Антартик (Фото: Јутјуб)
Антартик (Фото: Јутјуб)

Нешто чудно се дешава испод леда на Антарктику

Америчка Национална свемирска агенција (НАСА) је пронашла извор чудне топлоте дубоко испод Антарктика, због које се ледени континент убрзано топи.

Пре око 30 година, научник Универзитета у Колораду саопштио је да можда постоји нешто више од вреле стене у омотачу Земљиног језгра и то у регији познатог као Земља Мери Берд. Та претпоставка помогла је да се објасне неке чудне појаве на леду, попут вулканских активности.

У неким деловима света, вреле стене уздижу се из Земљиног омотача, а онда шире испод коре, због чега се тло издиже. Такве појаве карактеристичне су за Хаваје и Јелоустоун, који бележе јаку геотермалну активност, упркос томе што су далеко од ивица тектонских плоча.

Антарктик заувек променио изглед

Међутим, невероватна је чињеница да се налазе и испод вечног леда.

„Мислила сам да је то луда идеја“, рекла је Хелен Сероуси из НАСА ЈТЛ лабораторије, која је вођа нове студије. „Нисам увидела како бисмо могли да имамо тако велику количину топлоте, а да се лед на површини задржи“, каже.

Тим је сада направио нумерички модел геотермалне активности, како би испитао необичне појаве на Земљи Мери Берд, укључујући и велике реке, које се јављају испод површине леда, као и језера на чврстом тлу.

Утврдили су да дубоко у утроби Земље на овом месту постоји јак извор притиска и топлоте, који је формиран пре између 50 и 110 милиона година, много пре него што је Антарктик окован ледом.

Новости

25 коментара

 1. „Мислила сам да је то луда идеја“, рекла је Хелен Сероуси из НАСА ЈТЛ лабораторије.
  Ова Хелен је ћерка чувеног научника познатог по презимену Серо.

 2. Ово је веома паметно написано:“дубоко у утроби Земље на овом месту постоји јак извор притиска“.

  Овај део Антарктика се топи, док супротан део, код Мек Мрдро станице дебљина леда расте. Свашта има тамо, пирамиде, улаз у средиште земље кажу, али све што је званично је чиста лаж. О томе сведоче мапе Пири Реиса, турског адмирала из средњег века, које сасвим тачно приказују цео Антарктик без леда, детаљан облик обала/тла, рељеф, планине, реке и језера, све што је сад прекривено ледом дебелим 2 миље. Што је један од безбројних необоривих доказа да је цела тзв званична историја и наука чиста лаж и будалаштина.

 3. Е то је. Нема друго чим ти кажеш. Јер си ти велики зналац и чувени картограф.
  Требало је тебе одмах да питају за мишљење а не овако, да развијају теорије без твог неопходног и богомданог мишљења и благослова.

  • ROB: Neću slobodu.......dajte mi gazdu......koji više plaća

   Nisam kartograf………ali sam studirao………MATEMATIČKU KARTOGRAFIJU I SATELITSKU GEODEZIJU……………..zbog potreba da se napravi………………..GEOGRAFSKI INFORMACIONI SISTEM SRBIJE U 3D-u!!!!!!!!!!!!!!!

   PS: NIJE GA ZNAO NAPRAVITI………VGI……..20 GODINA………I NEMAJU GA DO DANAS!!!!!!!!!!!!!!!!
   TAČKASTI GA JE NAPRAVIO……….DAVNE……..1999-e!!!!!!!!!!!!

  • Одбацујеш мапе Антарктика Пири Реиса које нико не оспорава и које су подурдарне са мапама израђеним тек пре 30-40год са граунд пенетрејтинг рејдар.

   Али ти си велики картограф, бавио си се картографијом још док си се био код ћалета у петогодишњем плану.

   1999 рачунари нису могли ни графику ни у 2Д да сажваћу, тј једва и обичне слике пуне ТВ резолуције у РТ, него је сваку морао да рендерује. Добро, могли су Крејеви и Алфе али то није ни било у Србији. Силикон Графикс је могао ког је било 2 ком тад у Србији, од чега је радио само на једном месту, јер на другом нису знали да га покрену/саставе.

