Радмила Смиљанић (Фото: Užice Oglasna Tabla)
Радмила Смиљанић (Фото: Užice Oglasna Tabla)

Напредна демонкратија: Критиковала закон који угрожава људске животе и смењена!

Ужице – Радмила Смиљанић, начелница Трансфузиолошке службе у Општој болници Ужице која је, заједно са добровољним даваоцима крви, заслужна за то што се та служба није угасила и постала банка крви, како је то предвиђено новим законом, смењена је са места начелника те службе.

Уместо заслуженог и јавног признања, због указивања на погубне последице примене новог закона, докторка Смиљанић је „заслужила“ смену“ која јој, како Данас сазнаје, није образложена. О њеној смени, која је изазвала одијум међу грађанима и добровољним даваоцима крви, ћуте званичници Здравственог центра Ужице, а бившој начелници је, према незваничним сазнањима, забрањено да комуницира са новинарима. На њено место је именован лекар који је специјалиста неурологије.

Смиљанић се јавно успротивила примени Закона о трансфузијској медицини, који ступа на снагу 1. јануара 2019. године. Њиме се укидају постојеће службе за прикупљање крви, па и ужичка, и своде се на банке крви, а крв ће се прикупљати, тестирати, обрађивати и дистрибуисати у пет центара – Институту за трансфузију крви Београд, Покрајинском заводу у Новом Саду, Заводу за трансфузију крви у Нишу, и Заводу у Крагујевцу, који је у фази оснивања, као и у Институту за трансфузиологију ВМА.

Истичући да би укидањем ужичке трансфузије, једне од најуспешнијих у земљи, било доведено у питање здравље око 330.000 грађана Златиборског округа, једног од највећег округа по површини у земљи и географски веома разуђеног, Смиљанић је месецима указивала и на опасност да ужичка болница, у којој се обављају и сложене операције, остане без потребних количина крви, као и на опасност од гашења добровољног давалаштва.

„Ми смо далеко од Београда четири сата. Ако немамо крви, требало би отићи до Београда и вратити се, што је осам сати. Нама треба да крв имамо за степене хитности, а то је од нула до пет минута или од 15 до 45 минута, а не треба нам за осам, 12 или 14 сати, колико је потребно да се крв допреми из Београда у Прибој или Пријепоље“, наводила је Смиљанићева.

Гашењу ужичке трансфузиолошке службе оштро су се успротивили и добровољни даваоци, објашњавајући да би било „погубно за пацијенте да у болници чекају крв која би требало да стигне из Београда или Крагујевца“.

„Трансфузиолошка служба у Ужицу никада није имала проблема са несташицом крви и вишкове је слала у Београд. Сада покушавају да је угасе, а од нас траже да сву крв шаљемо у Београду, док центар у Крагујевцу још није ни формиран“,  указао је Радован Јањић, председник Удружења добровољних давалаца крви железничара Србије „Кап по кап“, чије седиште је у Ужицу, питајући се „шта би се десило у случају велике несреће током које би хитно биле потребне велике количине крви“.

Министар здравља Златибор Лончар, приликом недавне посете ужичкој болници, објаснио је да се закон мора поштовати, да ће „имати боље ефекте за пацијенте којима је крв неопходна и да би се сваки грам крви најрационалније искористио“.

„Много крви није искоришћено на најбољи начин. Дешавало се и то да поједине болнице имају крви, али да је не дају установама којима је била потребна, због чега она, након пар дана, није могла да се употреби „, казао је министар Лончар и додао да ће се применом новог закона „у сваком тренутку знати колико има крви, где се она налази и да ће је добити они којима је најпотребнија“.

„Пацијенти у Ужицу сигурно ће имати више крви него до сада и то у најкраћем могућем року. Немамо ништа против Ужица и свака част добровољним даваоцима и наш задатак је да има што више давалаца“,  рекао је министар на најаве да ће даваоци, уколико буде укинута ужичка трансфузија, бојкотовати акције прикупљања крви.

