Томислав Николић (Фото: Јутјуб)
Томислав Николић (Фото: Јутјуб)

Николић у трци, син и кум му забили нож у леђа

Београд – Актуелни шеф државе Томислав Николић решен је да уђе у трку за други председнички мандат уколико не постигне договор са Александром Вучићем, али су у овом тренутку мале шансе да дође до споразума двеју кључних политичких личности у земљи.

Како сазнају „Новости“, споразумни „пакет“, бар што се тиче Николића, подразумева да он одустане од кандидатуре у замену за лидерску позицију у СНС и место првог човека Владе. То је, наводно, отворено предочио и у писму које је проследио Вучићу у уторак, али та опција, према нашим информацијама, није ни узета у разматрање.

Сусрет Николића и Вучића, који би могао да стави тачку на тектонске политичке поремећаја изазване најављеном, али непотврђеном одлуком шефа државе да ће се опет кандидовати – није ни на помолу. Наиме, комуникација између премијера и актуелног председника прекинута је одмах у среду увече, након прославе Дана државности и незваничне информације да Николић улази у изборну битку, и то мимо одлуке врха СНС и против Вучића.

Вучић уз помоћ Војислава Шешеља спрема нову изборну крађу

Николићева одлука да се ипак кандидује, и то дан након што је поручивао да то неће учинити без подршке напредњака, изненадила је све у Немањиној 11, укључујући и премијера. Јер, иако је Николић говорио да тек очекује договор, стекао се утисак да је неки компромис постигнут и да се он неће директно супротставити Вучићу. Наводно, једна од опција је била да Николић покаже своје незадовољство тако што неће Вучића отворено подржати у кампањи.

Међутим, само два сата после куртоазног сусрета Николића и Вучића у Председништву Србије, на пријему поводом државног празника (на којем се, иначе, није појавио ниједан министар) – објављена је незванична вест да шеф државе улази у још једну председничку трку. Готово синхронизовано су на Николићевом твитер-налогу освануле слике са пријема, са симболичном реченицом из његовог говора – „Нема узмицања ни повлачења“.

Министар унутрашњих послова и председник београдског одбора СНС Небојша Стефановић поручио је у четвртак да је Вучић дао више него фер понуду Николићу и да изнад тога неће ићи јер „није трговац у политици“.

Саветница председника Србије Станислава Пак поручила је у четвртак за „Новости“ да „Николић очекује да ће са Вучићем постићи договор који је у интересу Србије и да не жели никакве поделе“:

„Грађани очекују јединство и слогу, и једностране одлуке штете читавој Србији. Снага поверења грађана Николића обавезује да настави активно да учествује у извршној власти. Свако друго решење било би лоше пре свега за Вучића, а потом и за читаву Србију.“

Илић: Вучић је пет година на власти, за то време само прича бајке, бави се разбијањем странака и прогони неистомишљенике

Док се чека договор или коначни разлаз двојице до у четвртак блиских сарадника, одбори и функционери СНС увелико стају уз Вучића као кандидата, а уочи данашње седнице Главног одбора.

Странка је саопштила да је у четвртак свих 185 општинских и градских одбора СНС једногласно одлучило да подржи кандидатуру страначког лидера за председника и да му дају „апсолутну и безрезервну подршку“. Подршку је дао и Градски одбор у Крагујевцу на састанку којем није присуствовао Радомир Николић.

Потпредседница Владе и функционерка СНС Зорана Михајловић тврди да нема подела у странци и поручује:

„Сви одбори, осим можда оног у Крагујевцу, подржали су кандидатуру Вучића. Он не треба да одустане, нити да на било који начин пристане на трговину с Николићем.“

Њен колега, потпредседник Милош Вучевић поручује да у СНС никад није било веће јединство и да су пропали покушаји интересно-тајкунско-мафијашких центара који желе да поврате своју моћ над Србијом.

Безрезервну подршку Вучићу у четвртак је дао и потпредседник СНС Миленко Јованов.