   Према томе лупеташ да си 1999 правио то у 3Д. Још само налупетај да је неко (ВГИ???) скупио податке за 3Д моделе целе Србије?? Оноликих планинчина, кањона, ало, чиме? Ајде бре.

   • ROB: Neću slobodu.......dajte mi gazdu......koji više plaća

    Promašio si temu!!!!!!!!!!

    Jedno je praviti transformacije topografskih karata……….cilindrične projekcije……….i sa njih poskidati tako transformisane izohipse………da bi u matlabu napravio 3D model…….a drugo je jurcanje za brzim……..računarima!!!!!!!!!!!

    Spori računari……..ne zaustavljaju matematiku……..koja, u ovom slučaju, koristi nekoliko koordinatnih sistema………da bi rešila probleme!!!!!!!!!!!

    3D model se radi na proporcionalnom elipsoidu……….pa se……..tek onda……..radi transformacija prostornih semplova……..da bi bili kompatibilni sa standardom WGS-84…….tj……..da bi 3D………“prihvatio“ GPS ili GLONAS……….koordinate!!!!!!!!!

    Sistemske inženjere……..ne interesuje brzina računara……..oni rešavaju probleme egzaktno!!!!!!!!

    Pravljenje softvera je drugi problem…….a brzina računara………treći!!!!!!!!!!!!

    DANAS SE OVE APLIKACIJE VRTE NA GRAFIČKIM PROCESORIMA………SA NEKOLIKO HILJADA JEZGARA!!!!!!!!!!!!!!

    ŠTO SE TURČINA TIČE………..ZABORAVI……….OD MERKATORA PA DOSKORA…….SVE SAMI FALSIFIKATI!!!!!!!!!!!!!!

    GEOGRAFSKA DUŽINA……….. JE POVEZANA SA…………TAČNIM VREMENOM!!!!!!!!

    GAUS-KRIGEROVA PROJEKCIJA JE IMALA GREŠKU……..KILOMETARSKU………POČETKOM 20-og VEKA!!!!!!!!!!!!

    TEK………UPOTREBOM RADIO TALASA………STVAR SE UNORMALILA!!!!!!!!!

    ZEMLJA JE PREMERENA……….TAČNO………TEK………1984 GODINE………PRE TOGA……….GUSTI MRAK!!!!!!!!!!!

    ŠTO SE TAČNOSTI TIČE……….. DOBIJA SE…………2,5 X 2,5 X 2,5 METARA……..AKO SE KORISTE TOPOGRAFSKE KARTE……..RAZMERA………1: 25 000!!!!!!!!!!

    KARTE TENKOVSKIH PROLAZA……..OBEZBEĐUJU TAČNOST….0,5 X 0,5 X 0,5 METARA!!!!!!!!!

    MATEMATIČKI PRORAČUNI UNOSE………..UNAPRED PRIHVATLJIVU GREŠKU OD 1 mm!!!!!!!!!!!!

   • Заборави ти то што пласираш. Мислим баш ме брига шта пласираш овде, само немој мени ништа да пласираш.

    Целе 1998 и почетак 1999 ВЈ се спремала за рат, па ратовала па се никад није ни опоравила после тог рата, одмах су је докусурили Коштуница и досманлије. Па могу да замислим шта је радио ВГИ 1999.

    ВГИ и дан данас, средином 21. века, оперише подацима из доба краља Милана или друга Тите у најбољем случају. Ако сте ви за те моделе користили топографске карте и уносили податке за изохипсе онда могу да мислим на шта је то личило, уз сво пеглање. И ти чобани из ВГИ продавали неку карту СФРЈ као купус, на некакво преклапање, оно кад отвориш нико жив не склопи више, издање из 1990, уцртали неки пут који није био завршен ни 5-6 година касније, могао сам да настрадам и завршио сам буквално у кукурузу, морао сам кроз њиву да возим километар два да избијем на следећи пут.

    Али то све није тема овде, него што ти не разумеш импликације мапа Антарктика Пири Реиса из 1500 и неке године. Али нисам ти ја учитељица па да те учим пишкењу и какењу.

    • ROB: Neću slobodu.......dajte mi gazdu......koji više plaća

     Али нисам ти ја учитељица па да те учим пишкењу и какењу.

     Ako ti nisi učiteljica……….ja ću biti učitelj!!!!!!!!!

