(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

Научници тврде да ова намирница може да убије 14 врста ћелија рака!

Проклијали бели лук у односу на сирови доказано је појачава антиинфламаторно, имуно-убрзање, кардиоваскуларне здравствене заштите, и има ту способност да убије 14 врста ћелија рака, закључак је нове студије.

Сумпором-богато једињење из белог лука, под називом алицин, ефикасно је средство против бактерија, вируса, гљивица и паразита, без токсичних споредних ефеката.

Проклијали бели лук, старији бели лук са светлим зеленим изданцима насталим из својих каранфилића, обично се сматра да им је увелико дошао крај и рутински бивају бачени у корпу за отпатке без размишљања.

Док нека старија биљна храна која почне да клија, као кромпир на пример, заправо може бити опасна, јер ослобађа отровне хемикалије које могу угрозити људе, то није случај са проклијалим белим луком.

У ствари, студија коју финансира Кореански Институт за планирање и евалуацију технологије, недавно је објављена у часопису АЦС пољопривредне и прехрамбене хемије, утврдјено је да проклијали бели лук има још веће антиоксидантне активности од своје млађе, свежије браће.

Истраживачи су знали да, када се садница претвори у зелену биљку, она тада производи многа једињења, од којих нека штите биљку од патогена.

Истраживач др Џонг-Санг Ким, објаснио је:

„Биљке су веома осетљиве на нападе бактерија, вируса и инсеката током клијања. Њихова способност да производе разне хемикалије назива се пхитоалекинс и она омогућава биљкама да се бране. Већина од њих су токсични за микроорганизме и инсекте, али и корисни за људско здравље“, истакао је он.

Кимова група установила је да се сличан процес може одвијати и када зелени изданци расту од старијих ченова белог лука. Они су утврдили да су изданци из белог лука, који су никли за пет дана имали највец́у антиоксидантну активност, док су изданци из сировог белог лука имали мању антиоксидантну активност.

Када завиримо у материју мало дубље, видимо да је клијање променило метаболички профил белог лука: Метаболички профил белог лука који је никао за пет до шест дана био је различит од метаболичког профила белог лука никлог за четири дана или мање.

Истраживачи су закључили да клијање може бити одржива метода да се повец́а антиоксидантни потенцијал белог лука.

Проклијали бели лук у односу на сирови доказано је појачава антиинфламаторно, имуно-убрзање, кардиоваскуларне здравствене заштите, и има ту способност да убије 14 врста ћелија рака.

Зато само напред, зграбите неколико домаћих, органских, главица белог лука са тржишних полица и једноставно омогућите им да клијају у вашој остави или складишном ормару како би увећали своја антиоксидантна својства. На овај начин можете да се заштитите од најопакијих болести.

webtribune.rs

један коментар

  1. Aloe Vera Gel je izuzetno delotvoran proizvod, 100 % prirodan i čist.Deluje ANTIKANCEROGENO – svojim opštim dejstvima uklanja uzroke degenerativnih promena, a zahvaljujuci polisaharidima, antrakinonima … doprinosi sprečavanju razvoja i uništenju degenerisanih ćelija;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Profimedia)

Уклоните висеће брадавице: 6 природних решења већ имате у кухињи!

Висеће брадавице су бенигне израслине на кожи које представљају проблем естетске природе. ...

Вакцина(Фото: readynutrition.com)

Доказано: Вакцинисана деца су болеснија од невакцинисане

Београд – Резултати независног медицинског истраживања које је спровео и објавио Научно-истраживачки ...