Уследио је састанак у Ужицу, коме су присуствовали државни секретари у Министарству здравља – Берислав Векић и Владимир Ђукић, директорка Управе за биомедицину Весна Ракоњац, представници ЗЦ Ужице, локалне самоуправе, добровољни даваоци крви, а неколико дана касније Министарство здравља је наводно одлучило да ужичка трансфузија настави да ради као до сада и да би решење о тиме требало да стигне до половине јула.

Неколико дана после тог скупа, Видоје Дрндаревић, председник Савета за здравство Ужица, саопштио је да је републичка власт „уважила аргументе о потреби да се не укида ужичка трансфузија“.

„Трансфузиолошка служба у Ужицу требало би да буде организована као субјединица Института за трансфузију у Београду и биће једина у Златиборском округу која ће прикупљати, прерађивати крв и крвне компоненте и прослеђивати их коме буду потребне“,  рекао је Дрндаревић.

Након свега Радмила Смиљанић је смењена. То није први пут да је смењена с места начелнице, јер се пре 15 година, заједно са добровољним даваоцима крви, аргументовано противила тадашњој реформи те службе и успела да сачува ужичку трансфузију. Њен једини грех је у томе што је јавно и аргументовано критиковала реформу трансфузије и штитила право грађана на доступност лечења.

Студенти обуставили акције давалаштва крви

Унија студената Ужица је саопштила да „обуставља акције добровољног давања крви“ и навела да ће „размотрити радикалније облике грађанске непослушности као вид подршке онима који се боре за интересе Ужица, као што су то чинили др Радмила Смиљанић и удружења добровољних давалаца из Златиборског округа“. „Позивамо све суграђане и удружења да обуставе акције добровољног давалаштва крви, као израз подршке како докторки Смиљанић тако и заштити свих оних којима ће крв бити потребна на територији града Ужица у наредном периоду“, саопштила је Унија студената Ужица.

Данас

16 коментара

 1. туристички угоститељ. Келнер.

  Да сам ја неко, чим би први пут угледао ову погрешно умлађену нашфракану швраку, била би смењена као негативни елеменат.
  Јеботе, зар њу стварно није срамота да изиграва неку лепотицу?
  Није чак ни природно лепа а у овим годинама са изразитом шминком је напросто…
  Ето, кажу није лепо ударати на личност и физичке мане, али нисам ја ударио. Она сама себе улуђује.
  Колико шминке купује да нафилује лице које се више никад не може нафиловати?
  Па људи моји, треба имати бар основни осећај за естетику ако се већ преказујеш јавно.
  Ако је толико професионална и направила неки медицински подвиг, како онда објаснити њену изобличену шминку?
  Ријалити баба.
  Само што није сисе извадила.
  Баш и не би имао ништа против а можда и јесте само су оцекли део слике. Душу дала за ријалити сеансу.
  Баба изиграва ла феме фатале.
  Људи се занесу и кроз своју професију и понеки успех умисле да су Антоније или Клеоптара.
  Клеопатра је имала најружнији нос на свету а спада у најлепше жене света које су икад корачале планетом.
  Бар тако реко Пера, мој учитељ историје.
  Чак ни Клеоптара није била феме фатале.
  Самоубила се, јадница.
  Дакле, нисам имао појма ни да ова слатка бакица постоји а не још и које и шта је, али ако су је сменили.
  Руке им се позлатиле.
  Имам ја једног непознатог пријатеља полуфеминисту овде. Можда нам се и обрати са пар речи објашења.
  Реакције?
  ……………
  Нула!

  • Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

   Имам ја једног непознатог пријатеља полуфеминисту овде. Можда нам се и обрати са пар речи објашења.

   „Polufeminista“ kaže………..vodi ovu ludu babetinu kući……….da ti pravi čaj od kamiice, kad te zabole rupe, gde su nekada bili zubi……..!!!!!!!!!!!!!

 2. туристички угоститељ. Келнер.

