Лазар Ристовски (Фото: Новости)
Лазар Ристовски (Фото: Новости)

Напредњаци у Чачку потрошили милион динара из буџета за улазнице за филм Ристовског који још није снимљен!

Чачак – Град Чачак купио је за 4.300 својих ђака биоскопске улазнице за филм који још није завршен, а за то је из градског буџета издвојено скоро милион динара! По речима градоначелника Милуна Тодоровића, у години у којој се обележава значајан јубилеј, крај Првог светског рата, град је одлучио да подржи филм „Чарапе краља Петра“, који обрађује управо ову тематику, тако што ће га – предфинансирати.

Наиме, у решењу објављеном у Службеном гласнику града Чачка, наводи се да је крајем јуна донета одлука да се за филм „Чарапе краља Петра“ купе улазнице основцима и средњошколцима, по цени од 220, односно 205 динара по карти. Међутим, овај пројекат, испред кога стоје Лазар Ристовски и његова продуцентска кућа „Зиллион филм“, није завршен, а премијера је најављивана за новембар ове године.

У решењу пише да се „одобравају средства у износу од 550.000 динара, за обезбеђење додатних средстава на апропријацији 239, за потребе ОШ ‘Свети Сава’ Чачак, на име предфинансирања играног филма ‘Чарапе краља Петра’, куповином 2.500 карата за ученике основних школа на територији Чачка.“

Градско веће је одлучило и да „за потребе Економске школе Чачак, на име предфинансирања играног филма „Чарапе краља Петра“ купи 1.800 карта, у вредности од 369.000 динара.

По овоме, основци плаћају улазницу 220 динара, а средњошколци 205, или у просеку 214. То укупно износи 4.300 карата и 919.000 динара за филм који још није завршен, а камоли почео да се приказује у бисокопима.

– Овај филм ће бити још један сведок српског херојства и родољубља, које из пијетета према жртвама рата никада не смемо да заборавимо и на шта стално треба да подсећамо младе генерације. Због тога смо и прихватили предлог Продуцентске куће

„Зилллион филм“ да узмемо учешће у предфинансирању овог филма и то из средстава са текуће буџетске резерве из које финансирамо значајније пројекте, који нису предвиђени приликом креирања буџета за наредну годину – наводи градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Он наводи и да се пројекција овог филма у Чачку поклапа и са датумом обележавања Дана града Чачка, када ће ученици основних и средњих школа имати прилике да га погледају.

Пројекције ће бити изведене у великој сали чачанског Дома културе за ученике градских основних и средњих школа, као и у чачанским селима за ученике њихових основних школа где за то постоје технички услови и где ће се, такође, пре пројекције филма публици представити аутори и глумци овог филма, каже Тодоровић.

– Не треба занемарити и повољне финансијске услове за куповину карата пре завршетка филма, чиме истовремено и помажемо овај национални пројекат. Град Чачак је карте набавио по цени од 200 динара, а њихова цена, када почну редовне пројекције, ће бити 350 динара – навео је градоначелник Тодоровић у одговору за „Блиц“.

Ипак, једноставна и јасна рачуница указује да цена појединачне карте износи више од 200 динара.

„Проблематични“ буџет

Предфинансирање указује на потребе овог филмског пројекта да допуни буџет, међутим, питање буџета било је проблематично и пре почетка снимања.

Наиме, пројекат је на конкурсима Филмског центра Србије претходно одбијан два пута, па је из трећег пута добио 40 милиона динара. Део комисије која је овом пројекту доделила државна средства за реализацију, био је и кум Лазара Ристовског, редитељ Бобан Скерлић.

Лазар Ристовски и Бобан Скерлић

– Сигуран сам да би етички гест био изузимање гласа за пројекат који је радио кум и да би тако нешто све решило. Додуше, онда би резултат конкурса био другачији… – рекао је тада за „Блиц“ Димитрије Војнов, члан комисије који је одустао од гласања, и који је на питање да ли је овај пројекат највећи фаворит одговрио: „Мој искрени утисак је да није“.

Филм је касније подржао и РТС, који ће „Чарапе краља Петра“ приказати кроз серију од десет епизода.

Такође, осим што ће Лазар Ристовски тумачити главну улогу, његов син Петар Ристовски је редитељ, а међу глумцима се налазе још два члана породице Ристовски – Даница и Јовица.

Ристовски је у медијима помињао како без државне подршке и довољно буџета неће ни започињати снимање филма на коме је радио седам година, сматрајући да је тема коју жели да обради, од историјске за важности, те би држава морала да учествује.

Сада га „предфинансирају“ чачански ђаци, односно њихови родитељи који и пуне буџетску касу. Поставља се питање, колико заправо коштају (једне) „Чарапе“?

