(Фото: Фликр)
(Фото: Фликр)

Неугледан црни телефон спречава трећи светски рат

Вашингтон – Обичан црни телефон, који служи за одржавање везе руских и америчких војника у Сирији, редовно помаже да се спречи трећи светски рат“, пише „Вашингтон тајмс“. Лист наводи да на претрпаном сиријском небу представници Москве и Вашингтона повремено комуницирају и по 20 пута дневно како би спречили сукоб својих ваздушних снага.

„То је неупадљиви црни пластични телефон из деведесетих година прошлог века, али управо он помаже америчким командантима да спрече трећи светски рат“, пише лист.

У било којем тренутку на небу изнад Сирије амерички авиони могу да се нађу у домету руских „мигова“. Да би спречили непријатне инциденте, Москва и Вашингтон су успоставили посебну телефонску линију.

Тим телефоном амерички и руски чиновници одржавају везу како се њихови авиони не би случајно сукобили.

Амерички генерал-мајор Дејвид Нахом каже да су неки од тих позива унапред испланирани, али да понекад Руси једноставно зову и кажу: „Намеравамо овде да изведемо напад, да ли тамо доле има ваших?“.

„То усаглашавање је неопходно да не бисмо напали њихове војнике, или они наше“, додао је генерал, који се пожалио да је то повремено веома заморно, будући да Москва и Вашингтон имају различите циљеве.

Сиријска „игра престола“

На небу изнад Сирије делују руски, сиријски и турски авиони, авиони и дронови америчке коалиције, као и ирански дронови.

На копну је ситуација још сложенија. У овом региону делује толико различитих групација, да чиновници у приватним разговорима често говоре да их све то подсећа на „Игру престола“.

„Ако вам дам минут да запишете све играче који су активни на северозападу Сирије, мислим да нећете успети. Искрено говорећи, тамо је много страна, а све имају различите циљеве“, наводи командант британске авијације Џони Стингер.

Према речима америчких команданата, док се територија под контролом ДАЕШ-а све више смањује, ваздушни простор Сирије постаје све компликованији.

„Наши интереси и интереси Русије сусрели су се у једној тачки, у малом ваздушном квадрату“, навео је генерал Нахом.

Командант Стингер се изразио још директније.

„Бавим се операцијама на фронту већ око 23 године и не сећам се да је ситуација на копну и на небу била компликованија. Када се све дешава при брзини од 800 километара на сат, растојање се смањује веома брзо.“

Спутњик

један коментар

  1. Koje stipse ovi jevreji, puni para a žao im za nov telefon…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Руске избеглице у Краљевини СХС

Београд-Октобарска револуција, руски грађански рат и коначна победа Црвене армије довели су ...

Фудбалска репрезентација Србије победила Костарику са 1:0

Казањ-Фудбалери Србије победили су Костарику 1:0 (0:0), у првом мечу Групе Е ...