Веселин Матовић (Фото: Новости)
Веселин Матовић (Фото: Новости)

Никшић: Животима бранили српски језик

Веселин Матовић (Фото: Новости)

Веселин Матовић (Фото: Новости)

Никшић – Нико се још није усудио да јавно помене, а камоли посвети неко своје дело успомени на жртву 14 учитеља из Бјелопавлића, који су пре 96 година одбрану српског језика и ћирилице платили животима, до никшићког професора српског језика Веселина Матовића. Управо је ових дана светло дана угледала његова књига „Ноћ дугих маказа“ у којој је сабрао сва потискивања српског идентитета у црногорским уџбеницима за језик и књижевност од пре неколико деценија до данас. И није било позванијег да о томе пише јер је 2004. године заједно са супругом Радмилом и још 24 професора из Никшића и једног из Херцег Новог, између хлеба и језика изабрао ово друго.

Успротивио се преименовању наставног предмета српски језик у матерњи, што је касније условило брисање његошевског језика из црногорског Устава као јединог службеног.

„Након увођења војне управе, окупатор је, почетком 1916. посебне мере у Црној Гори спровео у школству. Наређено је да се у црногорске школе, уместо ћирилице, уведе латиничко писмо, као и да се из наставних програма избаце јуначке и патриотске песме и српска историја. Томе се одлучно, подношењем отказа на службу, супротставила група учитеља из Бјелопавлића, њих четрнаест, због чега су убрзо ухапшени и стављени под војни суд“, наводи у „посвети“ професор Матовић.

Оставке које су потписали у војној команди у Подгорици, 19. октобра 1916, овако су образложили: „Ћирилица је српска историја-артерија, аорта српског национализма, а ми смо спремни да будемо српски учитељи и нећемо да будемо анационални. Да бисмо остали доследни позиву српског учитеља у Црној Гори, част нам је известити команду да са овим подносимо оставку на своју досадашњу дужност.“

Након двомесечне истраге изречене су им пресуде, као и тројици њихових наводних подстрекача, правницима: Николи Драговићу, Марку Јововићу и Радовану Бошковићу. Учесници побуне били су: Вуксан Радовић, Саво Ђуровић и Велизар Ђурановић, који су после два месеца проведена у затвору пуштени на слободу, док су њих једанаесторица: Илија Мијушковић, Трипко Брајовић, Андрија Драговић, Саво Јововић, Томо Драговић, Радован Поповић, Миладин Вујадиновић, Ново Вучинић, Блажо Радоњић, Цветко Станишић и Јакша Брајовић – интернирани у Болдогасон, а касније за Нежидер, где су остали све до краја Првог светског рата.

„Овај мој скромни рад посвећујем успомени на њихову жртву, која је, верујем, позната Богу, иако од нас заборављена“, поручује професор Матовић.

Професор Милош Ковачевић, један од рецензената, наводи да професор Матовић, који је и сам страдалник, књигу посвећује не колегама који заједно са њим пострадаше бранећи од „монтенегрински повампирене актуелне власти не само истину о српском језику него и право на његову службену употребу – него онима који због сличног чина сличну жртву поднесоше готово деведесет година пре њих.“

Да садашњи страдалници због усуда србистике на тлу Црне Горе не би били заборављени, и да се не би заборавиле голготе кроз које пролазе српски језик и српска књижевност у Црној Гори данас, а које ће једног дана, верујемо, бити само „ружна прошлост“ јер истина мора победити лаж, без обзира на то колико пут до њеног прихватања био спор и трновит, најбољи гарант је управо ова књига што је Матовић подастире културној, стручној и научној јавности на „проверу“…

Мрачне поруке

Веселин Матовић се упустио у анализу садржаја уџбеника за језик и књижевност у црногорским школама, од првог разреда основне до четвртог разреда средње школе. Имао је за циљ да на делу прикаже „удружени подухват“ прогона српске књижевности и језика из образовног система – истакао је писац Будимир Дубак.

„Заиста застрашујући пројекат. О томе сведочи и изјава једне универзитетске професорке: ‘Погледала сам нове програме и уџбенике и видим да су очишћени од писаца који децу усмеравају према српству. И то је добро.'“

30 коментара

 1. NEDAJTE SE SRBI!!! AKO POPUSTITE BICE KO NA KOSMETU…NE BESE DAVNO SLOGAN…“UBI ZAKOLJI DA SRBIN NE POSOJI“…A KILIKO ZNAM SVE JE CESCI…:(((

 2. Aleksandar Jovanović

  Hvala „Novostima“ i „Vaseljenskoj TV“ na ovom tekstu.
  Jer na prekjučerašnji,Dmitrovićev,o tome kako zlo u Srbiju dođe iz Crne Gore-u čemu ga podrža gomila budala-ovo je pravi odgovor i pravovremeno podsećanje na ljude,Srbe koji su Srbi, ma u kom vremenu,na kom mestu i pod kojom vlašću živeli.
  Najlepše,u slavu je srpskoga jezika.

