(Фото: https://twitter.com/SSDavidT)
(Фото: https://twitter.com/SSDavidT)

Научници о мистериозном објекту: Приметили смо чудан органски слој (Видео)

Први откривени међузвездани посетилац нашег Сунчевог система прекривен је органским слојем, тврде научници.

Оумуамуа је опчинио научнике још од када је први пут примећен у октобру како пролеће кроз наш Сунчев систем. Што више сазнајемо о њему, све више откривамо колико је стварно чудан, пише Индепендент.

Веома мало знамо шта је тачно Оумуамуа, одакле долази и од чега се састоји. Научници су имали релативно мало времена да проуче објекат док је пролазио кроз наш Сунчев систем, а сада настављају са анализирањем података које су прикупили.

ПОНОВО СЕ НЕШТО ЧУДНО ДОГАЂА: Сви телескопи усмерени на звезду ванземаљске мегаструктуре

Пре доласка Оумуамуе, научници су сматрали да ће посетиоци попут њега изгледати више као комета док буду летели кроз Сунчев систем. Такви објекти би били сачињени од леда и остављали би за собом видљив траг у тренутку проласка поред врућих звезда.

Међутим, када је Оумуамуа пролетео поред Сунца, није за собом оставио никакав траг. Проучавајући прикупљене податке, научници су закључили да се вероватно ипак ради о леденом телу, али да је оно обавијено органском материјом која штити залеђену воду од сунчевих зрака.

Органски покривач 

“На крају, ово је био добар резултат јер смо све време очекивали да ће већина објеката који посете наш соларни систем бити од леда“, рекао је Алан Фицсимонс са Краљичиног универзитета у Белфасту и водећи аутор једне од две главне студије о Оумуамуи.

“Оно што нас је збуњивало је чињеница да је та ствар изгледала као камена громада. Наша студија је показала да би објекат могао да буде по природи леден, али нисмо детектовали никакав лед због чињенице да га је стотинама милиона година пекло енергетско зрачење између звезда.”

Ипак није сигурно да Оумуамуа уопште има леда, јер закључак рада професора Фицсимона говори само да се та могућност не може искључити. То је зато што је објекат прекривен необичним органским материјама, а научници могу да виде само најтањи спољашњи слој, који је проучаван спектроскопом, који посматра одбијену светлост и дели је на таласне дужине.

Човек који је предвидео долазак Нибиру: Спремите се, долазе нам поплаве библијских размера

Посматрајући та мерења, научници могу да закључе од чега је објект састављен.

“Посматрајући га схватили смо да је било предвиђено да ледени објекти, изложени међузвезданом свемиру, природно формирају тврду кору око себе”, рекао је професор.

“Открили смо да би та кора требало да изолује лед унутра, тако да не изгуби свој облик.”

Научници већ дуго претпостављају како нас повремено посећује камење бачено из других делова свемира у наш соларни систем.

Знамо и да је знатан број комета и астероида избачен из сунчевог система када је овај формиран и можемо разумно да претпоставимо да се иста ствар догодила и у другим планетарним системима. Ипак, до сада још ниједан није био примећен јер су углавном тамни.

Проучавање овог објекта пружа јединствену могућност разумевања како су се формирале друге звезде и како се ови објекти односе са околином међузвезданог свемира.

У питању је завера: Арктик се уствари намерно топи да би се заузели ресурси и рудна богатства

Проучавање ће у сваком случају довести до занимљивих открића, јер је објект тако необичан посетилац, и уз то је јако стар. Тако су почетна посматрања показала да је црвене боје, али тачно које нијансе (што би могло да укаже на састав) није могуће одредити, јер то изгледа варира.

“Оно што бисмо желели у будућности је раније упозорење. Више времена значи и више прикупљених података и већу могућност да схватимо шта ћемо тачно научити”, рекао је професор.

“Било би сјајно када бисмо могли да приметимо још један такав објекат и рећи, ‘да, овај објекат долази с баш ове звезде, или из баш овог подручја свемира.’.