  Мора да сам погрешио, док се ја нешто премишљам.
  Можда је боље да остане нашминкана.

  • @kelner

   Pa nije se ona kandidovala za izbor mis sveta pa da njen izgled bude merilo posla kojim se bavi i meta kritike. Svaka osoba ima pravo da estetski poboljšava svoj izgled kako god joj se prohte. Dakle svakojakih psihopata ima koji žude za tim da kontrolišu tuđa tela i koji sve mere prema telu i misle da sve treba da se prilagodi njihovim prizemnim merilima.

   • туристички угоститељ. Келнер.

    Па шта могу кад сам психопата.
    Ја бих да контролишем њено тело, све шта ради у животу, шта прича, како се облачи јер сам умоболан и немам другог посла али, нажалост чак и ја имам демократско право да се посерем на било коју слику у медијима која ми се не свиђа а дотична дама заједно са Мисис Кети има право да стави нокшир, чак и управо употребљен на главу ако сматра да је та шминка улепшава.
    Права су обострана и једнака.
    Родноравноправна, ма шта то било.
    Психопата па то ти је.
    Комифо?

 3. PROCITAJ JOS PAR PUTA TEKST PA ONDA
  NE ZURECI,“OSTAVI KOMENTAR“.

  -A Gosp.RSmiljanic,ostavi na miru…!!!
  -POGLEDAJ SVOJE BLIZNJE ZENSKOG RODA PA
  NAPRAVI UPOREDJENJE SA TOTICNOM,
  „VISOKO,OBRAZOVANOM OSOBOM“…!!!

  -COVEKOVA GLUPOST JE KAO KOSMOS:
  -„BESKONACNA“…!!!

  • туристички угоститељ. Келнер.

   Ма лупам и давим, шта се одмах палиш ко палидрвце.
   Моја мама је била заиста лепа жена, врло ретко да је стављала кармин, једна моја тетка била од 150 кила, друга од 200 кила а трећа нормална и слатка жена а ружна ко бундева. Њу сам највише волио јер је била „мелем на рану“.
   Космос није дефинисано бесконачан и бесконачност као реч није дефинисаног значења него је узета да замени једном речју свеукупну човекову немоћ да схвати шта је Космос, има ли га више и тако даље.
   Дакле, ако је моја глупост бесконачна онда је и несхватљива па боље не залазити у глупе улице бесконачно глупих људи.
   Жена на слици може бити доктор наука, али њено лице је одраз њених комплекса и слично. Да не дужим. Погледај ту плаву боју око очију?
   Јел одговарајућа???

   Да сам рекао да је са својом упогођеном шминком лепа ко слика у својим годинама, да ли би се моји критичари сложили самном?
   Или би ме назвали геронтофилом?
   Ружна је јер ставља неодговарајућу шминку и крај.
   Ружна је ко ружна патка.
   Води је кући ако ти се…хехехехе
   Поздрав Товаришу Шумадинцу и Мисис Кети и све најбоље.
   Ај добро.
   Извињавам се.
   Лепа је ко лутка.

   • туристички угоститељ. Келнер.

    А још је лепше нашминкана.
    У колору и синемаскопу.
    Панорамик поглед.
    Ко једноделна антиултравиолентно замагљена шовершајбна.

    Али нисам ја баш толико блесав.
    Нема везе што је излог унеређен.
    У радњи нисам био а нисам ни оцењивао радионицу.
    Само излог, дапаче, НАКОН свега.

   • @kelner

    Čika kelneru nema veze što si psihopata i što se pališ na nokšire naročito one upotrebljene koje smatraš sredstvom ulepšavanja, jer to je tvoja stvar. Ali tvoj smešni ukus takođe nema veze sa tim šta ko radi ili misli već ima veze s tim što si sam iskompleksiran svojim izgledom i neuspehom kod suprotnog pola.

