(Фото: Танјуг/АП)
(Фото: Танјуг/АП)

Нема дилеме: „За дом спремни“ је усташки поздрав

Загреб – У Хрватској не престаје полемика о томе да ли је „за дом спремни“ усташки поздрав или стари хрватски поздрав који су усташе компромитовале, како тврди, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић.

Ту дилему за загребачку ТВ Н1 разјашњава пензионисани генерал ХОС-а Анто Пркачин који каже да су Хрватске одбрамбене снаге 90-тих преузели „за дом спремни“ искључиво по узору на усташе које су им биле недвосмислеи узор.

За Пркачина дилеме нема.

„То је апсолутно тачно. И драго ми је да је тако. И политичари су рекли, и Хасанбеговић, и Назор, и још неки да је то преузет усташки поздрав“, каже Пркачин и истиче да су ХОС-овци на конференцији за новинаре прошле седмице, када је спорна спомен плоча измештена из Јасеновца у Новску, како каже, „лупетали глупости“.

„Тај проблем није уопште у ХОС-овој плочи и начину како се почео решавати тај проблем никада неће бити решен. Ми морамо ревидирати. Погледајте председницу, па и премијера или било којег виђенијег политичара, кад се спомене било шта од ’41. до ’45, они одмах спомену ревизионизам. Шта је ревизионизам? Овде се мисли на ревизију онога што се догађало од 1941. до 1945. Па то је нужно, то се мора“, каже Пркачин.

Тај поздрав, наводи, није уметничко дело па да му се гледа композиција боја, то је нешто конкретно, то је поздрав који је настао у првој емиграцији у усташком покрету, навео је.

„Ја нисам оснивач ХОС-а, али сам оснивачу рекао да као регистовани у резервном саставу специјалне полиције улазим у ХОС, а он мени на то каже: „Знаш како се постаје ХОС-овац? ХОС-овац и усташа постајеш тако да кажеш ХОС-овац и усташа сам“. Онај ко је први човек најбоље зна због чега су узели тај поздрав. Тај поздрав је узет као поздрав ХОС-а и ту дилема нема“, објашњава.

Пркачин каже и да се није одазвао конференцији за новинаре ХОС јер су му рекли да не повезује ХОС и усташки покрет.

„Нисам се одазвао јер ми је поручено да не мешам ХОС и усташки покрет, а о поздраву „за дом спремни“ немогуће је разговарати ако се то двоје не повеже. Они несретници у својој су интелектуалној плиткоћи и ускогрудности издали Францетића, као што је Јуда издао Исуса“, каже Пркачин.

Вести, Танјуг

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Танјуг/АП)

У Загребу обављена идентификација 20 српских жртава

Загреб – После годину дана паузе, данас је у Заводу за судску ...

Сбербанка (Фото: Sputnik/ Александр Демьянчук)

Чији ће бити нови Агрокор?

Загреб / Београд – Руске Сбербанк и ВТБ имаће више од 40%, ...