(фото:Независне новине)

„Мртва зона“ у Пацифику: Решена мистерија стара 1.500 година

Лондон-Научници тврде да су открили мистерију најстарије „мртве зоне“ у средишњем делу Пацифика, пише Индепендент.

 

Реч је о зони смештеној око 2 километра испод површине океана, која садржи воду стару око 2.000 година. У питању је једна од најстаријих и најдубљих зона те врсте на Земљи.

Иако се вода у океанима непрестано креће у виду океанских струја, вода која се налази у овој зони потпуно је непокретна.

Научнике је ово откриће мучило све донедавно, када је у магазину Нејчер објављена студија коју је спровео научним тим доктора Касимира се Лаверњеа.

Лаверње и његове колеге открили су да је вода заробљена на том месту због самог облика океанског дна.

Наиме, она се налази између токова узлазних струја проузрокованих самим грубим рељефом океанског дна, топлих геотермалних извора смештених на 2.5 километра дубине, као и плићих струја на површини океана које покреће ветар.

“Када је вода стара један и по миленијум остала заробљена у овој зони, са њом су такође били заробљени и нутријенти и угљеник који играју велику улогу у способности океана да модификује климу на дуже стазе“, наводи доктор Фабијен Рокет са Универзитета у Стокхолму, један од аутора студије.

Иако је кисеоник неопходан за опстанак живих бића, то не значи да их нема у овом делу океана.

“Живот у овој зони можда не цвета, али то не значи да је зона дословно мртва“, закључује де Лаверње.

Атлантски и Индијски океан такође имају своје „мртве зоне“, али су оне знатно млађе.

 

 

Б 92

5 коментара

 1. ROB: Neću slobodu.......dajte mi gazdu......koji više plaća

  „Мртва зона“ у Пацифику: Решена мистерија стара 1.500 година………gledanjem u staklenu kuglu

  Teorije su usaglašene………razgovorom sa ………….pokojnicima!!!!!!!!!!

  Ogroman doprinos razjašnjenju problema……….dali su i tarot-eksperti………koji su bili 6 meseci na specijalizaciji u Grčkoj!!!!!!!!!

  Ako teoriju potvrde i tibetanski žreci……..koje protera okupatorska kineska vlast…………a koji se nalaze u Americi kao disidenti………..onda će američki kongres ………ovu teoriju uvrstiti u školski program!!!!!!!!!!!

  Ova teorija stoji ……..rame uz rame……….sa ostalim „velikim istinama“ kao što su: Potop, izgon iz Egipta, raspeće Isusa, Bermudski trougao, spuštanje na Mesec, veliki prasak, globalno otopljavanje, tamna materija, crne rupe……….itd!!!!!!!!!

  HVALA ENGLEZIMA NA PROSVETLJENJU……………I TEGLENJU VASKOLIKOG ČOVEČANSTVA U SREĆNIJU BUDUĆNOST…………………ONI ISTOČNI TUTUMRACI………NE LANSIRAŠE NI JEDNU TEORIJU………OD POTOPA NAOVAMO!!!!!!!!!!!!

  • Потоп фигурише у свим културама поред јудео-хришћанске. Сигурно се десио, са намером да се уништи цела људска популација. Пре потопа људи су имали пловне кожице међу прстима, Ноје је био, ма да не гњавим сад.

   Алунирање, или како ти кажеш спуштање на Месец, мени се чини да су се стварно спустили, а да су „снимци“ алунирања и активности на Месецу били лажирани, да слажу за случај да им алунирање не успе. Могуће да грешим, али је то мој утисак након боравка у Кенеди спејс центру.

   Бермудски троугао јесте пун мистерија, тамо нису чиста посла, ту стварно нестају бродови и авиони. Мени је ту најзанимљивији случај једног пилота малог авиона који је летео са Бахама ка Палм Бичу. Тај лет мора да траје барем сат и кусур, али је тај Брус Гернон својим авионом долетео за само пола сата, јер је како каже, улетео у неку жуто сиву електронску маглу, и вортекс. Сатови га нису слагали, горива у резервоарима му је преостало вишка тачно колико је лет трајао краће него увек.

 2. Колико ја знам, Далај Лама је пресељен у Индију. Вероватно су са њим премештени и остали жреци. Да буду ближе Кини, иако таблоиди пишу да Далај Лама више не треба Америци, некако сам скептичан.
  Слично као што Америка премешта и ИСИЛ ратнике.

  • То куда иду ИСИЛ-ратници за Авганистан – Русима је толико познато, да могу да пошаљу авионе саме, без посаде, и да не брину за резултат. Башка што авганистански народ чека да се све реши, па да се Руси врате.

 3. Мртва зона постоји и у Црном мору.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: АП / Ројтерс)

Светски рат је на помолу а ово ће бити учесници

Вашингтон – Адмирали америчке морнарице су упозорили да би азијско-пацифички регион могао ...

(Фото: пиxабаy.цом)

Какве климатске промене нас наредне године очекују

Наредна година донеће планети Земљи олакшање након рекордно високих температура које су ...