(Фото: thinkstock)
(Фото: thinkstock)

Научници: Безглутенска исхрана није здравија алтернатива

Не постоји разлог за тврдњу да је безглутенска исхрана боља и здравија, осим у случају оних људи који болују од целијачне болести, тврде стручњаци.

Безглутенска храна је, међутим, последњих година постала глобални тренд међу поклоницима здраве исхране, чак и међу онима који не маре за проценат глутена у својој исхрани.

Гастроентеролог Сузан Махади, са аустралијског Универзитета Монаш, изричито наглашава своје противљење избегавању глутена, код свих оних који пате од целијачне болести, истичући да се тиме здравље доводи у ризик, пише британски Индепендент.

„Не постоје докази за тврдњу да је стриктна безглутенска дијета добра за здравље пацијената са целијачном болешћу. Чак је могуће да сасвим супротно. Али избегавање целих зрна житарица у исхрани је нешто сасвим другачије, и за резултат има низак унос влакана“, каже она.

Махади објашњава да, и поред широке распрострањености и популарности, безглутенска храна нема све здравствене предности које јој се приписују. Она поставља питање где су научни докази који могу са подупру тврдњу да таква храна заиста представља здравију алтернативу.

Студија Универзитета у Торонту из 1999. године открила је да исхрана влакнима биљног порекла може да обезбеди додатну заштиту код кардиоваскуларних обољења, и то тако што спушта нивое триглицерида у крви.

Прошлогодишња студија дошла је до истог закључка. Анализом података, узетих од неколико хиљада испитаника старијих од 26 година, истраживачи су закључили да људи који не болују од целијачне болести не би требало да се у потпуности ослањају на безглутенску исхрану.

„Дугорочан унос глутена није повезан за ризиком од коронарне артеријске болести. Међутим, смањени унос житарица може да изложи људе кардиоваскуларним ризицима“, наведено је у закључку истраживања.

Избегавање глутена, такође, повезано је са повећаним ризиком од дијабетеса типа 2.

Б92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Shutterstock)

Најлековитија биљка на свету: Направите овај напитак за јачање срца, лечење умора и побољшање пробаве!

Глог се сматра најлековитијом биљком на свету. Ова биљка стимулише крвоток, јача ...

(Фото: Thinkstock)

Најјефтинији лек икада: Штити од инфекције, помаже код астме, чисти кожу и опушта мишиће

Вода је извор живота и здравља, па не чуди што стручњаци саветују ...