3 коментара

 1. Милован Витезовић је 1994. године издао и написао роман. Витезовићев роман је и објављен на осам језика-италијанском, енглеском, грчком, руском, француском, румунском, шведком и еспертату.
  Улоге ће тумачити: Лазар Ристовски као Краљ Петар I Карађорђевић, Милан Колак као Маринко Спасојевић, Даница Ристовски као Макрена Спасојевић, Александар Вучковић као Регент/Краљ Александар I Карађорђевић, Марко Тодоровић као Принц Ђорђе П. Карађорђевић, Марко Баћовић као Никола Пашић, Танасије Узуновић као Војвода Радомир Путник, Бранко Јериинћ као Војвода Степа Степановић, Светозар Цветковић као Војвода Живојин Мишић, Небојша Кундачина као Генерал/Војвода Петар Бојовић, Радоје Чупић као Генерал Павле Јуришић Штурм, Љубиша Савановић као Пуковник Драгутин Димитријевић Апис, Иван Вујовић као Момчило Гаврић, Радован Вујовић као Живота, Небојша Вранић као Доктор Светислав Симоновић, Миона Марковић као Принцеза Јелена Карађорђевић, Драган Марјановић као Пуковник Миливоје Стојановић Брка, Иван Исаиловић као Мајор/Војвода Војислав Танкосић и многи други.
  Прича о Краљу Петру I Карађорђевићу и Макрени Спасојевић која је тражила свог сина јединца Маринка у Албанији. Макрена је замолила краља да пронађе њеног сина Маринка да му преда вунене чарапе, које му је мајка исплела.
  Милован Витезовић је по овом роману, проширујући га, исписао сценарио за филм и серију од 10 или 15. епизода.
  Снимање филма и серије ,,Краљ Петар Први у славу Србије“ jе почело на Старој планини ове године и требало би да се снима у Новом Саду, Русији, Албанији, на Крфу, Паризу и Солуну.
  РТС ће 2018. емитовати ,,Чарапе Краља Петра“ са Лазаром Ристовским.
  Ја сам једва чекао снимање прве клапе филма и серије ,,Чарапе Краља Петра“ по роману Милована Витезовића у режији Петра Ристовског. Са срећом!
  Честитам!
  Само напред Лазо!
  Пројекат филма и серије ,,Краљ Петар Први у славу Србије“ је заснован на мотивима романа Милована Витезовића ,,Чарапе Краља Петра“ у продукцији Лазара Ристовског и у режији Петра Ристовског биће премијерно приказан поводом 100 година завршетка Првог светског рата и Дана примирија.
  Лазо, теби требају патриоте да помогну и да скупе паре за снимање твог филма и серије о Краљу Петру I Карађорђевићу на пример рецимо и национални покрети: Покрет обнове Краљевине Србије, Демократска странка Србије, Народна Мрежа, Отачаствени покрет Образ, Српски народни покрет НАШИ, Српски народни покрет 1389, Здрава Србија, Српски сабор Заветници, Српска Десница, Српски покрет Монархиста, Српски препород (политичка странка), Нова Снага Србије, Српска Монархистичка Странка Српска Слога, Државотворни Покрет Србије, Сабор српског јединства, Србски покрет Слободна Србија, Народни покрет Препород Србије, Српска Вертикала, Српска Лига, Источна Алтернатива, Удружење 1389, Удружење Краљевина Србија, Клуб монархиста, Сабор Монархиста Србије, Равногорски покрет, Иницијатива за Краљевину Србију, Народни Радикални Сабор, Равногорски покрет ДМ, Козачка Станица Благовести, Суверени војни витешки Ред Змаја, Национални Монархистички блок Србије, Равногорски Покрет Србије, Чланови Крунског савета, Чланови кабинета Принца Александра II Карађорђевића, Чланови кабинета Принца Владимира Карађорђевића и Породица Карађорђевић. Пре пет година Лазар Ристовски и Милован Витезовић су били на пријему у Белом двору код ЊКВ. Принца Александра II Карађорђевића и Принцезе Катарине Карађорђевић, који су им представили пројекат „Чарапе Краља Петра“. Реч о истоименом роману Милована Витезовића који Петар Ристовски режира а Лазар Ристовски игра Краља Петра I Карађорђевића, на кога веома личи. Гости су добили искрену подрушку, и домаћини су им пожелели срећу и успех са пројектом који је тек у фази припреме, а аутори су обећали да ће се потрудити да филм буде готов пре четири године године када се обележавило 100 година од Првог светског рата. Ристовски је изразио наду да ће држава узети учешћа у овом пројекту, јер, како он каже, то му је са највишег места и обећано. Био би то за сада једини филм на ту тему који би се појавио пред нашом публиком у години која бележи најсветлије тренутке српске историје и уједно највећег српског страдања. Какав Александар Вучић, какав Александар Вулин какав Борис Тадић, какав Млађан Динкић, какав Драган Ђилас, какав Чедомир Јовановић и други издајници.и други.
  Генерални спонзори филма и серије „Краљ Петар Први у славу Србије“ треба да буду спонзори Минерална вода Карађорђе, Кућа Краља Петра, Вода Вода, Задужбина Краља Петра I Карађорђевића на Опленцу, Краљева Винарија, ПИК Опленац, Пивара Принц и други спонзори.
  Лазо, ниси ти за министра културе, ниси ти за подршку Српске Напредне Странке, ниси ти пријатељ Александра Вучића. Александар Вучић је лажов, лопов, преварант, убица и издајник.
  Лазо, само напред до краја!
  ЖИВЕО КРАЉ! ЖИВЕЛА ПРАВОСЛАВНА КРАЉЕВИНА СРБИЈА!

 2. Jebo vas taj kliment karadjordjevic, unistio je Srbiju, trecina stanovnistva pobijena, sve opljackano. Napravio jugoslaviju gde su ustase i svi ostali odmah dobili unapredjenje a mi Srbi dozvolu za prosenje. I sada ce ovaj tzv makedonac da snima bajke o tom zlikovcu.

 3. Још један породични бизнис, цела породица Ристовски у акцији, јесте ли били најбољи или најубедљивији у подршци преседнику???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

СНС-ова „борба“ за више деце: Смањене плате породиљама!

Београд-Измене које је донео нов Закон о финансијској подршци породици са децом ...

(Фото: Србија Данас)

Кад ботови претерају а мозга немају: Вучићевци „сахранили“ свога шефа

Београд-На Фејсбук страници СНС – моја странка, појавила се ова урамљена фотографија ...