Илон Маск (Фото: Gettyimages)
Илон Маск (Фото: Gettyimages)

Мозак ћемо ускоро директно повезивати с рачунарима

Иноватор и милијардер Илон Маск оснива фирму Неуралинк, чији ће циљ бити израда уређаја за спајање људских мозгова на рачунаре, јавља Вол Стрит Журнал.

Маск је пре две недеље на самиту светских влада у Дубаију рекао да људи, ако желе да преживе на дужи рок, морају да постану киборзи. Као пример, навео је самовозеће аутомобиле, који ће врло брзо почети да одузимају послове људима.

„Управљање возилима је посао многих људи. Морамо смислити нове улоге за те људе. Биће то велика промена и догодиће се врло брзо“, рекао је он.

„Вештачка интелигенција је тек у зачецима, али развој те технологије лагано се креће ка тачки у којој ће постати ‘паметнија од најпаметнијег човека на Земљи’. С временом, мислим да ћемо вероватно видети све ближе спајање биолошке и дигиталне интелигенције“.

Маскова нова фирма, Неуралинк, радиће на управо на том циљу – како што интензивније повезати људе и рачунаре, да људи не би „застарели“. У протеклој деценији појавиле су се многе технологије које директно спајају људски мозак и нервни систем са машинама – од простетичких удова, кацига које омогућавају управљање возилима уз помоћ мисли, до спајања камера и микрофона на мозак како би повратили вид и слух слепима и глувима.

Маск вероватно планира да усаврши те технологије и омогући брже, квалитетније и директније спајање мозга и рачунара, који би укључивао и повратну везу – слање података из рачунара у мозак.

Недавно је за Ванитy Фаир изјавио да су људи „већ киборзи“, и да је „смислено, делимично суочавање између мозга и рачунара само четири-пет година далеко“.

У научној фантастици, спојеви рачунара и мозгова постоје већ деценијама, а прва запажена појава била је у роману „Неуроманцер“, познатог писца и футуристе Вилијама Гибсона.

„Утичнице хируршки уграђене у мозак, постале су једно од главних обележја жанра сајберпанка, а масовно су популаризиране кроз аниме ‘Дух у оклопу’, чији се холивудски римејк очекујеових дана, као и кроз трилогију „Матриx“.

Маск, један од оснивача ПаyПал-а, Тесла Моторс-а и СпацеX-а има репутацију визионара, чије фирме и пројекти развијају технологију из научне фантастике на економски изводљиве начине.

Вечерњи.хр

један коментар

  1. Дивота од живота. Врхунац сатанизације света тек долази.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Др Александар Финк (Фото: Принтскрипт)

Наука постепено потврђује Библију!

Где се срећу библијско и научно тумачење свијета, само је једно од ...

(Фото: Пиксибеј)

Предстоји ли заиста љута битка људи и машина за радна места?

Београд – Технологија и роботизација полако али сигурно залазе у све сфере ...