Нет.хр

21 коментара

 1. Не можете да нађете авион кад падне у море , а овамо причате глупости. Чиме да видите. Како да препознате. Море ………….

 2. Izvanredan komentar.
  Mogu uzeti dno od boce i sa tim gledati.
  Ili spojiti jedno deset takvih stakala.

  ili lagati sa nekim telskopom iz svemira, ili nekim radio teleskopima, ili drugim trt-mrt lazima.

  Sta ces, nije lako kabalu prezentirati kao nauku.

 3. Ако овај објекат има органски слој, хм, то потиче од нечега живог.

  Пише вам у чланку како они то гледају:“могу да виде само најтањи спољашњи слој, који је проучаван спектроскопом, који посматра одбијену светлост и дели је на таласне дужине“.

  Радио телескопи служе за друге ствари, за ово користе гас-хроматографске спектрометре.

  Погледају спектар одбијене светлости и тако стекну представу о саставу посматраног објекта. Филтери за ово се продају и за кућне телескопе и ДСЛР камере, већ од $200, можеш и сам да обавиш упоређивање без софтвера, има штампан цео периодни систем елемената сложен по емисионом спектру, па упоредиш голим оком.

 4. Taj objekat uopste ne postoji.

  Zar ne vidis kako vas zajebavaju i pripremaju za dolazak demona, odnosno takozvanih „vanzemaljaca“.

  Sto se spektometra tice, to je bas zesca zajebancija a ti prijatelju izgleda ne znas mnogo o spektrometriji.
  Posto sam inzinjer procesne tehnike a fakultet sam zavrsio u Munkenu, kao onaj iz „Djekna jos nije umrla a kad ce ne znamo“, znam ponesto o spektomemetriji, jer smo na faultetu imali sest hemija a na praksi analiticke hemije smo cesto koristilis spektometar, za analizu kompleksnih plasticnih polimera.

  To je bilo prije skoro 20 godina, pa sam dosta toga zaboravio, ali po sjecanju, materijal koji smo ispitivali je morao biti potpuno cist i onda rastvoren u rastvaracu a potom na veoma malom rastojanju izlozen zracenju. Onda bi dobijali spektar odbijenog zracenja sa tog materijala, koji bi se pritom uporedjivao sa spektrom kod raznih materijala i na osnovu slicnosti utvrdjivali o kojem se materijalu radi.

  Trebalo bi mi dan dva da oosvjezim to znanje, ali posto sam dvadeset godina radio kao konstruktor, prilicno sam izvan ove materije.

  U svakom slucaju, te price kako treba primiti neku svjetlost iz svemira i na osnovu te svjetlosti utvrditi o kakvom se materijalu radi je neverovatna glupost.

  Mogao bih naprimjer o svom kurcu okaciti fenjer i onda neka dodju astronomi i na osnovu toga kako fenjer zraci, neka ispitaju koliko dlaka na mudima imam.

  Ne mogu da vjerujem da intiligentni ljudi mogu vjerovati u takve nabuloze.

 5. Е па сад пријатељу, случајно знам по нешто о спектрометрима и то по мало пратим већ 40 год. Лично и персонално познајем неке произвођаче спектрометара, то су јединице разних цена од $50.000 до пола мелеона и више.

  Кад би ти боље размислио, сетио би се можда, ако си икад научио, да тај спектрометар који си имао прилику да користиш је сасвим другачији. То је тзв мокри, масени спектрометар. Ради баш као што кажеш.

  Спектрометри о којима је у овом чланку реч раде другачије и зову се другачије од тих које си ти видео. То су гас-хроматографски спектрометри, да не понављам што сам већ написао.

  А за те такозване ванземаљце, што ти кажеш демоне, то је стварна појава. Они постоје, лете свемирским бродовима и летећим тањирима и ту су међу нама и око нас. Само, да будеш сигуран у то, треба да их видиш својим очима. Што може да ти се деси било кад, кад најмање очекујеш, можда још и данас.