 3. Што латиницом, сестро слатка?

  • Aleksandar Jovanović

   Može li nadrndani brat da odgovori ?
   Recimo zato što su Srbi bogat narod s dva pisma.

   Лично, и зато што сваки час идем на друге сајтове,нпр на grooveshark.com,a ti sad pokušaj da ga dobiješ ćirilicom па да слушаш „Маунтин“ и њихов „Мастерс оф вор“ тако исписан.

   Плус што би све личило на горнји i ovaj пасус.

   • the langvage bar-онда одабереш -serbian cyrili-онда само на click пишеш право Србско писмо.Свакако није надмено да пита.

   • брадурина

    Све је то, Александра, причам ти причу. Достојанство идентитета нема “алтернативе“ (тако нам каже искуство свесних и савесних који никада и ни за шта неће пристати да своје идентитеско обележје релативизују ни за шта на свету). Једино “демократе“међу нама мисле да је имати две жене богатство а не промискуитет, па том логиком у два писма којим ће се изражавати један народ виде богатство језика. Добро су вам испрали мозак. Још ако кажете да ће нас тако странци боље разумети – е онда сам стварно фасциниран њиховом интелигенцијом да ће сваку српску реч разумети само зато што је исписана латиницом, а неће ако је исписана ћирилицом. Онда испаде да смо ми сами себи одавно постали странци. Али, оно што је најтрагичније то је сазнање да су туђе инсталације у наше национално културотворно ткиво постале наши ставови. Срамно па куд више! Што би рекао покојни Виб (Владимир Булатовић Виб, највећи српски афористичар: “Помирисала ружа свој корен па рекла: пих, ала смрди!“)
    То што ти мислиш да је богатство је доброваољан одлазак у духовно и свако друго сиромаштво издаје онога што је идентитетски кредо нашег народа. А ту ни интернет не помаже, колико год се “вадила“ на њега. А ни он неће још дуго!

    • Aleksandar Jovanović

     Genije,kad ti traže da se prijaviš na neki online servis ne samo da m a š i n a ne razume ćirilicu,već najčešće ni srpsku verziju latinice.
     Kada hoćeš da pitaš nešto na nekom stranom,recimo tehničkom,forumu,šta misliš da li pomaže ćirilica ?
     I tako dalje,ali cenim da je i ovo bilo uzalud tebi pričati.

 4. Stefan Novi Beograd

  Pa sta ako je zena pisala latinicom,bitna je sustina poruke. Braco Srbi i sestre Srpkinje u Crnoj Gori,uz vas smo,nemojte dozvoliti rezimu u Podgorici da vas satire. Vrlo poucan tekst.

 5. Љиљана Ћуић

  Ко пише латиницом помаже уништитеље српства, не можемо се залагати за ћирилицу а писати латиницом.
  Није ми јасно да многи Срби бране право на латиницу а не држе се за сламку спаса ћирилицу. Нису свени да сами себе и своје ближње вуку у срамоту и пропаст. За мене Србин који користи латиницу добровољно себи ставља ропску омчу око врата. Потребна им је помоћ духовника,модернијим психијатра. Неки лингвисти тврде да и енглески може да се искаже на српској ћирилици.

  • Aleksandar Jovanović

   Ljiljo,srce
   Zar se nisam pre neki dan upravo na Vašem primeru divio ženskoj pameti ?
   Koji „neki lingvisti tvrde da i engleski jezik može da se iskaže na srpskoj ćirilici“ ?
   Osvetlite anglofilu u meni put,zvezdo Danice srpstva.

 6. Жика Живац

  Пишите што чешће кирилицом браћо и сестре, не тражите оправдања техничке природе. Наравно, када тражиш „Маунтин Мастерс оф вор“ пребацићеш тастатуру на алфабет, то је секунд посла. За све друго пиши својим писмом и не буди лењ и конформиста на своју штету.

 7. Stefan Novi Beograd

  Ок ево пишем ћирилицом овом приликом. Ја иначе и пишем српски у ћириличном облику од малих ногу до данас,иначе сам студент, али не видим зашто би неко био мањи Србин ако пише латиницом, а оба писма су легитимна и српска!! Лично више ми се свиђа ћирилица, али наравно да ми је и латиница блиска, ту не видим никакав проблем. Хајде да се не делимо и око тога, па ваљда нам је доста било подела, хајде да гледамо шта нас спаја и то да искористимо на најбољи начин, а да бар привремено оставимо по страни све разлике ако је могуће.