     Oko 1500 i neke………nije bilo ni Turske ni Turaka u današnjem smislu……….bila je Velika Tartarija!!!!!!!!!

     Svetski poznata opservatorija je bila na Krimu i nosila je ime po bogu Vidu!!!!!!!!!

     Na tom mestu……..izmerena je zakrivljenost Zemlje po pravcu………zapad-istok!!!!!!!!

     Turci su bili neuko pleme, a kartografijom su se bavili Rusi!!!!!!!!

     Posle trovanja Ivana „Groznog“ 1584-e……..kadmijumom, od strane Engleskog poslanstva……….u Rusiji, Englezi podmeću……..građanski rat……..koji će trajati do 1715-e sa malim prekidima………sa ciljem da se „najure komunjare“!!!!!!!!!

     1586-e………Vatikan se separatiše iz Velike Tartarije………i izlazi u javnost sa novom hronologijom………tj……..falsifikatom kompletne istorije………da bi sahranio sve vezano za rusku imperiju!!!!!!!!!!

     Skaligeri i Petavius su pisali tu istoriju……….trinaest godina!!!!!!!!!!

     Svim plemenima se nude nezavisne države….i nacije….pa i turskom!!!!!!!!

     Tako……..stočari……..postaju moreplovci………samo da se okrenu protiv Rusije!!!!!!!

     Tad smo i mi „pobedili na Kosovu ravnu“!!!!!!!!!!!

     Turci nisu prešli na stranu Zapada……….ali jeste Rusija ………1715-e!!!!!!!!

     Rusija napada Tursku………da dokrajči svoju imperiju………nešto slično Srbiji danas!!!

     Piri Reis……..izmišljeni……..dugo je bio u bunkeru………jer su Turci do 1922……branili Veliku Tartariju………i protiv Zapada i protiv Rusije!!!!!!!!!!

     Kad su Englezi……..doveli svoga Ataturka na vlast………i kad je Turska postala zapadni vazal………iskoči iz naftalina i Reis………i stade rame uz rame sa Zapadnim Skaligerijevim „veličinama“!!!!!!!!!!

     Reis je „veličina“……….poput naših………Marka Kraljevića, Miloša Obilića, cara Lazara, age Hasanage, Nemanjića, Oštrivojevića, Rujana, Svevladića……..i ostalih Skaligerovih podvala!!!!!!!!!!!!!

     JE LI TI……..SADA ………JASNIJA GENEZA „TURSKE KARTOGRAFIJE“ I NJENOG…………. SVETOG STEFANA???????????????????????????

 4. Ко је ово писао?
  Пре 50 до 100 милиона година формиран јак извор топлоте па се Антарктик замрзнуо?
  Зато сада теку велике реке испод леда, има огромних парцела за земљорадњу и тако то.
  Лепо кажу, извор топлоте се формирао пре него се Антарктик заледио. Валда му то тако иде следом са најновијом либерално-профитном науком.
  То ни сурфери не могу да пронађу. Али могу Турци.
  Осим ако пошаљемо нашег сурфера из бразила да одсурфује мало до тамо па мало зарони и све то испита.
  Оћеш сурфер?

  Е га јебем.

