(Фото: Screenshot)
(Фото: Screenshot)

Научници открили шта мумије крију испод покрова

На новој изложби у Америчком природњачком музеју, јавности ће први пут за више од 100 година бити приказане поједине мумије, а рендгенски и ЦТ снимци сада пружају много детаљнији увид у те експонате.

Мало људи зна да и данас можете да се мумификујете, али да ће вас тај процес коштати 70.000 долара. Барем би толико наплатила организација која се бави мумифицирањем у савезној америчкој држави Јути.

Један од разлога високе цене је што нема много компанија које се баве овом делатношћу, иако су у прошлости ствари биле прилично другачије.

Балзамовање мртвих нарочито је било раширено у сувим и топлим крајевима попут Египта или Перуа, а Амерички природњачки музеј у Њујорку недавно је отворио изложбу на којој може да се разгледа 18 мумија.

Захваљујући новим технологијама попут компјутеризоване томографије (ЦТ), научници сада први пут могу да завире у унутрашњост самих мумија. Али, технологија открива и више детаља о изгледу тих људи и њиховим животима, рекла је Елен Футер из Природњачког музеја.

Мумификацију су практиковале разне културе на територији данашњег Перуа пре више од 7.000 година, много пре него што је то рађено у Египту.

На тај начин живи су могли да чувају своје претке у својој близини, а неки од њих су их држали у домовима и носили их на фестивале.

Мумијама су приношене и жртве, у виду хране или пића.

Скенирањем унутрашњости мумија, научници су открили да је у једном случају жена која је умрла у двадесетим годинама заправо мумификована с двоје мале деце.

ЦТ скенирање египатске мумије открило је да реч о телу жене која је преминула у четрдесетим годинама, која је имала коврџаву косу и лагани предгриз и вероватно умрла од туберкулозе.

24 сата.хр

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Free images Pixabay)

Научници пронашли доказ: Човек заиста мења време

Научници одраније знају да аеросоли играју важну улогу у обликовању времена и ...

(Фото: Flickr/ Elvis Kennedy)

Научници упозоравају: На видику сумрак цивилизације

Амерички и британски научници издали су за Националну академију наука САД званично ...