(Фото: Новости)
(Фото: Новости)

НАТО агресија: Војна брука и освета над становништвом

(Фото: Новости)

(Фото: Новости)

Београд – Однос војних снага НАТО према Војсци Југославије био је пред почетак агресије 600 према 1, а ВЈ је заостајала технолошки најмање 30 година. Процена НАТО команданата била је да ће Србија капитулирати после неколико дана.

НАТО је планирао копнену офанзиву на „спрженој земљи“, пошто уништи ПВО. Међутим, ни после 78 дана нису се „стекли услови“ за то. И тада је две трећине оружја било спремно за борбу и више од 99 одсто мобилисаног људства.

Све је било на страни НАТО, осим морала, родољубља и довитљивости.

„Они нису могли да схвате како смо се уопште дрзнули да одбијемо капитулацију у Рамбујеу и не дозволимо да НАТО ушета у Србију. Џон Пембертон, војни и ваздухопловни изасланик САД, на крају последњег састанка пред агресију упитао ме је: Знате ли да сте мали и технолошки најмање тридсет година иза нас, на чему заснивате ту самоувереност? Одговорио сам му да ће сазнати кад нас нападну. Бесно се окренуо и отишао без руковања“, прича генерал Спасоје Смиљанић.

Годинама уочи агресије показале су се много слабости у државном и војном врху.

„Чак је и наш начелник Генералштаба био убеђен да ће после краткотрајних удара ракетама по КиМ, уследити копнена инвазија. Ми „плавци“ смо упозоравали да су такви ратови прошлост и да ће доћи до масовног ваздушног удара уз помоћ космичке војске – сателита. Показало се да смо били у праву. У складу с тим, почели смо да расељавамо јединице с мирнодопских локација, упркос претњама казном“,открива Смиљанић.

Браниоци неба 1999. кажу да је искуство стечено анализирањем НАТО бомбардовања Републике Српске 1994. омогућило Војсци Југославије да се одупире Алијанси ван сваких очекивања. НАТО је знао и за оперативне процене саме ВЈ да је у случају напада оружане силе једнаке југословенској, животни век застареле ПВО процењиван на само 21 дан.

„Оно што НАТО није узео у обзир је српска сналажљивост у шкрипцу. ПВО ВРС је заваравао авионе Алијансе грађењем лажних положаја. Моћ нашег маскирања и брзих маневара показала се ефикансијом од најсавременије ратне технике“ каже генерал Милош Ђошан, који је бранио небо на најстрашнијем делу ратишта, уз границу са Албанијом.

„Уместо да се укопавамо, како је прописивало правило службе, ми смо испадали из шума и дејствовали муњевито, с ливаде. После неког времена открили су да бомбардују лажне положаје од расходованих камиона и гвожђурије“, прича генерал Ђошан.

Војници су уз помоћ цивилних стручњака и грађана масовно производили лажне топове, тенкове, камионе, па чак и куће, утврђења и мостове! После безброј протраћених пројектила и НАТО летачи су постајали сумњичави.

Уз макете топова и борбених возила постављане су лутке из излога обучене у војне униформе. Ако би лутка била без шлема или борбеног прслука они нису дејствовали. Зато смо преносили лутке с једног места на друго имитирајући борбене радње, па их је НАТО поново са задовољством гађао.

Појавио се чак и специјалиста за маскирно позориште.

„Пуковник Миленко Продановић дотерао је из неке фабрике текстила пун камион дрвених и пластичних кројачких лутака и брдо униформи које су шивене за територијалну одбрану. Овај ратник обдарен довитљивошћу и духовитошћу био је задужен за ову екипу „путујућих глумаца“ и израду сценарија за обмањивање Алијансе“, каже Ђошан.

„Показало се да правила важе све док не почне борба за живот, а онда на сцену ступа морал и интелигенција команданата и бораца. Већ на почетку агресије позвали су ме у Батајницу где су на писти остала два ‘мига’, које сам већ прежалио. Онда су ме пилоти, стручњаци из Института ‘Мома Станојловић’ и авио моделари из Нове Пазове позвали да погледам ‘појачање’ у жбуњу из кога су мало вирила два добро маскирана ‘мига’. Питао сам се одакле нам ти авиони, а кад сам пришао схватио сам да је реч о савршеним макетама испод којих је крчкало уље у тепсијама, да привуче термовизијске пројектиле“, сећа се генерал Смиљанић.

Убрзо је најављен долазак непријатељских летелица и „сценографи“ су се склонили на безбедно.

Прислушкивани НАТО-пилоти су изручили товар. Нису крили задовољство јављајући штабу: „Срби су мислили да нас пређу с макетама на писти, али ми смо њих заврнули, растурили смо им маскиране авионе у жбуњу“.

