(Фото: Ројтерс)
(Фото: Ројтерс)

Немачки министар: Ислам није део Немачке; Меркелова: Јесте

Берлин – Министар унутрашњих послова Хорст Зехофер поново је изјавио да немачка историја и култура немају везе с исламом, након што је раније већ поручио да ислам није део Немачке, а немачка канцеларка Ангела Меркел одмах реаговала речима да грађани муслиманске вероисповести и њихова религија јесу део Немачке.

У интервјуу за данашњи „Велт ам зонтаг“, Зехофер је казао да „нико не може озбиљно да порекне то да је Немачка историјски и културно била под хришћанско-јеврејским утицајем, а не под исламски“.

„Ово је за мене од кључне важности када се поведе питање о томе шта припада Немачкој“, рекао је Зехофер, преноси „Политико“.

Лидер Хришћанско-социјалне уније, баварске сестринске странке демохришћана канцеларке Меркел, изјавио је претходно у петак за „Билд“ да „ислам није део Немачке“.

„Немачка је хришћанска земља“, рекао је Зехофер, наводећи да уз то иду слободне недеље, црквени празници, као и ритуали попут Ускрса, Божића и других празника.

Изјава Зехофера за „Билд“ да „ислам није део Немачке“ у супротности је са поруком бившег немачког председника Кристијана Вулфа, који је 2010. године покренуо дебату о имиграцијама, рекавши да је „ислам део Немачке“.

Ту Вулфову реченицу је 2015. године, у време протеста групе Пегида, поновила и немачка канцеларка Ангела Меркел.

„Муслимани који живе код нас наравно да су део Немачке. Али то не значи да због тога треба да одустанемо од наших традиција и обичаја“, навео је Зехофер.

Меркелова је, након Зехоферове изјаве „Билду“, поручила да су грађани муслиманске вероисповести и њихова религија део Немачке, као и да би ислам који практикују муслимани у Немачкој требало да се усклади са уставом земље.

Канцеларка је казала да, иако је Немачку обликовала јудео-хришћанска баштина, сада у њој живи четири милиона муслимана, пренео је АП.

„Они овде могу да живе сопствену религију. Ови муслимани припадају Немачкој и на исти начин и њихова религија припада Немачкој“, рекла је председница државе са 82 милиона становника.

Танјуг

3 коментара

  1. Па јесте!
    Све до кристалне ноћи!

  2. Анархиста

    Швабе су изабрале мркелову да их исламизује.

  3. Значи-службени језик исламиста у Јевропи је немачки !!
    („Ислам ибер аллес..?“)=издаја Хришћанства је у галопу !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Аустрија о договору у Немачкој: Послаћемо војску!

Беч – Аустријска влада саопштила да је спремна да предузме мере заштите ...

Меркел: Постигнут компромис – транзитни центри за мигранте

Берлин-Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је на вечерашњем кризном састанку ...