 5. „The Red Atlas“, izdavač: University of Chicago Press, oktobar 2017

  Od Tokija do San Dijega, sovjetski kartografski stručnjaci, uz pomoć satelita i špijuna, tokom Hladnog rata napravili su mape gotovo cele zemaljske kugle.
  Mape koje su izradili Sovjeti, koje uključuju i detaljne mape većih gradova u nekadašnjoj Jugoslaviji, daleko su preciznije i sadrže mnogo više detalja nego bilo koje druge mape koje su u to vreme postojale
  Knjiga otkriva da su u vreme vrhunca Hladnog rata Sovjeti imali nezamislivo detaljne i precizne mape zapadnih gradova poput Njujorka, Londona, Pariza, Berlina, Vašingtona, Rima, Los Anđelesa…, kao i metropola širom ostatka sveta – Šangaja, Tokija, Rijada, Sidneja, Velingtona, Sao Paola, Meksiko Sitija, pa čak i Pjongjanga, glavnog grada najzatvorenije zemlje na svetu, Severne Koreje.
  Na spisku mapa gradova, koji su objavili autori, navode se i gradovi nekadašnje Jugoslavije! Cini se da su sovjetski stručnjaci posebno bili zainteresovani za naše prostore u prvoj polovini 1970-ih, kada je većina mapa izrađena.
  U Bosni i Hercegovini: Sarajevo, dve mape, iz 1972. i 1974.
  U Hrvatskoj: Rijeka (mapa iz 1975), Split (mapa iz 1981), Zagreb (četiri mape iz 1982)
  U Sloveniji: Ljubljana (mapa iz 1980) i Maribor (mapa iz 1975)
  U Srbiji: Beograd (četiri mape iz 1976, zatim još četiri mape iz 1988), Niš (mapa iz 1975), Novi Sad (mapa iz 1975).
  Knjigu „Crveni atlas“ zajedno su napisali Džon Dejvis, stručnjak za informacione sisteme koje je prvi došao i kontakt sa mapama, kao i Aleksandar Kent, predsednik Britanskog kartografskog društva. Dejvis je mape prvi put video u antikvarnici u Rigi 2000. godine, da bi potom redovno kupovao i naručivao mape. Vlasnik antikvarnice koji ih je prodavao je, inače, u sovjetskoj vojsci radio na projektu povezanom sa tim mapama. Kao veliki zaljubljenik u mape, Dejvis je počeo da upoređuje ruske karte Britanije i SAD sa zvaničnim kartama i utvrdio je neverovatne razlike: Sovjeti su imali mnogo više detalja i mnogo preciznije podatke nego što su tada imali Britanci ili Amerikanci o sopstvenim državama.
  Kako navode autori knjige, sovjetska vojna, naučna i špijunska mašinerija ujedinile su se kako bi mapirale ne samo strateški važna mesta kao što su oblasti u kojima su vojna ili industrijska postrojenja, već čitave gradove, mala mesta, ruralne oblasti… Sovjetski stručnjaci razvili su sistem simbola, boja, pravila za mape kako bi obezbedili konzistentnost i kompatibilnost cele kartografske građe. Cilj je bio da se omogući lako i brzo snalaženje na mapi i razumevanje prostora, bilo gde u svetu da se nalazite. Tako uputstva uključuju notaciju koja označava broj i karakteristike mostova, puteva, reka, šuma…
  Knjiga „Crveni atlas“ opisuje ovaj gigantski projekat, od nastajanja – čiji koreni sežu u doba carske Rusije, a zvanično počinje sa Staljinom – pa sve do pada komunizma.
  Program mapiranja, koji pokriva gotovo ceo svet, počeo je pod Staljinom i Hruščevom. Na vrhuncu projekta širom SSSR-a bilo je nekoliko mesta na kojima su mape pravljene i analizirane, a potom smeštane u vojne depoe.
  Autori na svetlo dana iznose podatke do kojih su došli o ovom projektu, kao i izgled mapa i princip po kome su rađene. Mnoge od mapa sadrže i propratni materijal koji opisuje kako se informacije (fotografije i opisi područja) dobijene od agenata razlikuju od fotografija iz vazduha, satelitskih snimaka ili od do tada poznatih mapa datog područja.
  Kvalitet mapa je takav da je britanski „Tajms“ tekst o ovoj knjizi najavio naslovom: „Ruske špijunske mape Britanije bolje od naših“.
  Sovjetski agenti su merili širinu puteva, visinu mostova, dubinu voda, strukturu terena i materijala… Mape su rađene u srazmeri od 1:250.000, 1:50.000 a mape gradova u srazmeri od 1:10.000. Procenjuje se da su Sovjeti ukupno izradili preko milion i 100.000 različitih mapa mesta i gradova širom sveta.
  Koliko su ove mape detaljne svedoči i izjava Aleksandra Kenta, koautora knjige „Crveni atlas“ i predsednika Britanskog kartografskog društva, koji kaže:
  „Njihove mape Britanije sadrže daleko više detalja i preciznijih podataka nego savremene zvanične mape“ koje koriste britanske vlasti i vojska. Primera radi, sovjetska mapa iz 1982. koja prikazuje oblast luke Cetam u Kentu, sadrži apsolutno svaku zgradu, iako je ta oblast proglašena tajnom i nije uključena ni u jednu zvaničnu državnu mapu u Britaniji.
  Brojne sovjetske mape takođe sadrže i pregled konture tla ispod površine reka i mora u primorskim krajevima. „Ruski brodovi su posećivali ove reke i imali su tajnu opremu za skeniranje podvodnog terena“, navodi Aleksandar Kent.
  Međutim, autori su primetili i neke greške u mapama. Tako, na primer, mapa centra Londona iz 1985. navodi da je rezidencija kraljice ne u Bakingemskoj palati, već u zgradi Kraljevskog pozorišta, što je za kilometar i po dalje. Sa druge strane, možda su Sovjeti znali da rezidencije važnih osoba poput kraljice možda nisu tamo gde zvanično stoji da jesu?!
  Takođe, kako navode autori, brojne mape odnose se na područja za koja se zna da nemaju nikakav vojni značaj, uključujući i neka turistička mesta. Autori pretpostavljaju da se u pojedinim slučajevima radi o tome da su špijuni kao „strateški važna“ mesta proglašavali i ona na kojima su lepo letovali ili zimovali.
  Ova knjiga je nesumnjivo još jedan od brojnih pokazatelja zastrašujuće snage i tehnološke i vojne veličine SSSR-a. Iako su današnji sateliti mnogo jači i lako je uz pomoć telefona pronaći i najmanju ulicu na svetu, ove mape i dalje imaju koristi: telekomunikacione kompanije u Aziji i Africi masovno kupuju ove mape jer su one jedini – i veoma precizan – izvor o karakteru raznih teritorija i zabiti koje, očito, nikom drugom do vojnim ekspertima ne bi bile zanimljive.

