Хималаји (Фото: Flickr/ Joe Hastings)
Хималаји (Фото: Flickr/ Joe Hastings)

Научници су мислили да су „течни Хималаји“ само легенда, али…

Иако се дуго сматрало да је највећи талас у историји поморства, који је у у бројним причама назван „течни Хималаји“, само мит, изгледа да је легенда била тачна.

Талас, који се помињао и у митологији, протезао се на 400 миља од Новог Зеланда, тако да није ударио ни у једно пловило нити брод. Ради се о једном од највећих таласа који су описани у историји, али који не изазива цунами.

Донедавно су океанолози, биолози и метеоролози били скептични према тврдњама из историјских списа о великом таласу који се изненада појављује усред Јужног поларног океана и исто тако мирно нестаје. Међутим, истраживачки пловак који је пуштен у Јужни океан пре око три месеца већ је описао први џиновски талас у овој области, који је у висини оборио рекорд на јужној хемисфери.

Иначе, Јужни поларни океан „удара“ у Антарктик, због чега се због својих великих и непредвидивих таласа сматра једним од најопаснијих на свету за поморце и бродове.

Зато када искусним морепловцима поменете ову област, сви ће вам рећи исто — „течни Хималаји“.

У исто време и истраживачи покушавају да дођу до закључка како настаје овај метеоролошки феомен у удаљеном делу света, а цео Јужни поларни океан је најнеистраженије море на планети.

Раније се сматрало да се овакви феномени догађају једном у хиљаду година, али нови докази показују да је то много чешћа појава.

Б92

један коментар

  1. Naucnici „smatraju“, „misle“, „veruju“, „pretpostavljaju“ …, to je sve, samo ne nauka, u nauci nema mesta verovanju, pretpostavljanju, smatranju, vec znanju, valjda. Ako ne znate, onda vase pretpostavke nisu nauka, vec samo pretpostavke, ali onda se vi, gospodo, ne mozete smatrati naucnicima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

ХАРП антене (Фото: Правда)

Нови „харп“ још већа опасност

ХАРП, електроенергетско „оружје судњег дана“, којим се утиче на тектонске процесе у ...

(Фото: Пиксибеј)

„Машина за убијање“: Нађен скелет ратника са оружјем уместо руке

Скелет ратника из средњег века, пронађен у једној лангобардској некрополи у северној ...