(фото:Крстарица.ком)

Научници направили инсулин у таблетама

Масачусетс-После много покушаја и грешака, коначно је пронађен начин за орално узимање инсулина.
Научници са Харварда недавно су, у часопису ПНАС, описали истраживање у коме су успели да произведу таблету која може да прође систем органа за варење без оштећења.

Природна замена за инсулин: Спречава дијабетес и помаже у лечењу!

Дијабетес типа I је аутоимуна болест, често наследна, мање раширена него дијабетес типа II, на коју не може да се делује превентивно.

Код те врсте дијабетеса имунолошки систем погрешно напада и оштећује ћелије гуштераче које производе инсулин, хормон кључан за регулисање нивоа глукозе.

Ако дијабетес типа I није регулисан, може да изазове много озбиљних здравствених проблема.

Да би се спречиле компликације и стање држало под контролом, особе са овом дијагнозом морају да узимају инсулин у инјекцијама или путем инсулинске пумпе.

Орално узимање инсулина, сан је како пацијената тако и лекара, и било би најбоља алтернатива инјекцијама, а нажалост, када дође у контакт са желудачном киселином или пробавним ензимима, инсулин брзо пропада.

Научници до сада нису били успешни у настојањима да развију облогу таблете која би прошла препреке систем органа за варење и ушла у крв.

Научници са Харварда недавно су, у часопису ПНАС, описали истраживање у коме су успели да произведу таблету која може да прође систем органа за варење без оштећења.

Они су створили сложену облогу таблете која чува инсулин од желудачне киселине и ензима танког црева, а која може да продре кроз заштитне баријере црева.

Заштитни омотач штити таблету од киселог окружења, а отапа се тек у танком цреву.

Када протеински молекули инсулина уђу у систем органа за варење, ту се налази пуно ензима ција је функција да разграђују протеине у мање аминокиселине, а инсулин у таблети остаје стабилан.

Научници напомињу да је таблету лако произвести, јефтинија је од других терапија, не пропада лако и може једноставно да се чува до два месеца на собној темеператури, а траје дуже него неке врсте инсулина у инјекцијама.

Импликације ове студије могле би заиста да буду велике, ако се и код људи покаже да таблета сигурно пролази све препреке система органа за варење, што је важно како за инсулин тако и друге лекове са пептидима.

Инсулин унесен орално, објашњавају научници, до крви ће стићи на начин који је доста сличнији природном лучењу инсулина.

Ова метода би могла да смањи попратне ефекте повезане са узимањем инсулина у инјекцијама.

Научници су врло оптимистични и кажу да је следећи корак спроводење даљих истраживања на животињама, како би се потврдило да је таблета сигурна за пробаву, а након чега би отпочели клиничка тестирања на људима.

Новости/Танјуг

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Flickr / Lawrence OP)

Наша планета крије милијарде тона дијаманата а ево зашто је тешко доћи до њих!

Вашингтон-Испод површине Земље се налази огромно благо од неколико милијарди тона дијаманта, ...

Откривена превара стара 80 година: Ево одакле долази Стоунхенџ

Познати британски геолог Херберт Хенрy Томас објавио је 1923. године темељну студију ...