  • Rusi imali precizne mape za vojsku, ali ne i za javnost

   Ruski kartografski stručnjak Aleksej Postnjikov je 2002. objavio naučni rad u kome je opisao kako su sovjetske vlasti namerno menjale mape koje su zvanično bile dostupne sovjetskoj javnosti. „Mape su bile u srazmeri 1:2,500,000, a pojedini delovi su uvećani u meri u kojoj je bilo potrebno“, kako bi se prikrio ostatak terena. Štaviše, delovi mapa su rađeni pod drugačijim uglom kako ne bi dale tačne podatke o udaljenosti, veličini ili karakteru terena. „Glavni cilj je bio da se sadržaj mapa samelje tako da bude potpuno nemoguće rekonstruisati pravu geografiju terena na osnovu njih“, navodi Postnjikov. Mape su uključivale poznata mesta poput gradova ili velikih reka, ali koordinate, razdaljine i smerovi su ili izostavljeni ili pogrešno navedeni, u slučaju da padnu u neprijateljske ruke.

 6. Јел зна ко шта се налази иза антартика, и артика,јел их ко испитао,препешачио,прелетео?

 7. Има свашта. Пирамидалне структуре више комада, зона магнетних аномалија величине пола Европе где сви инструменти у авиону откажу, а где је и забрањено летење. Неки пилот из Мек Мурдо, где је био годинама стациониран, се жалио да је једном кренуо у спасавање неког медицинског случаја баш туда, кроз забрањену зону на Арктику, и да су му отказали сви инструменти. А сутра су му дошли неки добро момци из Вирџиније и запретили му најстрашније, да је одмах враћен кући, само зато што је летео где несме.

  Ко воли да чита о овим појавама и догађајима нек потражи Дневник адмирала Бирда (admiral byrd diary pdf) или да погледа Јутубета има све.

  Иначе препешачили су многи, неки на мотору, неки мало на скијама, мало пешке, неки сами самцијати, неки по двојица. Протерали су чак и Фордов комби Е-350, мало набуџен додуше, уместо дизела трошио је моторно уље 5W-20 да се не смрзне гориво. Од Мек Мурдо до Јужног пола су терали за 69 сати, претходни рекорд је био 24 дана.

  • ROB: Neću slobodu.......dajte mi gazdu......koji više plaća

   …………зона магнетних аномалија величине пола Европе где сви инструменти у авиону откажу, а где је и забрањено летење………..

   Ništa neobično!

   Čestice sunčevog vetra……….struje niz silnice magnetnog polja Zemlje……….i završavaju u zonama polova.