Поред свих писта били су и пасивни радарски рефлектори који нису варали пилоте, али су слуђивали њихове „паметне“ ракете које су јуриле право на троуглове од лима искривљене тако да делују као огледало за радар. Исто одбрамбено средство, које је производио призренски „Нови металац“, користили су и борци 549. механизоване бригаде ВЈ.

„Око 99 одсто НАТО ‘паметних’бомби експлодирало је на пасивним радарским рефлекторима и макетама. Постављали смо старе тракторе и тракторске приколице у ископане тенковске заклоне и под њима ложили пиљевину у пресеченим бурићима, а ракете су ‘мислиле’ да је реч о упаљеном мотору тенка. Садили смо целе шуме и подизали брда земље по мостовима, а један смо цео обмотали јутом из фабрике рударских трака. Микроталасне пећнице су биле неодољив плен за противрадарске пројектиле“, са задовољством се сећа генерал Божидар Делић.

Он наглашава да је захваљујући вештом маскирању и брзом мењању положаја погинуло само 11 војника његове бригаде до 15. маја. Тада се Алијанса разбеснела и почела да засипа српске војнике „глупим“ бомбама из стратешких бомбардера, због чега је до Кумановског споразума у јуну живот је изгубило 87 војника.

„То је био пакао, бомбе из само једног ‘Б-52’ или ‘Б-1’ претварале су у огањ и пепео простор 800 пута 200 метара. Међутим ни они нису успели да нас отерају. Весли Кларк то признаје у својој књизи. НАТО се војнички обрукао, али се осветио на цивилима“, каже Делић.

Одбрана Космета ни изблиза не би могла да буде овако успешна да није било невидљиве снаге Војне безбедности, којом је у Приштинском корпусу командовао генерал Момир Стојановић. Показало се да су, упркос свему, успешно парирали најмоћнијим службама света – ЦИА и БНД.

„Годинама пре саме агресије имали смо целовите информације о намерама непријатеља и зато смо могли да предвидимо потезе. Знали смо кад је 1997. главни штаб ОВК из Немачке прешао у Албанију и упозорили кад је у марту 1998. прешао на КиМ да формира јединствену команду над расцепканим терористичким групама. Та сазнања и упозорења да полиција не може сама да изађе на крај са 20.000 терориста, нису дала ефекта због опструкције у нашем Генералштабу“, наводи генерал Стојановић.

И тек 1998. ангажована је војска која је муњевито поразила ОВК, и остало је 2.000 терориста. Уследио је политички притисак и после споразуму Милошевић-Холбрук на Косово је дошала Верификациона мисија ОЕБС, а у ставри, „пензионисани“ западни обавештајци и официри.

„Њихов задатак је био да изнађу повод за агресију НАТО. Кад су уочи Рамбујеа напустили Космет и прешли у Македонију било нам је јасно да следи напад Алијансе“, каже Стојановић.

Балега за ракете

Комуналци из Призрена су открили да ракете погађају стајско ђубриво које су Албанци избацивали из дворишта. Испоставило се да оно ослобађа идеалну температуру коју „воле“ ракете. Никад нећу заборавити комуналца који се жалио:

„Шта ћу после рата да причам деци, да смо НАТО побеђивали балегом“. Комуналци су очистили и површински слој смећа на депонији и нагурали металне плоче у топлу масу, па је НАТО потрошио милионе долара бомбардујући ђубре – сећа се генерал Делић.

Весли Кларк

Весли Кларк је у последњем разговору с начелником Генералшатаба ВЈ Ојданићем нагласио да ће бити поражен за два дана.

„На очај НАТО команданата ВЈ није капитулирала ни после 78 дана“, каже генерал Спасоје Смиљанић.

„Запад нам до данас није опростио свој неуспех.“

Смиљанић подсећа да су укупни војни губици до краја рата били мањи од једног процента људства, две трећине ратне технике је било спремно за даљу борбу.

Како је изгледао рат у бројкама

Агресија НАТО на СРЈ, под именом „Савезничка снага“, почела је 24. марта 1999, а завршена 10 јуна.

У рату је на страни Алијансе учествовало 19 дражава чланица. Ако се урачунају и оне ван НАТО које су дале писте и другу помоћ, СРЈ је напало 26 држава.

Укупна материјална штета у СРЈ, или прецизније у Србији, процењена је на више од 100 милијарди долара.

НАТО је током агресије уништио или оштетио 1.026 цивилних објеката. Потпуно је разорио 7 индустријских и привредних објеката, 11 енергетских постројења, 38 мостова, 28 радио и ТВ-репетитора, 470 км путева и 595 км пруга. Оштећено је 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 основних и средњих школа, 29 манастира и 35 цркава.

Агресори су имали 743,8 милиона становника и државни буџет од 3.312 милијарди долара, а СРЈ 11,5 милиона становника и буџет од 3,85 милиона долара.

