(Фото: Србија данас)
(Фото: Србија данас)

Нечувено: Хрвати краду туристе усред Београда

Београд — Агенције и водичи из бивше СФРЈ илегално преузимају госте у Србији. Довозе празне аутобусе, „купе“ странце и воде их у обилазак престонице

Када српске агенције пошаљу групу у Венецију, наш вођа пута не сме да их одведе у овај град без локалног водича, јер ће фирма платити казну од 2.500, а водич 1.000 евра. Када је српска агенција одвезла наше туристе на Халкидики, истим аутобусом су хтели да другу групу са аеродрома пребаце у хотеле, али је грчка полиција ухапсила возача и запленила таблице које су добили тек када је плаћена вртоглава казна.

Србија као све пожељнија европска дестинација, са повећаном посетом страних туриста од 18 одсто у овој години, на удару је туристичких оператера из околних земаља који нам „краду“ госте, пишу Вечерње новости.

Аутобуси са регистрацијама из суседних држава (углавном из Хрватске и Словеније), са Аеродрома „Никола Тесла“ или из луке, преузимају стране госте, воде их у обилазак и остају некажњени. У другим земљама је тако нешто незамисливо, па и када празан аутобус из Србије иде у Грчку по последњу групу наших туриста који се враћају са одмора, агенција плаћа високу таксу.

„Према законској регулативи, страни аутобуси не смеју да улазе празни у нашу земљу, да „купе“ госте и праве туре по Србији“, каже Александар Сеничић, директор ЈУТА.

„Приметили смо да стижу и водичи, а њима закон забрањује да воде групе у иностранству. Хрватски и словеначки аутобуси и водичи харају по целој Србији – од Новог Сада до Ниша“, додају.

Страни водичи, да би избегли инспекторе говоре само у аутобусу, а када стигну на локалитет – групи дају слободно време, на Калемегдану или у Кнез Михаиловој улици. Често их воде и у манастире, јер тамо нема инспектора. Неке агенције из бивше СФРЈ су регистровале огранке у Србији, али већина није.

„Рад је ресурс и апелујем да се пооштре контроле, јер странци не смеју да нашим људима у Србији одузимају право на рад, а држави порез“, каже Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београд.

„Аутобуски превозници страних регистрација и страни водичи од наших туриста убирају новац који није опорезован“, додаје он.

„Балканска тура“ је изузетно популарна код турских и интерконтиненталних туриста, а била би незамислива без Београда, који је једина метропола у региону која има директну линију са Пекингом.

Наши легални водичи, са лиценцом, и на београдској тврђави коју посете сви странци који дођу, свакодневно трпе неправду. Познат је случај нашег наставника историје који је пре неколико година платио казну јер је својим ђацима држао час под отвореним небом на Калемегдану.

„Поступак инспекцијског надзора туристичких инспектора не подразумева привођење, већ утврђивање чињеничног стања на лицу места и предузимање законом прописаних мера, које су исте, без обзира на то да ли је водич без лиценце држављанин Србије или не“, одговара Вера Божић Трефалт, в. д. помоћника министра туризма.

„Управо контроле на терену утичу на то да се сузбије противзаконито пружање услуга туристичких професија, а тиме и да водичи са лиценцом имају више могућности да буду ангажовани од стране агенција“, додаје она.

У Националној асоцијацији туристичких агенција мисле да је једини лек за овакав безобразлук честа и строга контрола.

„Чешћа и боља контрола инспектора на свим местима би требало да научи странце шта је ред“, истиче Сеничић.

„Мора да се направи чек поинт, станица за ванлинијске аутобусе на којима треба да се пријаве сви возачи да су ушли у земљу и да без потврде са тог места не могу да напусте Србију. Тако би се све лако регулисало“, додаје.

Новости / Србија данас

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Космет (Фото: Србел)

Видимо се на Видовдан у Београду 28.06.2018. у 18 часова Трг Републике (видео)

      Нисмо ми ти који ћемо поклањати наслеђе наших предака, ...

Мехо Омеровић (Фото: РТС)

Крао и брукао Србију а неће одговарати

Београд – Ако се против мене покрене судски поступак, спреман сам да ...