   Ogromne prostorne struje……..guše rad svakog elektronskog uređaja.

   Ako su indukovana polja na ulazu elektronskih uređaja……..nekoliko desetina Volt-metara……..uređaji bivaju uništeni. To se događa u periodima jake Sunčeve aktivnosti.

   Kompasi………lude……….. jer je vertikalna komponenta polja veća od tangencijalne.

   Mali kuriozitez…………na severnom polu………jug je na sve strane, a istok i zapad ne postoje.

   Avion koji leti sa konstantnim kursom……….loksodromski let……….uđe u spiralnu putanju oko Zemljine ose……i može se vrteti oko nje………..do beskonačnosti.

 8. Мало си зајебо куриозитез. То силнице магнетног поља Земље завршавају према половима, а соларни ветрови јок. Већ се соларни ветрови одбијају о магнетно поље Земље. Тад може да се види аурора, а ја сам видео и Аурору Бореалис и Аурору Аустралис.

  То је био нестваран доживљај, и ни мало није налик сликама које могу да се виде по Интернету. цело небо је пулсирало у разним геометријским облицима полигона спирала и не умем ни да објасним како се све мењало из трена у трен. Најзајебаније је да сам се смрзао ко пичка целу ноћ напољу кад сам први пут видео аурору. После сам се опаметио, кожне гаће и тако то.

  Иначе та зона на Арктику где влада хаос није повезана са аурором. Тамо има нешто испод леда, ко зна шта, неки кажу улаз у унутрашњост Земље, који је раније видео адмирал Бирд и ушао унутра. Линда Молтон Хау је из прве руке документовала исказ тог пилота ког су отерали из Мек Мурдо, али њен веб сајт се плаћа да читаш. Опасна је баба.

  • ROB: Neću slobodu.......dajte mi gazdu......koji više plaća

   То силнице магнетног поља Земље завршавају према половима, а соларни ветрови јок.

   Malo si se zajebao………ti!!!!!!!!!!!!

   Pogledati………pravac, smer i intenzitet………Lorencove sile!!!!!!!!!

   Čestice koje dolaze sa Sunca………pod uglom od………približno 90 stepeni………..su zarobljene od magnetnih silnica……….i vrte se dok se ne zaustave.

   One čestice koje dolaze pod malim uglovima………vrte se i istovremeno kližu niz silnice magnetnog polja.

   Ove druge……….stižu do površine Zemlje……..u okolini polova………i prave pičvajz.

   Тамо има нешто испод леда………..ima……….morska voda………na severu i zaleđene stene…….na jugu.

   ………..неки кажу улаз у унутрашњост Земље……….

   Sve što se rečima kaže……..sa tim rečima se može i ……….opovrgnuti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   ZABORAVIO SI………DA SE DO ISTINE DOLAZI……….ISKLJUČIVO EKSPERIMENTOM ……..A NE LAPRDANJEM.

   PS: GREŠKE PRI KUCANJU…….NEĆEMO KOMENTARISATI!
   RETKO KAD………ČITAM………. ŠTA SAM NAKUCAO!

 9. Мани бре ти Лорензову силу него признај да ниси тачно написао. Џаба сад исправљаш да се честице врте док се не зауставе. То сам једноставно кратким речима описао да их магнетосфера одбија.

  Магнетосфера има чудну особину да се згусне, ојача кад је беомбардована честицама. Зато смо ми и живи, иначе били би избушени као циганско решето. Јер ти протони иду брзинама од 1000 км у секунди. Астронаути и летачко особље су изложени овим појавама, јер немају сталну заштиту атмосфере и магнетосфере.Изложеност човека значи рак и генетске мутације.

  Нема никакве честице под оваквим или онаквим углом, него све увек упадају под истим углом, јер не шофирају лево десно, и Сунце је тачкасти извор, не мрда и Земља је у истој равни увек, као и цео Соларни систем.

  • ROB: Neću slobodu.......dajte mi gazdu......koji više plaća

   Нема никакве честице под оваквим или онаквим углом, него све увек упадају под истим углом

   Ovaj biser………ti ne mogu oprostiti!!!!!!!!!!!!

   Čestice dolaze frontalno od Sunca………..skoro u ravni………. zbog njegove daljine.