НАТО је агресију започео са 464 летелице, а завршио са 1.040. Оне су лансирале више од 400.000 пројектила, а СРЈ је гађана и са 1.000 крстарећих ракета. Укупна маса ових убојних средстава је око 22.000 тона.

Српске снаге су од 24. марта до 10. јуна имале 753 погинулих: 589 војника и 172 полицајца.

НАТО је убио око 2.000 и ранио око 10.000 цивила.

 

22 коментара

 1. „Земаљско је за малена царство…“ Србин је крив зато што је жив. „Правда је спора али је достижна“. Нека су нама срца чиста, уздајмо се у Бога, људи су пролазни.

 2. Siguran sam da je Nikolic u detalje opisao kako smo se branili tako da sledeceg napada necemo imati sanse sa istim metodama.

 3. A danas se tada rošene naše kuravice vataju sa američkim marincima… Još jedan dokaz da se najmanje vrede pobede u ratu, a najviše one postignute upotrebom mozga u mirnodopsko vreme. A tu smo jaki…… vidite i sami. Ko nam je postavio vlast, kako nam ti vode državu, kako uče mlade,…. Džaba se ratovalo i ginulo, za OVO!

 4. Slava zrtvama i vecni mir!

 5. Ima jedno drvo koje je izniklo navrh srusenog MUP-a u Beogradu .Tu je kao dokaz pobede života nad smrću, stvaranja nad uništavanjem. Mogu oni da budu hiljadu puta mocniji i snazniji, zivot ce uvek pobediti.

 6. ВИЗАНТИНАЦ

  Тако је побратиме ДРАЦОНИС !

  СЛАВА СВИМ НАШИМ ЖРТВАМА (И БРАНИОЦИМА И ЦИВИЛИМА)!

  Нити опростити нити заборавити (ово задње је једна од највећих СРПСКИХ недостатака).

  Препоручујем свима који нису читали, да потраже књигу од Бранислава Нушића: Дела Бранислава Нушића: Деветсто петнаеста!

  Просто је невероватно колико ИМАМО КРАТКОГ ПАМЋЕЊА, зато није ни чудо зашто се Србима „историја стално понавља“ !

 7. Сваки пут када се помене ова наша несрећа сетим се нарвно свих жртава међу њима и великих јунака које сам познавао потпуковника Горана Остојића и потпуковника Слободана Бобана Перића. Са бобаном сам дуго разговарао о тој неравноправној али херојској борби наших људи. Слава им и вечно хвала.

 8. Koliko pomračen um i bolesna mora biti osoba koja na reci:“Slava im“ lupa minuse

 9. ВИЗАНТИНАЦ

  Мој драги побратиме БОЛЕ … ИСКРЕНО БОЛЕ МЕ К**ац за пацере који лупају минус!

  Битно је да човек оно што осећа + мисли + говори + ради да буде ЧИСТО КАО ДЕТСКА НЕВИНА ДУША и из СРЦА!

  Поздрав свима

 10. Hrabre borce smo dobrim delom sahranili, njihove vodje i generale poslali u kazamat zvani medjugovnarski sud HAG. Nama nek je bog u pomoci a izginulima laka zemlja i vecito hvala.
  Kad sve danasnje situacije u srbiji saberemo badava su izginuli.

 11. Original americka „obojena revoluucija“ koja je usledila se ne pominje ; sta ako javnost posumnja u mit ?

 12. Ajde da se oporavimo, jer ovaj rat još uvek traje. I da vidimo šta ćemo sa onima koji nas vode. Jer Čede, Vučevi, Čanci, Dinkići i Tadići moraju da odu sa scene ove zemlje napokon, a i ovi danas moraju da se zamisle! Neka bude ovog proleća!

 13. Прави одговор

  Цењене поштоване, достојанствене СРБкиње, СРБи :

  -24.марта.1999 године почела је злочиначка агресија на традиционално непокорив- мирољубив С РВски народ,нама свима драго Православље, ВЕРУ.

  – 24.марта.2013 године је 14 година прошло од тог срамног чина,
  кршења међународног права.

  – 24.март.1999 се не заборавља, остаје дубоко урезан у нашем срцу, души, сваком СРБском у Божијем Уму,

  – прошло је 14 година, драгоценог времена, које се није искористило,
  за једно корисно добронамерно дело, у духовном смислу.

