(Фото: Вестинет)
(Фото: Вестинет)

Научници упозоравају: Климатске промене могле би да претворе Земљу у пећницу

Прелаз на зелену економију је нужнији и хитнији него икад за Земљу јер загађење од фосилних горива прети да планету претвори у опасну „пећницу“, упозорили су данас међународни научници.

Ако поларне капе наставе да се топе, шуме да се уништавају, а емисије гасова стаклене баште да сваке године обарају рекорде, Земља ће прећи тачку пуцања.

Научници су упозорили да би до промена могло доћи у „само неколико деценија“.

Према њиховим речима, прелазак прага би значио „температуре за четири до пет степени више него у прединдустријском периоду и ниво мора за 10 до 60 метара виши него данас“.

„Земљу-пећницу највероватније је немогуће контролисати и опасна је за многе“, наводи се у закључцима данских, аустралијских и немачких научника о ефектима климатских промена у Немачкој. Реке ће се излијевати, урагани ће пустошити обале, а корални гребени ће нестати – и све то пре краја овог века.

Глобална просечна температура превазилази оне из било ког међуглацијалног периода, циклуса који раздваја два ледена доба, током више од 1,2 милиона година.

Само отапање поларних капа изазвало би значајно повећање нивоа океана, потапајући приобална подручја у којима живи стотине милиона људи.

„Бројна места на Земљи би постала ненастањива ако ‘Земља-пећница’ постане стварност“, упозорио је шведски научник Јохан Рокстрем.

Научници тврде да би тачка пуцања могла бити пораст просечне тепмературе од два степена у односу на прединдустријску еру. Температура сада расте за 0,17 степени сваке деценије.

У извештају научника се наводи да би отопљење од два степена могло изазвати домино ефекат и активирати друге симптоме ‘преласка прага’.

Такође, изражена је забринутост због све већег броја шумских пожара како се планета гре.

Научници су испитали и давна времена, попут ере плиоцена прије пет милиона година, када је ниво угљен-диоксида у ваздуху био исти као и данас, 400 честица у милион.

Током периода креде, у доба диносауруса, пре 100 милиона година, количина CO2 је износила 1.000 честица у милион, највећим дијелом због вулканске активности.

Према закључцима научника, неопходно је одмах променити начин живота да би се заштитила Земља, што пре свега подразумева замену фосилних горива изворима енергије који не емитују CO2.

Препоручено је боље управљање земљиштем, боље пољопривредне праксе, заштита земљишта и обала, развијање техника за задржавање CO2 , сађење дрвећа и престанак дефорестације.

Међутим, чак и кад би престала емисија гасова стаклене баште, тренутна тенденција отопљавања би могла да покрене друге системске процесе у Земљи, такозване ретроакције, и тако додатно подигне температуру.

Међу тим процесима су топљење пермафроста, дефорестација, недостатак сњежног покривача на северној хемисфери и нестанак поларних капа.

РТРС/Бета

 

 

3 коментара

 1. Bajke…
  Nego sto bi sa testiranjem nuklearnog oruzja? To ne zagadjuje jel?

 2. туристички угоститељ. Келнер.

  Па нисмо тели тако да говоримо све док се нисмо развили и сада ми више нећемо а ви не смете да употребљавате кокс. Па изгорећемо, побогу људи! Ако нећете, има вас спржимо нуклеаркама.
  Живела кина и њени густи, отровни и црни облаци од кимовог угља, као некад изнад Европе и Мерике.
  Изгорте!
  Немам ништа против.
  И ја и сви туристи заједно свама.
  Само…прво ви па да видим јел јако пече…
  Ја кад стигнем. Не журим, иначе.

  Уопште нисам ни словце прочито од текста.
  До пре пет година сам прочитао једну тону све на ову тему. Знам све напамет, ко да ме Гебелс учио.

 3. туристички угоститељ. Келнер.

  Овај туристички угоститељ. ми досадијо.
  Јел могу само ја без њега?
  Да уштедим коју цркавицу од мастила па да купим 4 тоне угља за зиму, ко прави домаћин.
  А на чега се ви грејете?
  На сијалице? Гас? Лектрику?
  Јел држите пилиће испод сијалице док им перје не порасте?
  Ја држим. Раније сам ложио краљицу пећи на угаљ, задимила се и подавила пилиће. Угаљ био мокар остало ми само на дну шупе, онако сав трињав и никакав а ја тео да улепшам ноћ пилићима. Од онда само сијалице.
  Док сам био мали, било педес пилића.
  Кад сам био момак, било сто пилића.
  Кад сам се оженио, ошурим и 120 пилића годишње. Ако имамо често госте.
  Шта зашто ја?
  Мене питате?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Free images Pixabay)

Тропског лета у Србији нема ни на видику

Београд – Право лето никако да дође, јер су кише готово свакодневна ...

(Фото: Pixabay)

Цивилизација и будућност климатских промена

Док су људи о цивилизацији и њеном развоју размишљали независно од природе ...