(Фото: pixabay.com)
(Фото: pixabay.com)

Нешто се дешава: „Источни див“ је љут, окреће леђа ЕУ

Пекинг – Након критика из Брисела и Берлина да жели да подели Стари континент, Кина размишља да прореди самите које одржава са источноевропским земљама.

Како преноси Ројтерс, позивајући се на изјаве тројице европских дипломата, има индикација да би Кина могла да одложи следећи самит „16 плус 1“, који је предвиђен за крај ове године у Софији, и да убудуће такве скупове одржава сваке две године, уместо једном годишње.

Могућа промена резултат је нелагодности Пекинга због критика које су на рачун самита упућене из Брисела, Берлина и неких других престоница, у време када Европска унија разматра мере за стриктнију контролу преузимања европских компанија од стране кинеских ривала.
Ројтерс констатује да су шири самити ЕУ–Кина последњих година постали напетији, а да са последња два нису издата заједничка саопштења због неслагања око трговине и Јужног Кинеског мора.

Неке дипломате такође говоре о разочараности Кином и Источном Европом због спорости постизања пословних споразума на самитима у постојећем формату, који су покренути 2012. године. Први је био у Варшави, а последњи у новембру у Будимпешти.

„Формат ’16 плус 1‘ неће одумрети, јер ти формати никада не одумиру, они имају своје животе, али ће то бити мање интензиван формат, који ће се, могуће, померити ка билатералним разговорима“, рекао је један високи званичник ЕУ.

Други европски дипломата сматра да је на највишем нивоу власти у Пекингу донета одлука да се смањи профил самита због бриге да се тиме штети имиџу Кине и подривају њени шири циљеви у Европи. Ројтерс наводи да кинеско Министарство спољних послова није одговорило на захтев за коментар.

Портпарол бугарске владе је за британску агенцију изјавио да се Софија усредсредила на своју улогу као земље која у првој половини ове године председава Европској унији, а да још није одређен датум за следећи самит „16 плус 1“.

Поред Кине, на тим скуповима учествује 16 држава Источне Европе: чланице ЕУ Бугарска, Хрватска, Чешка, Естонија, Мађарска, Летонија, Литванија, Пољска, Румунија, Словачка и Словенија, као и Албанија, Босна и Херцеговина, Македонија, Црна Гора и Србија.

Танјуг

2 коментара

  1. Ja „jakih“ igraca, Boze mili, sve moj do mojega. Sta je ovo, vrtic? Boli Kinu uvo za vas pljuckavice, interesuje ih samo profit, samo radna snaga i velika zarada, plus prisustvo ovde, i uticaj, ne samo ekonomski na ovim prostorima, jer se i ona namece kao velika sila, nema vise jedne, amerikenjcima je odzvonilo, zato oni histerisu ovoliko i nama „prete“, sada su bitni i mocni taman koliko i mi. A to boli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Thinkstock)

Рат је почео – удар САД-а, Кина моментално узвратила

Вашингтон/Пекинг – Амерички председник Доналд Трамп увео је данас царине од 25 ...

НАТО (Фото: EPA-EFE Toms Kalnins)

„Тајмс“ тврди: НАТО је у рушевинама

Њујорк – Са војне тачке гледишта, НАТО никада није био јачи, али ...