Марија Захарова (Фото: screenshot)
Марија Захарова (Фото: screenshot)

Москва Вашингтону: Неће вам проћи покушаји да минирате сиријски конгрес

Москва- Портпаролка руског Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је да је Москва изненађена напорима америчких власти да минирају одржавање Конгреса сиријског националног дијалога, који би требало да буде одржан у Сочију.

 

Захарова Западу: Победа у Сирији је наша — китите се Либијом и Ираком

Она је прецизирала да је о томе отворено говорио помоћник државног секретара САД за питања Блиског истока Дејвид Сетерфилд, односно да ће Вашингтон кроз Уједињене нације настојати да пруже отпор одржавању Конгреса у Сочију.

„Сада је јасно због чега поједине групе сиријске опозиције немају јасан став о томе да ли ће учествовати у Конгресу, као и ко настоји да цео тај процес осујети“, рекла је Захарова и додала да ти покушаји Вашингтона неће проћи.

Захарова је на конференцији за новинаре упитала и зашто се Американци залажу да Конгрес пропадне иако је недавно управо тим поводом у Русију допутовао и специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура како би се прецизирали услови укључења те међународне организације у ток преговора.

„Зар је могуће да Вашингтон није упознат са напорима Русије и УН како би се у Сирији успоставио дугорочни план државности?“, упитала је Захарова.

Преговори Сеула и Пјонгјанга

 

Москва је спремна да посредује у преговорима између Сеула и Пјонгјанга, изјавила је Захрова и нагласила да је Русија против једностраних притисака према Северној Кореји.

Како је рекла, за разлику од Савета безбедности УН, који одлуку доноси на легалан начин и у складу са међународним правом, увођење једностраних санкција од стране појединих земаља представља незаконит чин.

Захарова је такође рекла и да се Москва противи предлогу да међународна конференција о безбедности Корејског полуострва буде одржана у Ванкуверу следеће седмице јер није у складу са предузетим корацима од стране Сеула и Пјонгјанга по питању међусобног дијалога.

 

 

Спутник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Хорор: Ухапшен руски мафијаш који је српске раднике забетонирао у темеље зграде

Москва – Групи радника из Србије који су изводили грађевинске радове у ...

Александар Павић Фото: Спутник.рс)

Да ли је самит Трампа и Путина оправдао очекивања – А. Павић, О. Кесић (Видео)