  – Дело који за векове, векова служи, важном, битном, значајном :

  ,, ИСТОРИЈСКОМ КОЛЕКТИВНОМ ПАМЋЕЊУ “

  – Пропуштено је од члана СВЕТОСАВСКОГ ОДБОРА примећено,

  – 24.марта. 2013 године и следећих 78 дана је све другачије,

  – Сваки грађанин има могућност, кад му је воља, жеља,
  да скупи своју драгу фамилију, одрасли + деца,

  – сви заједно са ТРИ сједињена света ПРСТА, уздигнуте десне руке,
  познатим знаком Православне Вере,

  – сниме заједничку слику, видео, то архивирају,

  – по вољи, жељи, могућности, интернет, слику сваког члана фамилије, са три сједињена прста уздигнуте десне руке, до зглоба, лакта,

  – на Google, Facebook, Twitter, могу ОБЈАВИТИ ,

  – ово је банално једноставно, духовно, веома корисно,

  – ова реализована, добронамерна мисао је свих РБкиња, СРБа,

  јединствен, добронамеран и племенит ,, ОДГОВОР “

  Драге СРБкиње, драги СРБи, на посао.

 14. острогорски

  Прави рат против Српског народа нису водили НАТО звери већ њихови резервисти а наши издајници 5.октобра 2000. и 6.маја 2012.године.
  Проклети ДОС 5.октобра а проклети Николић, Дачић, Вучић и чифут-бандит Динкић данас.

  Сетих се универзалних и свевремених мисли бесмртног Његоша (мало прилагођених данашњем безнађу).
  „О кукавно Српство угашено,
  Зла надживех твоја свеколика,
  А с најгорим више се не борим“…

 15. Вјечнa слава јунацима који положише животе за СЛОБОДУ ЗЛАТНУ

  п.с. издајицама (не)Србима и дезертерима: Стићи ће вас Лазарево изречено уочи боја,
  Будућим покољењима: Опростите нама вашим недостојним прецима, који крај здравих очију и ушију дозволише ово изметање и зло.
  Туђину непријатељу и домаћем башибозуку: Овај пут неће бити опроста, правда је наша!
  Савременицима и земљацима : Догодине у Призрену, Книну!

 16. Od svih dnevnih listova jedino je Politik na naslovnoj strani objavila o 14-ogodišnjici agresije,dok je na jednom od dnevnih listova izašla vest preko pola strane kako je Era Ojdanic napado neku maloletnicu

 17. Душан М. Стојановић

  Да смо им за сваку бомбу на Балкан, седам бомби по њиховим земљама истом мером вратили они би нестали а не ми да нестанемо.

  Уместо да смо на МЕЂУНАРОДНОМ СРБСКОМ ТРИБУНАЛУ осудили све зликовце и саучеснике у њиховим злоделима, били би много даље него где смо сада.

  Просјачење по зликовачким земљама деценијама, све говори који безбожнички и безаконички изрод у пропаст воде, али докле још ?

  Само да нам је пола композиције воза натрпати издајника и све је ређено.

  Када отпочиње чистоћа са безбожницима и безаконицима ?

 18. Највише мрзим да пишем коментаре. Међутим, ова тема ме увек испровоцира и изнервира. Нервира ме што ми ни данас немамо званично издату СПОМЕНИЦУ са свим именима и презменима погинулих и рањених. ми ни данас, у 21. веку, одокативно пријављујемо цифре, а сваки број представља име и презиме, то је чове, нечији отац, муж, брет, син, …
  Дуга ствар која ме нервира смо ми коментатори, који смо, барем неки од нас јесу, гласали за промене. Сећате ли се црне песнице Отпора, или слогана „готов је“, и да даље не набрајам. То све није радио НАТО, он је само започео а ми смо сами довршили, и сада 14 година касније можемо констатовати зајебали свој живот и животе наших потомака.
  И онда се само намеће питање свих жртава: зашто сте то урадили?
  Ја своје бреме одговорности, ма како оно било мало, не пребацујем на другога, ћутим и носим га.

 19. ТРЕБАЛО ЈЕ ДА СЕ ОБРАЧУНАМО СА ПЕТОМ КОЛОНОМ ПО КРАТКОМ ПОСТУПКУ ОНАКО КАО У СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ.
  СТРАНЕ ДРЖАВЕ ТИ БОМБАРДУЈУ ЗЕМЉУ А ТИ ДАЈЕШ ИНТЕРВЈУ ДА ТРЕБА ДА НАСТАВЕ СА БОМБАРДОВАЊЕМ, ИЛИ ПИШЕШ НЕКЕ ПЕТИЦИЈЕ, ИЛИ ЧАСТИШ КАФАНУ ЗАТО ШТО СУ ПАЛЕ ПРВЕ БОМБЕ И УБИЛЕ СРПСКУ ДЕЦУ. ТАКВЕ ЈЕ ТРЕБАЛО ОДМАХ СТРЕЉАТИ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: CC BY 2.0 / flickr / Airwolfhound)

Израел опет бомбардовао Газу

Јерусалим – Израелско Ратно ваздухопловство извело је напад на објекте Хамаса у ...

Злочонац Тачи одликовао злочинца Кларка

Окупиране територије – Хашим Тачи данас је јубиларном Председничком медаљом десете годишњице ...