(Фото: АП)
(Фото: АП)

Најтиражнији скандинавски лист: „Хрватима није место у ЕУ, они славе култ злочинца“

Загреб – Водећи шведски дневник „Афтонбладет“ објавио је жестоку колумну о слављењу осуђеног ратног злочинца Слободана Праљка у Хрватској коју потписује Петер Кадхамар, један од најпознатијих шведских новинара и аутор књиге о Сребреници.

„Афтонбладет“ је један од најтиражнијих дневних листова Скандинавије који сваки дан има око три и по милиона читалаца, а политички представља глас лево-либералне Шведске, пише „Индекс“.

Кадхамар пише да је Хрватска слављењем Праљка пљунула Шведску и Европску унију у лице, али да и даље воли европски новац.

„Може се рећи да је његово јавно самоубиство наставак политике нихилизма и разарања која је карактерисала рат у Босни и Херцеговини“, објавио је „Афтонбладет“ и подсећа да је у хашкој пресуди утврђено да су Праљак и остали из херцеговачке шесторке осуђени за „дуги низ злочина: протеривање цивила, затварање људи у логоре, убијање и уништавање имовине, коришћење заробљеника за рад и као живе штитове, етничко чишћење муслиманског становништва“.

Наглашава се да се цела прича „о ратном злочинцу“ могла завршити Праљковим самоубиством, али председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић због тога је прекинула службену посету Исланду и онда изјавила да Праљков чин удара у срце хрватског народа, док је премијер Андреј Пленковић јавно изјавио саучешће „породици убице“. Изражава се шок што је у Сабору одржан минут ћутања и што се на главном загребачком тргу под Праљковом сликом пале свеће.

У Хрватској је завладао култ мртвог убице

„То се догађа у земљи која је чланица ЕУ, усред наше цивилизоване демократске заједнице. Срамотно. Култ мртвог убице показује застрашујући недостатак демократских инстинката“, пише колумниста „Афтонбладета“ и онда додаје: „Тужно је што је земља попут Хрватске пуштена у ЕУ“.

Након тога Хрватску смешта у контекст земаља попут Пољске и Мађарске, у којима је угрожена демократија, те Бугарске и Румуније које су „познате само по корупцији и извозу просјака“.

Челнике ЕУ критикује јер су сматрали да ће све наведене земље постати успешне либералне демократије и да им је судбина да буду део Уније. Напомиње се и да све наведене земље јесу различите, али да имају нешто заједничко — воле европски новац.

Реч је о једном од најжешћих коментара објављених у страним медијима о ситуацији у Хрватској, у којем се председница и премијер директно прозивају као разлог негативног хрватског имиџа из шведске перспективе. С обзиром на читаност и утицај „Афтонбладета“ у целој Скандинавији, ово је дословно најгора могућа реклама за репутацију Хрватске, а на њој се може захвалити Пленковићу и Колинди, констатује хрватски портал „Индекс“.

Индекс / Спутњик

један коментар

  1. Na prvom mestu im nije mesto jer su srbi.

    Zapad to veoma dobro zna i njih čeka ista sudbina, čim dokrajče svoje grogirane saplemenike, sa kojima kukavički zapad ne želi (ili ne može) da uprlja svoje fine ručice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Ако Аустрија реализује свој план Балкан ће постати центар за протеране мигранте

Беч – Аустријска влада преговара са земљама Западног Балкана о успостављању центара ...

(Фото: AFP 2018 / Dimitar Dilkoff)

Откривен поверљив план: Мигранте у Европу, али ван ЕУ, значи у Србију

Брисел / Београд – Након данског премијера и аустријски канцелар Себастијан Курц ...