(Фото: Flickr / Lawrence OP)
(Фото: Flickr / Lawrence OP)

Наша планета крије милијарде тона дијаманата а ево зашто је тешко доћи до њих!

Вашингтон-Испод површине Земље се налази огромно благо од неколико милијарди тона дијаманта, саопштили су научници престижног Инситута за технологију (МИТ) у америчкој савезној држави Масачусетс.

Земља није планета, већ машина!

Међутим, истраживачи су упозорили да за сада не постоји журба да се до њих дође јер се налазе између 145 и 240 километара испод површине планете, далеко дубље од досадашњих бушотина и могућности технологије.

„Не можемо да дођемо до њих, а има много више дијаманата него што смо раније мислили“, рекао је научник Улрих Фол и додао да дијамант није само егзотични минерал већ нешто релативно заједничко за целу Земљу.

Користећи сеизмологију да би анализирали како звучни таласи пролазе кроз Земљу, научници су открили стене које прекривају Земљину кору стварајући омотач око ње.

После додатних истраживања откривено је да су стене од дијаманта и да Земља има испод своје површине далеко више драгуља него што се првобитно сматрало.

Научници су додали да се ти дијаманти неће у скорије време наћи у скупим јувелирницама јер би биле потребне изузетно јаке ерупције вулкана да би дошли ближе површини Земље, а такве ерупције се веома ретко дешавају.

Курир/Бета

 

један коментар

  1. До 1940-тих дијамант је био провидно парче камена, згодно за сечење стакла – и ништа више. Породица Опенхајмер успела је да га промовише у драги камен и набије му цену, између осталог и наручујући књиги и филм „Дијаманти заувек“. Осим своје реткости, дијамант нема неки други атрибут драгог камена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Наса)

Сензационално откриће: Научници на марсу открили језеро пијаће воде

Лондон-Научници су на Марсу открили доказе о постојању текуће воде, пише ББЦ. ...

Комунистички олош: Тито, Ђилас и Ранковић (Фото: Новости)

Црвена банда: Као комунисти отели првокласну земљу, сад враћају трећеразредну

Зрењанин-У поступку враћања земљишта оним наследницима чијим је прецима оно неправедно одузето ...