   Magnetne silnice se zatvaraju u polovima………i liče na ELIPSE………u poprečnom preseku.

   Čestice dolaze……..pod pravim uglom………iznad ekvatora ( približno ).

   Sve čestice koje dolaze južnije i severnije……..dolaze pod……….sve manjim uglom………u odnosu na silnice.

   One koje dolaze u blizini polova………dolaze pod uglom……….od nula stepeni ( približno ).

   A onda stupa na scenu………čika Lorenc!!!!!!!!!!

   Šta trebam priznati………šta nisam tačno napisao?????????????????????????????????

 10. Оно што сам ти одмах написао да си погрешно написао, јер се линије магнетне силе затварау и упадају код полова, а честице јок.
  До површине Земље на половима може да прође по неки протон и електрон, али зрачење на половима и током соларне олује је безбедно за људе, јер те честице задржава атмосфера. И та појава је видљива, то је аурора. Без ње, полови би једноставно били избушени толиким протонима и електронима који се крећу наведеним брзинама. Са авионима је друга ствар, они јесу изложени овом зрачењу изнад полова, јер их не штити атмосфера.

  • ROB: Neću slobodu.......dajte mi gazdu......koji više plaća

   Kod jakih Sunčevih aktivnosti aura se širi od polova………prema ekvatoru!!!!!!!!!!!!

   Postoje opisi da je bila vidljiva iz ………..Londona……….danima!!!!!!!!

   Širenje aure na sever i jug, je zbog ovog……….. efekta……… o kojem ti pričam!!!!!!!

 11. Уф до Лондона јако мудо. Аурора се види барем 10 степени јужно од Лондона, до Дитроита, видљивост није интензивна као ближе полу, а кад се стекну услови, може да се види и до Тексаса као деведесет и неке кажу. Дитроит је на ширини па као Подгорица.

 12. Та аурора што сам је гледао негде из Пичигена у јесен 2004, из поприличног мрака, видела се лепо и у Торонту, са тераса солитера на 5 миља од обале језера Онтарио. Али загађеност расутим светлом је велика свуда источно од реке Мизури.
  https://fm.cnbc.com/applications/cnbc.com/resources/img/editorial/2016/01/26/103334720-712129main_8247975848_88635d38a1_o.jpg?v=1453832775

  Овде је све другачије, другачији људи, другачија вода, чистији ваздух па барем 50х него у Београду, а улично осветљење само у Чикагу, већ по предграђима осветљене су само главне џаде.

  Добар мрак може да се нађе зими на врх Мичигена, испод Макино бриџ. Ту по некад идем да се санкам на залеђеном језеру, док лети има мрак практично само ако испловиш на језеро Мичиген, а са ауто путева тешко да буде мрак. Има једно место на путу И-75 а пре Десетке, тј И-10 кад прођеш Валдосту, из Џорџије ка Флориди, па тамо има неки резерват, већа шума, е ту увек буде милион звезда, да не поверујеш. А то само зато што је мракчина.

  На видљивост утиче и атмосфера, загађење/чистоћа ваздуха, метеоролошки услови и највише загађеност расутим светлом. А Београд као велеград шљашти. Сећам се зиме неке тамо 1988 нпр, месец дана била магла прст пред оком се није видео. Једино кад је кошава ваздух је чист. Дорћол, Звездара, Вождовац, да не говорим о Малом Мокром Лугу и Маринковој Бари, све се то греје на угаљ, мокра дрва, то дими, пурња.
  http://www.europenowjournal.org/wp-content/uploads/2017/05/nasa-2.jpg

  Аргентина је захвална, јужно од Мар дел Плате нема загађења светлом, цела Патагонија је у мрклом мраку и може лако да се види Аурора Аустралис, али су хладноће сурове. http://darksitefinder.com/maps/world.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Pixabay)

Хрвати поново уцењују а ево шта сад траже!

Загреб – Саборски заступник владајућег ХДЗ, Миро Ковач, изјавио је у Книну ...

Без јаке индустрије иде тешко: детаљ из производње "ИМПОЛ-Севал" - Севојно (Фото: Политика)

Лажна режимска бајка о реиндустријализацији

Београд – Индустрија у српском и немачком БДП-у учествује са 25 одсто. ...