Мобилни телефон (Фото: Thinkstock)
Мобилни телефон (Фото: Thinkstock)

Није теорија завере – ваш телефон вас стварно надгледа

Ако сте икада имали сумњу да вас телефон може надгледати, нова истраживања говоре да нисте параноични. Истраживачи на Универзитету Нортвестерн у Бостону спровели су студију која је трајала годину дана, покушавајући да утврде да ли апликације паметних телефона тајно снимају наше приватне разговоре за слање личних података оглашивачима.

И у Србији се спрема „револуција“: Телефони ће избацити кеш

Срећом, истраживачи нису нашли никакве конкретне доказе који би подржали ту дуготрајну теорију. Међутим, они су открили други део узнемирујућих информација: Док вас телефон можда не прислушкује, он вас посматра.

Истраживање је потврдило да апликације за паметне телефоне снимају видео снимке екрана, те узимају „скриншотове“ ваших активности. Прикривено снимање чак обухвата личне податке корисника – понекад чак и њихове поштанске бројеве.

Истраживачи из Бостона тестирали су 17.260 популарних андроид апликација, од којих су многе у власништву Фејсбука, а њих 8.000 шаљу информације директно на Фејсбук. Истраживање је показало да је више од половине прегледаних апликација имало дозволу за приступ корисничким камерама и микрофонима, што је значило да их оне могу активирати у било ком тренутку када је апликација отворена.

Научници су користили аутоматизовани систем за интеракцију са апликацијама, тражећи било који медијски фајл који је послат из њих – посебно трећој страни. Фокус у току истраживања био је на аудио датотекама, али су истраживачи почели да откривају видео снимке и „скриншотове“ екрана који су послати трећим странама уместо тога.

Када је један од телефона у студији користио апликацију за испоруку хране „ГоПаф“, информације о интеракцији телефона са апликацијом биле су забележене и послате на домен треће стране – компанију „Епси“ за мобилну аналитику. Снимак који је послан компанији укључивао је чак и екран на којем су корисници унели свој поштански број за испоруку хране.

Истраживачи су приметили да се „Епси“ није либио због своје способности снимања активности корисника и приказивања тих информација на својој веб страници, али је саопштио да је проблем био у нејасности политике приватности „ГоПафа“ за кориснике. Када су истраживачи ступили у контакт са „ГоПафом“, испоставило се да је „Епси“ имао приступ личним информацијама.

„Као додатну меру предострожности, такође смо избацили „Епсијев“ СДК (програм) из најновијих андроид и и ОС надоградњи“, саопштено је из „ГоПафа“.

„Епси“, с друге стране, тврди да је „ГоПаф“ крив, те је саопштено да је апликација за испоруку „злоупотребила“ своју технологију и да су услови службе „Епсија“ повређени. Извршни директор „Епсија“ Захи Боусиба је изјавио да компанија забрањује купцима да прате личне податке, те је саопштио да је „Епси“ одмах онемогућио могућности праћења, те да је уклонио све снимке са својих сервера.

Очекује се да ће истраживачи представити своје потпуне резултате на Конференцији за побољшање приватности у Барселони следећег месеца.

Због чињенице да су телефонима у студији управљали аутоматизованим системи, а не људи, истраживачи су саопштили да нису у потпуности сигурни да нас телефони не прислушкују.

То је, како су објаснили, због тога што се апликације можда нису покренуле на потпуно исти начин на који би их људи покренули. Такође су прихватили чињеницу да је и даље могуће да су пропустили случајеве са аудио снимцима, због тога што су апликације транскрибовале звук пре слања трећим странама.

Дакле, чини се да не можемо у потпуности искључити идеју да нас наши телефони не само надгледају, већ и слушају.

Восток

 

један коментар

  1. Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

    Истраживачи на Универзитету Нортвестерн у Бостону………..

    E, ako je iz Bostona……….verujemo………!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Фликр)

Неугледан црни телефон спречава трећи светски рат

Вашингтон – Обичан црни телефон, који служи за одржавање везе руских и ...

(Фото: пиxабаy)

Револуционарно откриће: Пронађена „анђеоска честица“

Осамдесет година након што је први пут упућено на њено постојање, научници ...