 6. Znaci gasni spektometar.
  I kako to, gledas u zvijezde, izmedju neba i zvijezda je vazduh a ako u medjuprostoru prne tica, kakav ce rezultat pokazati spektometar.

 7. Па има Хабл већ 20 година, James Webb JWST, додуше то је само за ИЦ, има стотине других телескопа у свемиру, нпр РУских од 1965 год.
  У свемиру нема воздуха и атмосфере да смета и да ти треба видљивост, као на Земљи. Само етар, вакуум. И онда ваљда могу да измере. Уосталом, погледај сигурно има референци и објашњења по Интернету, како тачно то ради.

 8. Pobratime, tebe je neko dobro zajebao.

  Nikakvi teleskopi ne postoje u svemiru, jer niti ima svemira, niti bilo kakvih setelita, niti iko leti oko zemlje, jer zemlja je ravan disk i moze se letjeti samo iznad zemlje a ne oko.
  Takodje postoji svod nebeski a na svodu zvijezde, koje sluze kao ukras ljudima, mjesec i sunce, koje sluze da griju i da osvetljavaju.

  Iznad svoda je Carstvo Nebsko, Bog, andjeli i ostala nebeska bica.

  Sve ostalo, crne rupe i ostale trt-mrt budalastine ne postoje.
  Da, postoji pakao u utrobi zemlje i tamo ognjeno jezero, gdje ce plivati mnogi astronomi.

  Sto se teleskopa tice, imate mogucnost da svemir gledate sa dnom od flase, ili sa kombinacojom vise takvih stakala i to je sve.

  Nista vise od toga.

 9. A ako je izmedju zvijezda i zemlje vakum, kako to da ne iscuri sav vazduh sa zemlje u vakum,

 10. Да, ево само да завршим ову влашу вискија, па да погледам свемир кроз дно флајке.

  Занимљиво ти је питање како Земљина атмосфера не исцури у космос. Али одговор на то питање ти је вероватно већ пружила учитељица у нижим разредима или наставница физике у 6. разреду основне. И да ниси баш тад побегао са часа, могао би да знаш одговор. Зато ти предлажем да посетиш ти ту учитељицу и затражиш да ти објасни како стоји ствар са једном силом која се зове Земљина тежа, или гравитација, ако си већ школован у Немачкој. То ти је уз Земљину топлоту, најраспрострањенија сила на Земљи, а можеш и да је видиш на следећи начин: узми чекић од 2 кила и држи га за дршку тако да ти додирује браду и да ти буде тачно изнад стопала. Онда слободно испусти чекић и доживећеш доживљај: видећеш својим очима силу Земљине теже. Тад ће да ти буде јасно како кенгури, коале и Аустралијанци не испадну са Земље и ако су downunder.

  читао сам шта си више пута лелемудио овуда око равне Земље и око атомских бомби и сл. Та су веровања супротна твом образовању које наводиш, али их ја не одбацујем као немогућа. Јер је можда могуће да наша перцепција простора/димензија није и једина могућа, а можда ни сасвим исправна, ни непроменљива. Али су то већ филозофске категорије, где се не бих упуштао.

  • PROPORCIJA: Robovi prave državu uz......reke krvi, a gospodari uz.........more laži

   Ovi „naši“………što se školuju………kod tih tvojih……….ne bi mogli završiti ni peti razred osnovne………u Srbiji
   zemlji „nedođiji“!!!!!!!!!

 11. Госпон Вукмане, ја подржавам ваше образовање и ваше ставове. Нека је плоча. Јесте ли завршили ону брану у Јапану где нам вода почела цурити пре пар година? Знате онај цунами? Е, то је због тога што је плоча имала дефект.
  И ни случајно не пробајте онај експеримент са мацолом. Код вас мацола лети увис. Ови један што вас наговара не разуме да код вас владају сасвим други закони.
  Уосталом, какогод и где год пада, увек удара.

 12. Da, „zemljina teza“, kako se samo toga nisam sjetio.
  Dakle, ne moze vazduh da iscuri u svemir zbog zemljine teze.
  Sa jedne strane vakum koji usisava vazduh a sa druge strane zemljina teza.
  I ne da zemljina teza da iscuri vazduh.