  • Ћирилица је наш Кинески зид.
   Када би српски народ само знао колико је српска ћирилица реметилачки фактор и смутња за српске непријатеље, и колико су се сви наши непријатељи упињали да, силом, забране и сатру ћирилицу!

   Када би то сви Срби знали, чували би је као зјенице очију својих…

  • Ти Стефане баш не разумеш смисао овог чланка на који остаљаш коментаре!
   Молим те прочитај га још једном,посебно онај део о одлуци окупационих власти о забрани ћирилице, па онда потражи негде шта Ватикан мисли о томе што Словени имају своје писмо.

 8. Није свеједно. Размислите. Онда када један Хрват ради суштине напише поруку ћирилицом тада и ми Срби треба да пишемо латиницу.

  „“Мајо свака част за Кинески зид.

  Посетите сајт. Јавите се.

  http://www.cirilica-beograd.com/

 9. Није свеједнно. Онда када један Хрват буде написао ћирилицом нешто и ми Срби треба да пишемо латиницом.

  „“Мајо свака част за Кинески зид.

  Посетите сајт и јавите се.

  http://www.cirilica-beograd.com/

 10. „“Александар Јовамовић. Решићемо и то. Јави се.

 11. „“Александар Јовановић. Стварно не знам шта није јасно. Решићемо линк у најскорије време, јер пре три године то није могло. Ако си добронамеран види линк.

 12. Један срдачни поздрав и истинска подршка за све храбре борце из Црне Горе, из српске војводине, равнога баната

 13. брадурина

  Заиста није нормално изједначавати идентитетски карактер ћириличног писма са техничким факторима (отежавајућим или олакшавајућим) за његову примену у пракси. Нису исти критеријуми. Не смемо тако олако релативизовати употребу нашег писма које нас означава већ више од 12 векова са оним што је производ бесомучне кампање против њега. Насели смо лажима! Лаж се увукла у лингвистичку науку јер је и она деценијама трпела најстрашнију идеолошко-политичку индоктринацију коју су успешно преносили корумпирани, карактерно слаби и друштвено-политички моделовани и подобни такозвани научници. Све су то радили за пун фрижидер кобасица – издавали најживотније интересе свога народа и свега онога што је тај (српски) народ депоновао за миленијум и по (барем) свог историјског битовања!

 14. Једно питање у вези са латиницом: Одакле вам идеја да постоји српска латиница?
  Латиница какву познајемо данас је Гајева или хрватска или било чија, само не наша.
  У српској ћирилици постоји правило: један глас – једно слово.
  Тако би требало да стоји и у српској латиници!
  А како стоји: љ – lj,њ – nj, џ – dž, ђ – dj (једино се ђ често пише као једно слово – đ).
  Праву српску латиницу тек треба направити (ако је уопште и треба правити)!

  • Aleksandar Jovanović

   Slušaj,Grozdaniću.
   Prvo da ti odam priznanje što se potpisuješ imenom i prezimenom.S obzirom šta pričaš,za to treba imati hrabrosti.
   Ali bolje da tu tvoju inženjersku pamet iskažeš tamo gde joj je mesto.
   Ko je tvrdio da postoji srpska latinica ? Onaj student ? Jeste,ali će naučiti da neko pismo postaje svojina nekog naroda kada ga taj narod usvoji.Mi usvojismo oba :ćirilicu i latinicu.Deretić još nikom ozbiljnom ne dokaza da je ćirilica srpski izum.Vinčansko poreklo ćirilice ? Možda,ali takođe još ne dokazano.Itd.
   Mrzi me više da se s tobom natežem.

 15. На кокем си писму послао?

 16. „“Александар Јовановић. Директорка 12 БГ гимназије захтева због чл. 10 Устава да се пријаве за упис попуњавају на ћирилици. Бесни родитељи који погреше, долазе у књижару која је ту недалеко да купе нову пријаву и наилазе на људе који за оне који су погрешили дају нове пријаве бесплатни. Баш чудан неки народ.

  П.С. Све је проверљиво. Треба показати погрешну пријаву.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: pixabay.com)

Уместо српског, сад свет учи хрватски!

Београд – Некада се српски језик учио на универзитетима у 30 земаља, ...

(Фото: Getty Images)

Немачка се спрема за већу међународну улогу — више ће улагати у војску

Берлин – Немачка министарка одбране Урсула фон дер Лејен изјавила је данас ...