.

„Инсистирање на отварању моста баш у овом тренутку може да има јаку политичку симболику. У медијима можемо да чујемо различите информације о неким идејама о поделама и разграничењима и онда они хоће да пошаљу поруку да нису за то и баш зато инсистирају да мост буде отворен. Али мислим да они нису извршили безбедносну анализу, да безбедносна ситуација на Северу није на задовољавајућем нивоу. Постоји могућност да и институционално и ванинституционално дође до насиља“, каже Филиповић.

Када каже институционално насиље, Филиповић мисли на косовске специјалне јединице, а неинституционално насиље могу да изазову екстремисти због постојања велике етничке дистанце у Косовској Митровици. Према његовим речима, званичници у Бриселу нису довољно размишљали о тим тенденцијама.

Никола Јоксимовић / Спутњик

један коментар

  1. Заболе њих за одговорност за Србе. Њима је циљ одузети КосМет у целости. Али је наша одговорност за наш народ и зато је ово недопустиво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Александар Чепурин (Фото: Танјуг)

Смена дипломата, одлази и Чепурин

Београд – Неке од кључних светских сила, поготово када је реч о ...

(Фото: AP Photo / Visar Kryeziu)

Шиптарска застава била забрањена на Мундијалу, Шиптари траже реакцију ФИФА

Након што је Мундијал у Русији завршен, ђиптарски медији су пренели вест ...