Подршку Вучићу су још једном потврдили и коалициони партнери СНС. Извршни одбор СДПС Расима Љајића одлучио је да на предстојећим председничким изборима подржи лидера напредњака, као заједничког кандидата владајуће коалиције.

Волео бих то да видим, да се Николић кандидује без СНС

Такву одлуку донело је и Председништво СПО, уз поруку да Вучић „отвара европска, а не ратна поглавља“.

За данас је заказана седница ГО СНС, која треба да потврди једногласну одлуку Председништва да Вучић буде кандидат за председника. Према неким информацијама, могуће је да он не председава тим састанком, али чланови очекују да им се обрати.

Иначе, најаве за улазак у председничку трку до сада су истакли и Саша Јанковић, Вук Јеремић, Војислав Шешељ, Бошко Обрадовић, Данијела Сремац, Милан Стаматовић, Братислав Југовић.

Дисциплина

Син председника Николића Радомир Николић, који је члан Председништва СНС, потврдио је за „Новости“ да је на седници врха странке у уторак гласао за то да Вучић буде кандидат партије за председника: – Добро знам зашто сам тако гласао, као што добро знам и шта је страначка дисциплина. А своје мишљење о тој теми изнео сам на претходном састанку Председништва.

Ево шта светски медији пишу о Томиславу Николићу

Новости

5 коментара

  1. SRPSKA NEDOĐIJA, SVAĐA ILI NEŠTO DRUGO?

    Samo se odlažu odluke, prezauzeti su poslom za dobrobit svoga previše voljenoga naroda.Naši političari više vole Srbiju i srpski narod od svoje rođene. Kako to gordo zvuči, a nije tako, nego ovako: političari zamajavaju, prvo sebe i svoje, a zatim svoje fanove, a oni iz ljubavi prema vođama, zaborave na svoje i lakoverno poveruju svojim vladarima, čija se torba puni njihovim parama, a svoje torbe vuku prazne i beznadežno. Nikolić i Aca se posvađali, prvo, drugo neće da komuniciraju i drugi dan sve dotle dogođenog demantuju i na kraju progovore i biće da se dogovore. Vučić najviše voli Srbiju, nju je, za svoje petoletno neumorno i besprekorno vladanje doveo na dnu, po standardu, Evrope sa prosečnom dnevnom potrošnjom za hranu i piće na 1,8 evra, što je granica siromaštva po proceni Svetske banke koja je ujedno i najveći saveznik i savetnik premijera. Za razliku od njega, njegov politički otac deli ordenje, obikalja svet, da proceni odnos s njim gde je Srbija. On se bavi, za razliku od političkog sina, visoko sofisticiranom politikom za dobrobit svoga naroda, a ne njega, kada bi se lagali. Sada se rodbinski posvađaše iz namere takmičenja ko će više doprineti dobrobitu svome narodu, a taj narod za dosadašnjim njihovim nadvladavanjem, potonuo je na dnu dna Evrope, ako verovati statistici ili šum praznih stomaka. Narode čekaj, s njim, boljeg, dok ne zaboravite njih. Čekaj poštovani narode, da se dva čelnika pomire, a nisu se ni zamerili, pa to su “otac i sin», pa makar politički. Pokopajte ratne sekire!

  2. За новац и власт издаће деца родитеље и родитељи децу и кум кума. Ово је Србија,брале,у којој нема морала а понајмање патриотизма.

  3. острогорски

    Радомир Николић је паметнији од Тате. А кад, уз Вучићеву помоћ, ускоро одрасте – биће као Тата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Србија данас)

Унутрашњи непријатељ и Вучићев неспоразум са самим собом

Ево, председник је поново изашао пред јавност заједно са својом послугом, трудећи ...

Алесандар Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић поручује: Ако немате пара за гориво немојте ни да возите ауто!

Београд – Поскупљење горива је горућа тема ових дана у Србији, јер ...