  Koje su ovo samo gluposti.
  Pa sila koja bi usisavala vazduh bi bila mnogo jaca od takozvane zemljine teze.
  Uzmi pa izracunaj.

  A kako to da je pri zemlji kocetracija vazduha mnogo veca nego na vecim visinama, neuporedivo veca nego naprimjer na 100 kilometara.
  Ako se zemlja okrece a izvan zemlje vakum oce da isisa sav vazduh, zar ne bi usled centrifugalne sile i usled vakuma u svemiru koncetracija vazduha trebala biti mnogo veca na velikim visinama.
  Valjda bi taj vakum trebao biti toliko jak, da barem pojaca kocetraciju vazduha na vecim visinama, jos ako zemlja pici brzinom zvuka, pa zbog te brzine potoji centrifugalna sila.

  Da ne pricamo o tome da zemlja oko sunca pici sa brzinom od 120000 km na sat i mozes misliti, kakva li tek tu centrifugalna sila djeluje.
  Dakle, dvije ogromne centrifugalne sile a napolje vakum.
  Uzmi pa izracunaj koje sile su jace, sile takozvane gravitacije ili ove druge sile.

  I jos nesto.
  Ako bi poceo da kopas jednu rupu do drugog kraja kugle, onda bi kod zavrsetka kopanja te rupe morao izaci naglavacke.
  Kako je tebi uciteljica taj fenomen objasnila.

  Ne mogu vjerovati da intiligentni ljudi mogu vjerovati u ove gluposti, da se zemlja rotira i da je svemir ono sto vam sarlatani nude. Moderna astronomija je nista drugo do kabala i vjesticarenje zapakovano u nauku.
  Kako to ne kapirate.

  • PROPORCIJA: Robovi prave državu uz......reke krvi, a gospodari uz.........more laži

   Prijavi se Ginisovoj ekipi………… u rubriku………NAJVEĆI KRETEN MEĐU KRETENIMA……….pobeđuješ sigurno!!!!!!!!!

  • Јасно је да би ти сад да нас увучеш у дискусију да ли је Земља равна плоча. Али све то превазилази оквире ове глупе дискусије, као и мог времена жртвованог на ову тему. Можда тачкасти колега Пропорција може нешто паметно да ти напише?

   Можда има основа за размартање и твог веровања, с обзиром да ја верујем да простор/време континуум није баш оно како се нама причињава и како су то приказивали. И да сила теже није баш сасвим како је дефинисана Њутновим законом гравитације. Уосталом, сва та објашњења мењају периодично.

   Ти ако верујеш да је Земља равна, обрати по некад пажњу на Сунце, Месец и звезде, па нам напиши шта се ту заправо креће? Сунце, Месец, Земља, шта?

   Али ми то није толико занимљиво, него ме више заним ада ли си ти дошао сам до закључка да је Земља равна, али си чуо негде?

 13. Narano da hocu da vas ubijedim da je zemlja ravna, zbog toga jere je ravna i zbog toga, sto mi je zao da vas kabalisticke vjestice zajebavaju.
  Ja sam nekada vjerovao da je zemlja okrugla, da swe rotira itd, jer mi ni na kraju pameti nije padalo, da prirodne nauke mogu biti falsifikovane.
  Stim vise jer sam sam zavrsio studije tehnickih nauka u Njemackoj i znam kako se tamo ozbiljno radi.

  I onda sam ponegdje gledao neke tekstove o tome da je zemlja ravna i zbog „gluposti“ ih nisam ni citao, sve do jednog dana, dok jedan tekst i film nisam iz dosade pogledao.
  Posle gledanja tog filma, nisam mogao naci ni jedan kontra argument onome sto sam vidio u filmu i onda sam poceo da gledam i druge tekstove i filmove, bukvalno mjesec dana se nisam skidao sa kompjutera i dozivio sam totalni sok, nisam mogao vjerovati da je ovakva manipulacija moguca.