    • Ал сте ви Кети глупави.
     Чак но и овако једноставне речи нисте у стању да разумете.
     Ни да сте сестра Госпође Министарке.
     Или можда изгледате слично докторици?
     Па нема везе.
     Рако сам вам на крају да сте слатки.

     • @kelner
      Lepi, inteligentni i smireni u sebi ljudi se ne bave tuđim izgledom. To je tipično za iskompleksirane budale jer time skreću pažnju sa svojih mana.

     • Па ја нисам интелигентан, леп и смирен.
      Ако ви нађете такву особу било где на свету, јавите ми.
      Критикујем глупаву шминку.
      ТА ШМИНКА ЈЕ КОМПЛЕКС.
      А шта вас Госпођо Кети боли?
      Мора да вас неки комплекс прогања док сте ме заскочили.
      Ја не лечим женксе комплексе и џаба вам.
      Баба на слици је глупаво нашфракана а плус има и 100 година. Са 100 година докторица или већ шта је, треба да има осећај мере. И за своје године и за своје мало опуштеније лице а треба да осећа и околину а не да је плаши. Замислите да је сретнете у сумрак на 10 метара?
      Е, баш вам то желим.
      Где јој је осећај?
      И вама такође?
      Комплекси вам појели осећај мере и онда видимо ону слику горе.
      Ајт молем вас, не изазивајте ми погоршање мојих комплекса. Ја признајемда сам ходајући комплекс а ви ме стално нападате и мени се стање погоршава а Васељенску затварају и очајан сам.
      Право да вам кажем, жао ми је.
      И вас такође.

 4. Цела СРБИЈА ради за Београд. Ова велиздајничка власт је и створила анархију како би неуставним законима озаконила пљачку на сваком пољу. Ко ће контролисати тих 5 завода где и коме иде крв добровољних давалаца крви. Сумњам да су они створени како би се крв продавала ван СРБИЈЕ јер се зна да у ЕУ немају довољно крви па је купују.

 5. kešo kelneru,
  Poznato je da lepi, inteligentni i smireni u sebi ljudi se ne bave tuđim izgledom. To je tipično za iskompleksirane budale jer time skreću pažnju sa svojih mana.

 6. кети енглескињо
  ја јесам искомплексиран. Уууу, јоој….
  А ваш чувени ник крије у себи нешто што ви не видите. Само, касно је да се упуштам у вас. Затварају нам Васељенску па сам се сав ….не знам ни ја. Валда искомплексиро, а ви наскочили на мене у само дељете.
  Па ја нисам интелигентан, леп и смирен.
  Ако ви нађете такву особу било где на свету, јавите ми.
  Критикујем глупаву шминку.
  ТА ШМИНКА ЈЕ КОМПЛЕКС.
  А шта вас Госпођо Кети боли?
  Мора да вас неки комплекс прогања док сте ме заскочили.
  Ја не лечим женксе комплексе и џаба вам.
  Баба на слици је глупаво нашфракана а плус има и 100 година. Са 100 година докторица или већ шта је, треба да има осећај мере. И за своје године и за своје мало опуштеније лице а треба да осећа и околину а не да је плаши. Замислите да је сретнете у сумрак на 10 метара?
  Е, баш вам то желим.
  Где јој је осећај?
  И вама такође?
  Комплекси вам појели осећај мере и онда видимо ону слику горе.
  Ајт молем вас, не изазивајте ми погоршање мојих комплекса. Ја признајемда сам ходајући комплекс а ви ме стално нападате и мени се стање погоршава а Васељенску затварају и очајан сам.
  Право да вам кажем, жао ми је.
  И вас такође.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Северна Кореја (Фото: AFP 2015/ Ed Jones)

Северна Кореја сменила три висока војна официра

Пјонгјанг-Три висока војна официра Северне Кореје смењена су с положаја, што би ...

Маријано Рахој (Фото: The News Jockey)

Шпанија: Смењен премијер који је тврдио да је Косово део Србије

Мадрид-Шпански парламент изгласао је неповерење премијеру Маријану Рахоју, а нови премијер биће ...