Милорад Додик (Фото: Јутјуб)
Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Ништа од самосталне Српске

Бањалука – Милорад Додик одустао је од референдума о статусу Републике Српске чије је одржавање најављивао за 2018. годину. Одлуку је обзнанио у недељу, на дводневном саветовању Савеза независних социјалдемократа (СНСД), правдајући се да нема сагласност са другим политичким партијама о одржавању референдума и да не жели да изазива поделе у друштву.

„Као одговорна политичка партија, ценећи међународне околности и необезбеђен консензус у оквиру Републике Српске – јер је немогуће обезбедити консензус о било ком питању с чланицама (опозиционе српске политичке партије) Савеза за промене, СНСД сматра да то питање треба касније разматрати“, рекао је Додик у Бијељини.

Челник РС је ипак оставио могућност да о изјашњавању грађана на референдуму о статусу Српске дође и наредне године уколико се „створе неки екстремни услови за његово одржавање“.

Његово „извлачење“ на опозицију због одустајања од једног од својих главних политичких адута, изазвало је револт код политичких опонената.

„Додик одговорност за све своје преваре жели да подели са опозицијом, што само говори о каквој преварантској политици је реч“, била је прва реакција Вукоте Говедарице, председника СДС-а.

Говедарица је констатовао да је Додик, „свестан свих својих манипулација морао да нађе неки разлог“ због чега неће бити одржан референдум о независности 2018., како су то налагали акти СНСД-а.

„Не постоји тај Србин који не би желео да сви Срби живе у једној држави али, нажалост, они сами о томе не одлучују и то је јасно и врапцима на грани“, додао је Говедарица, примећујући да за референдум Додик није имао подршку великих сила, као ни Русије и Србије, које су се увек изјашњавале да подржавају Дејтонску БиХ.

Председник Центра за регионализам Александар Попов каже да се могло претпоставити да ће лидеру Српске са утицајних места бити указано на то да је прешао „црвену линију оспоравања БиХ и његових напора да је дестабилизује“.

„Да ли је сада то стигло из Србије или са друге утицајне адресе не знам. Прошле године га је одговорио Вучић, овога пута не знам да ли је то учинио председник Србије или је дошло са неке јаче адресе која је притисла Вучића или можда директно Додика. Да се он пита, он би се у недоглед играо референдума“, коментарише Попов за „Вести“.

Чињеница је да је Додик одлуку обзнанио само пар дана након прве званичне посете Александра Вучића званичном Сарајеву, првој у својству председника Србије. Вучић се састао са члановима трочланог председништва БиХ, посетио је и Источно Сарајево, али се није састао са Додиком, док су аналитичари предвиђали да ће бунтовни лидер Српске бити на „политичком менију“ сарајевских домаћина и високог госта из Србије.

Опозиција добар изговор

„Немогуће је изградити консензус са СДС-ом који не жели самосталност Републике Српске, ПДП не жели самосталност РС, (председник НДП-а Драган) Чавић не жели самосталност Српске, али су и те како спремни да раде против било какве самосталности, тако што би нападали идеју која долази с друге стране“, оптужио је Додик опозицију у РС.

Александар Попов процењује да Додик оптужује опозицију да није патриотска, јер ризикује крај политичке каријере када буде одустао од свог представљања да је главни бранитељ РС.

„Притиснуће га опозиција, уследиће кривичне пријаве за злоупотребе и то је близу краја његове политичке владавине, а он је тога свестан“, каже Попов.

Неко то гледа у Бриселу

Попов констатује да председник Вучић не може у недоглед да се представља као главни гарант стабилности региона, а да истовремено пружа подршку Додику и неким другим политичарима који својим одлукама дестабилизује регион.

„Ако си „главни газда“ у региону, онда је то недопустиво. Неко то штиклира у Бриселу. Отуд, можда Вучић и јесте током посете БиХ обећао да ће учинити све што је до њега да се стабилизује БиХ, а Додик са причом о референдуму о независности РС је један од дестабилизујућих фактора. Није једини, има их још, ту је свакако и Бакир Изетбеговић са својим захтевом за ревизију пресуде у Хагу“, додаје Попов.

Ј. Арсеновић / Вести

4 коментара

  1. Pohlepa.........od bolesti do.......vrline

    Je li ovaj Popov…………neki Bakirov ……….diler?

  2. pickica i nista drugo kao i sds ..majku vam jebem zasto JE POGINULO 20 000 VOJNIKA OVA VAM JEBEM ..TUCEMO SE IZMEDJU AL IOVAJ PUTA GLAVONJE CEM OTUCI JEBEM LI VAM KLICU IZ KOJE STE KLILI…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Швајцарска (Фото: Глас Русије)

Швајцарска: Одржава се референдум о монетарном систему и интернет коцкању

Цирих-Швајцарци одлучују хоће ли се променити начин на који банке позајмљују новац ...

Кружни дебакл и отрежњење

Милорад Додик и Жељка Бисерка Цвијановић доживели су прави шок и дебакл ...