(Фото: Пиксабеј)
(Фото: Пиксабеј)

Не заносите се: Не постоји планета као што је Земља?

Пекинг – Научници су задали жесток ударац свима онима који се надају да живота има и изван наше планете. Они сматрају да течна вода, један од кључних састојака живота какав познајемо, ретко где може да постоји.

Ледене кугле, попут Јупитеровог сателита Европе и Сатурновог Енцелада можда су некада биле довољно близу извору топлоте и имале течну воду, али је рад објављен у часопису „Натуре Геосциенце“ указао да је шанса да таквих небеских тела има широм космоса мања него што се раније мислило, преноси Б92.

Ђун Јанг са Пекиншког универзитета у Кини и његов тим користили су климатске моделе како би симулирали еволуцију ледених планета.

Без гасова који изазивају ефекат стаклене баште, који су карактеристични за Земљу, енергија потребна за отапање ледене планете морала би да буде тако висока, да би прелазак из леда у паклену пустош био готово тренутак, без икаквог прелазног периода, довољног за развој живота.

Земља је пример леденог света који се сасвим довољно отопио пре око 600-800 милиона година захваљујући гасовима које су у атмосферу избациле вулканске ерупције, да на њему постоји умерена клима.

Гасови изазивачи ефеката стаклене баште су и природно присутни у атмосфери, али су сада ојачани људском активношћу, нарочито сагоревањем угља, нафте и гаса.

Вести

5 коментара

 1. Гасови изазивачи ефеката стаклене баште НИсу природно присутни у атмосфери, него постоји процес познат као ТЕРАФОРМИНГ, како је то популарно приказано у филму Прометеј. Плус ПАНСПЕРМИЈА. Кад се миц по мис формира атмосфера, мало планктони, мало биљке, мало пирамиде, мало Ртањ + ванзенаљци. Јербо све то само од себе не може.

 2. Не постоји ни Земља као планета. Земља је равна и стационирана. Куглу су нам потурили масони на челу са Коперником. Свемир не постоји. НАСА нам приказује ЦГИ анимације и све ради у дубоком базену и на зеленом екрану. Будите се, људи!

 3. Зашто живот мора да се формира у води. Зар медијум не може да буде течни метан, којег има у космосу, а стабилан је? Зашто течност мора да буде медијум, можда може гас? Ако ћемо да лицитирамо – живот може да се зачне и на Сунцу.

  • Течан метан неких -160 степени целзијуса
   Површина Сунца неких 5000 степени целзијуса, атмосферa неких мелеон до два мелеона а короне до 20 мелеона степени.
   Ако ти верујеш да ту може да се зачне живот, чини ми се да тај живот неће дуго да живи. То јест.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Sputnik/ В. Ивлева)

Руски космонаут: Аралско море скоро па нестало (Фото и видео)

Руски космонаут Антон Шкаплеров објавио је фотографију Аралског мора из свемира, на ...

Транспортни хеликоптер Ми-17 (Фото: Министарство одбране)

Када смо престали да постојимо и почели да прихватамо?

Када смо престали да постојимо и почели да прихватамо..?   Када се ...