(Фото: Free images Pixabay)
(Фото: Free images Pixabay)

Научници пронашли доказ: Човек заиста мења време

Научници одраније знају да аеросоли играју важну улогу у обликовању времена и климе, а ново истраживање показало је да и најситније честице имају несразмерно велико дејство.

Честице мање од хиљадитог дела дебљине људске власи могу да проузрокују јачање олуја и интензивније падавине.

Малени загађивачи за које се дуго веровало да су премали да би утицали на формирање капљица заправо су моћни произвођачи снажних киша.

„Показали смо да је присуство тих честица један од разлога због којих неке олује постају тако снажне и производе толико кише. У топлом и влажном подручју, у којем су атмосферски услови врло чисти, ‘упад’ изузетно малих честица може да створи велике разлике“, каже Ђуен Фан из лабораторије Америчког министарства енергетике, које је водило истраживање.

Студија је била могућа захваљујући климатским мерењима која су научници спровели у периоду од 2014. до 2015. године на подручју Амазоније која је нетакнута, осим подручја око града Манауса у којем живи више од два милиона људи.

Такви услови били су идеални за истраживање јер су научници могли да проучавају утицај загађења на атмосферске процесе у прединдустријским условима и раздвоје дејство честица од дејства других фактора попут влаге и температуре.

Научници су се усмерили на проучавање утицаја честица мањих од 50 нанометара на развој снажних невремена са грмљавином. Већ је познато да веће честице играју улогу у храњењу моћних ваздушних маса које се подижу с тла у више слојеве атмосфере, стварајући облаке који играју кључну улогу у формирању капи које се касније враћају на површину у облику кише.

Научници су сада утврдили да минијатурне честице мање од 50 нанометара, попут оних које производе возила и индустријски процеси, могу да учине исто.

И не само то.

Ново истраживање открило је да те честице, чији је утицај на облаке био занемариван све до сада, могу да оснаже облаке на много јачи начин од већих честица.

Рачунарским симулацијама научници су показали дејство тих честица на олујне облаке.

Испоставило се да, кад нема већих честица у топлом и влажном окружењу, њихово место заузимају ситније честице које учествују у формирању капи. Ниска концентрација већих честица доприноси већим нивоима ексцесивног испаравања, уз релативну влагу која иде преко 100 посто. То је кључни предуслов који подстиче ултрафине честице да формирају капи.

Иако су те честице мале, има их много, и могу да формирају мале капи, на које се кондензује испаравање воде. То резултује ослобађањем веће количине топлоте која оснажује баздушне масе. Више топлог ваздуха се ‘увлачи’ у облаке и тиме ствара више леда, снега, муња и кише.

„Показали смо да у чистим и влажним условима, попут оних изнад океана и појединих тропских копнених подручја, малени аеросоли имају моћно дејство на време и климу, и могу увелико да ојачају олује“, каже Фан.

„Шире гледано, резултати указују на то да је од прединдустријског доба до данас људска активност можда увелико променила олује у тим подручјима“, закључио је научник.

Истраживање је објављено у часопису „Сајенс“.

Новости

2 коментара

  1. Научници савета Европских Мудраца су проучавањем дошли до закључка да српска термоелектрана „Никола Тесла“ троши много угља, и тако проузрокује лоше климатске промене. Окарактерисана је као „малени загађивач“ али моћни и опаснији од нано честица.
    Зато препоручују затварање поменуте термоелектране, а недостатак енергије Србија да надокнади неком одрживом алтернативном енергијом.
    Уколико српске власти не умеју како да затворе поменуту термоелектрану, Европски Мудраци препоручују невладину владину непрофитну полутајну организацију НАЛЕД. Та организација ће написати закон о затварању термоелектране по свим правилима Европских вредности. Тај закон би се предао Зорани Михајловић на ауторизацију (да га прими), и проследи скупштини на усвајање. Усвајање ће бити на звонце, претходно ће НАЛЕД одржати финансијски курс посланицима у коме ће објаснити да на звук звонцета обавезно притисну дугме „Да“.

  2. Je l’ vi ovo ozbiljno!?
    Ovo je opet neko trik baljzganje, ali toliko bezobrazno tupo da opet udara direktno i na ispodprosecnu inteligenicju!
    Ma, nosite se sa sve svojim „naucnim istrazivanjma“ znate gde!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com