Опленац (Фото: Новости)
Опленац (Фото: Новости)

Наплаћују улаз а црква Светог Ђорђа на Опленцу пропада

Топола-Влага угрожава стабилност храма Светог Ђорђа на Опленцу и потребна је озбиљна реконструкција крова и темеља овог значајног објекта у чијим криптама почива шест српских владара. Нејасна је, међутим, и судбина других објеката и око 140 хектара земљишта које је краљ Петар тестаментом оставио народу.

Како решити одржавање значајног комплекса и важних културно-историјских споменика на Опленцу, засад је, како тврде у Тополи, непознаница. Реч је о задужбини коју је краљ Петар Први Карађорђевић оставио народу и потомцима „који у њој могу да уживају, али не и да је отуђе“.

Имовину Задужбине, међутим, после Другог светског рата одузела је држава. Стање је и сада (не)решено. Наиме, Задужбина је покренула поступак за враћање имовине још 1993, али је након вишегодишњег судског поступка изгубила спор. Поступак је тенутно пред судом у Стразбуру.

„Кров на Цркви Светог Ђорђа прокишњава, влага улази у темеље и прети да оштети и стабилност храма. Само за подстављање скеле, да би се започела поправка крова, потребно је око 5.000 евра. Задужбина није у стању да на адекватан начин сама брине о одржавању“ – каже Драган Јовановић, председник Скупштине општине Топола и члан Управног одбора Задужбине.

Од целокупне имовине, тренутно је у власништву Задужбине још и кућа краља Петра и 93 ара земљишта.

Зато, сматрају у Тополи, засад не постоји дугорочан и сигуран начин одржавања десетак репрезентативних објеката, међу којима су и краљева и краљичина вила и други објекти, као и око 140 хектара земљишта. Задужбина то није у стању, јер јој је готово целокупна имовина одузета. Делимичне приходе има од продаје улазница за своје објекте и дотација општине Топола.

„Опленац многи зову српским Версајем. Комплекс на Опленцу у неку руку то и јесте. Ту су значајни објекти, међу њима Црква Светог Ђорђа, где почива шест српских владара, велики парк у којем су столетна стабла које је и својом руком садио краљ Петар, затим музеј, виногради, више десетина хектара плодног земљишта“ – набраја Драган Јовановић.

Он каже да је Влада Србије ове године буџетом предвидела новац за реконструкцију појединих објеката на Опленцу, али због још нерешеног власништва тај новац стоји и не може да се употреби.

„Скупштини Србије смо поднели предлог да се за Опленац усвоји посебан закон, такозвани лекс специјалис, како би се на прави начин бринуло о овим добрима“ – каже Јовановић.

У Управном одбору задужбине, осим њега су и владика шумадијски Јован, представници владе и Крунског савета.

ДРАГОЦЕНО

ЦРКВА Светог Ђорђа је објекат од изузетног значаја и под заштитом је Завода за заштиту споменика. Упућени кажу да само један квадратни центиметар мозаика у овој цркви кошта између 10 и 12 евра. Уколико би дошло до оштећења, штета би била непроцењива.

НАПЛАТА УЛАЗА

ПОЈЕДИНИ грађани се буне зашто се наплаћује улаз у Цркву Светог Ђорђа. Јовановић каже да је то један од начина да се прикупи новац за одржавање и додаје да је са тим упозната и Епархија шумадијска. Али уверен је да би требало да се наплаћује улаз на Опленац, а не у саму цркву и да буде јефтинији. Цена појединачне улазнице сада за децу је 300, за одрасле 400 динара, а за колективне посете 250 динара.

 

М. ЛУКОВИЋ/ Новости

3 коментара

  1. IZBORI: Kad psihopate organizuju......defile.........ometenih u razvoju

    Наплаћују улаз а црква Светог Ђорђа на Опленцу пропада

    Zato……….džipovi…………šljašte!

    A stomačine………..vise preko……….kaiševa………..zbog posta, naravno!!!!!!!!!!!

  2. Onaj ko naplacuje ulaz u crkvu cini tezak greh protiv Boga. Onaj ko plati ulaz u crkvu takodje cini greh. Onaj ko je to sve dozvolio nije hriscanin , radi protiv Boga i imace teske posledice. Takodje ni onaj ko je to smislio i organizovao. Ovo sto se desava je TEZAK GREH I SRAMOTA.

  3. мрак …..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Б92)

Нова изборна дисциплина – коме припада које село?

Београд – Изборна кампања за локалне скупштине у Тополи и Рачи осим ...

Рудник Никла (Фото: Срна)

Власт изгубила компас: Озакоњено тровање никлом, укидају се еколошке таксе

Београд – Нови Закон о рударству и геолошким истраживања омогућио је надлежном ...