  Na kraju sam POTPUNO prihvatio ono sto je ocigledno, prestao da vjerujem da se zemlja rotira, da postoje seteliti i svemu tome potvrdu nasao i u Svetom Pismu, koji SIGURNO ne laze.

  Posle toga mi je pala misao, da ako lazu o svemiru, zemlji i setelitima, mora da lazu i o atomskoj bombi, pa sam poceo da i tu istratazujem, sve dok nisam vidio da i tu lazu i da nikakve atomske bombe ne postoje.

  Buduci da sam diplomirani inzinjer procesne tehnike, fakultet sam zavrsio u Minhenu i da preko 20 godina radim kao konstruktor, uzgred se bavim inovacijama kod obnovljivih izvora energije, gdje imam i nekoliko patenata, za pretpostaviti je da nisam analfabeta i da znam o cemu pisem.

  Dakle, sa 100000000000 posto vjerovatnocom mi mouzes vjerovati sledece:
  1. Da zemlja nije kugla i da se ne mrda.
  2. Da se mjesec i sunce krecu iznad zemlje.
  3.Da nikakvi seteliti ne postoje.
  4. Da nikakve atomske bombe ne postoje.

  Ako ne vjerujes, istrazuj, trajace malo vremena, ali ces ukapirati, jer nisi glup a vidim da umijes slobodno da mislis.
  U vezi zemlje i njenog toboznjeg rotiranja pogledaj ove snimke.
  – 200 dokaza da je zemlja ravna https://www.youtube.com/watch?v=hkJTz_j3YTY
  – mabus chanel, koji vodi jedan Crnogorac, tu ima odlicnih filmova a za pocetak pogledaj ovih nekoliko:
  https://www.youtube.com/watch?v=VCzulFUPURA&t=51s
  https://www.youtube.com/watch?v=YBAbPdkM5h0&t=508s

  • PROPORCIJA: Robovi prave državu uz......reke krvi, a gospodari uz.........more laži

   Ne moraš pred Ginisa……….titulu SUPER KRETENA………može ti dodeliti, svako ko je završio osnovnu školu!!!!!

   A ovaj Crnogorac…….tvoj guru………..je tu negde……..ista kategorija sa tobom!!!!!!!!!!

   Ali……..u borbi za titulu………ti imaš prednost……..jer si vernik kretenov!!!!!!!!!!!!!

 14. Да си одмах рекао да то све пише у Светом Писму, било би ми лакше. Ако ти је искрена намера, а ти немој да нас посматраш као интелигентна бића. Него нам потанко објасни у 2-3 реченице, као што се деци објашњава.

  Ај то за Сунце и Земљу и некако, али ја сам случајно радио нешто са сателитима. Што ми раније ниси јавио да су ме зајебали за паре, да не платим душманима, него тебе да пошаљем да се објасниш са Панамсатом? Испада да ме и Рене Анселмо слагао кад је тврдио:

  „Truth and Technology Will Triumph Over Bullshit and Bureaucracy.“

 15. Мене моја нанааааа, рани округлим јабуууукама…
  Нема ни сунца ни месеца.
  Све нас лажу.
  Ја сам сигуран да ни земља не постоји.
  Мене моја нанааааа, рани округлим јабуууукама…
  Ах, да!
  Нема ни гравитације.
  То што мислимо да је гравитација која ми косте ломи моје старе, мајке јој га спалим, уствари је транзициона ошамућеност.
  Мене моја…на…наааа…

  • Мене моја нанаа, ‘рани с’кикирикии,
   Зато ми јее, qрац оволикии.
   Ип, мала, ип, попни се на џип,
   да те вози бата, све до твоја вратаа.
   Има још….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

У Сједињеним Америчким Државама изгубили плутонијум-239

Вашингтон – Запослени Државног универзитета Ајдахо у Сједињеним Америчким Државама не могу ...

(Фото: Ројтерс)

Нешто би могло да проузрокује вулканске ерупције широм света

Осим што климатске промене утичу на временске прилике и ниво светског мора, ...