(Фото: Пиксибеј)
(Фото: Пиксибеј)

Научници обрнули процес старења

Научници су пронашли начин да заштите мишји ДНК од оштећења која долазе старењем, односно успели су да преокрену процес старења код мишева.

Након успешног тестирања на животињама, планира се и тестирање на људима.

Доктор Дејвид Синклер, професор на Харварду, и његове колеге открили су резултате свог истраживања у најновијем издању часописа „Сајенс“.

Научници су се усредсредили на необично једињење које има својства против старења које називају НАД+ (никотинамид аденин динуклеотид).

Још од 2013. тим је свестан да је НАД+ заступљенији код млађих мишева. Испоставило се да повец́ање нивоа овог једињења код старијих мишева у биолошком смислу доноси изглед много млађе животиње.

Процес је заправо зачуђујуће једноставан. Синклер и његов тим само су накапали НАД+ у воду коју су дали старијим мишевима и вец́ након неколико сати њихова тела би показивала веће нивое једињења. Већ током прве недеље приметили би очигледне промене у старењу мишића и обнављање ДНК код мишева.

„Не можемо да пронађемо разлику у ткиву миша старог две године наспрам мишева старих три-четири месеца“, тврди Синклер.

Разлог због којег НАД+ има овакав утицај је то што је повезан с телесном функцијом обнављања ДНК.

Наиме, сваки пут када се ћелије деле, ДНК се копира – то није увек савршен процес и догађају се грешке које на крају доводе до трајног оштец́ења саме ДНК. Већина тих грешака при копирању може да се поправи док год су у телу присутне довољне количине обнављајуц́ег једињења – ПАРП1.

Показало се да су ПАРП1 и НАД+ врло повезани – док су нивои НАД-а високи, ПАРП1 се лако активира и може боље да обавља своју функцију. Када ниво НАД-а опадне, као што се дешава код старијих особа, почиње гомилање штете у процесима копирања ДНК.

Намера научника била је да изолују НАД+ како би циљао ц́елије тумора. Врста лекова за рак звана „ПАРП инхибитори“, која се иначе преписује оболелима од рака дојке, утиче на могуц́ност ПАРП-а да поправља ДНК у тумору и тако га доводи до пропадања.

Проблем је што поједини пацијенти не реагују добро на лекове, али би манипулацијом нивоа НАД-а та реакција могла знатно да се побољша.

Последњи тест, наравно, тиче се истраживања да ли ц́е овакво обртање процеса старења ткива моц́и успешно да се примени и на људе.

Синклер је основао посебну компанију у Бостону и планира да тестира своју нову капсулу на 25 добровољаца, како би могао да се увери да ли је безбедна.

Ако се та истраживања покажу успешним, нада се да ће НАД+ имати широку употребу, како у медицини, почевши од заштите ц́елија оболелих од рака од негативних утицаја радијације током лечења, па све до свакодневне заштите особа које се свакодневно сусрећу с радијацијом на послу. Такође и у свемиру, јер ће помоћи астронаутима да смање утицај космичке радијације, пише магазин „Тајм“.

3 коментара

  1. Херцег Нови

    Е баш штета што нису ово мало раније открили. Овако им је умро несретни Рокфелер, а могао је, кукавац, поживити још коју стотину година.

  2. Pitanje je da li ce to ikada biti dostupno obicnom coveku. Medjutim ukoliko znamo da 80% covekovog organizma sacinjeno od vode, mozda bi unosom preciscene i kvalitetne vode, dovoljnim unosom vitamina minerala, zdravijim nacinom zivota uspeli da usporimo proces starenja? Ipak, sve to zqavisi od nas samih, a pitanje ta vecna mladost koliko je na ceni,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Thinkstock)

Ужас Новог светског поретка: Научници створили хибрид овце и човека

Годину дана након што је саопштена вест о стварању хибрида свиње и ...

(Фото:пиxабаy.цом)

Биљка која штити од шлога и Алцхајмерове болести

Рузмарин није само зачинска биљка која даје посебан укус јелима, већ и ...