(Фото: pixabay)
(Фото: pixabay)

Нова опасност: Ако се овако настави, осушиће се 30 одсто Земљиног тла

Нове узнемирујуће поруке о клими које долазе из Уједињених нација кажу како су последње три године биле најтоплије у историји мерења, али да ће бити екстремних врућина и у 2018. години, јавља „Тотал инфо“.

Уз све недаће, година иза нас била је и најскупља година у историји, када се зброје све штете од екстремних климатских промена, наводи се у извештају Светске метеоролошке организације.

Петери Талас, главни секретар Светске метеоролошке организације, у извештају о глобалној клими каже како је „2018. година почела тамо где је 2017. стала — екстремним временским условима који узимају људске животе и уништавају имовину“.

Потврђено је како је година 2016. била најтоплија у историји мерења, а 2017. и 2015. су одмах иза ње. А све је то због сталног тренда загревања и, како кажу у Светској метеоролошкој организацији, због све веће емисије стаклених гасова.

У извештају стоји како се већ сада у 2018. показало како „Аустралија и Аргентина пате од екстремних топлотних таласа, да се суша наставља у Кенији и Сомалији, а Кејптаун се бори с недостатком воде“.

Наводи се и да су необично високе температуре на Арктику 2018. у супротности са жестоким зимским олујама у Европи и Северној Америци.

Подсећамо како се 2015. године готово 200 држава у оквиру Париског климатског споразума обавезало да ће се привреда преусмерити с фосилних горива.

Међутим, то баш не иде глатко, а стручњаци упозоравају на најновије истраживање које каже како ће и упркос томе да се глобално загревање ограничи на два степена, што је договорено Париским споразумом, између 2052. и 2070. године могло да се догоди да чак 24 до 32 посто свеукупног Земљиног тла пресуши.

Ипак, у све то не верује амерички председник Доналд Трамп. По његовом мишљењу, емисије гасова нису главни узрок загревања планете, а сумња и у теорију глобалног загревања.

Зато је и најавио како ће се његова земља повући из Париског споразума, па у Америци и даље промовише употребу гаса, нафте и угљен диоксида. А познато је како су баш Америка и Кина највећи загађивачи када је реч о емисији гасова са ефектом стаклене баште.

Дневно

један коментар

  1. А на основу чега УН закључују да ће доћи до исушивања. Ја знам код мене у купатилу: што је топлије – то је влажније, а Земља је, знамо, прекривена океанима на 75% територије. Отопљавање може само да изазове вечне кише.

    Те паничне дојаве о ширењу пустиња одмах постају сумњиве. Опште је познато да се Сахара са југа скупила за 300-400км, кажу: види се из авиона. Разлог: повећање влажности услед глобалног отопљавања.

    А и то отопљавање објаснио је Миланковић – циклусима великих и малих ледених доба. По тим рачуницама – врх топлог периода прошао је 2008-ме, а најхладније се очекује иза 2040-те.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Вебтрибуне)

Маје мапирале соларни систем 700 година пре Коперника

Древне Маје су биле једна од најнапреднијих цивилизација које су икада постојале ...

Др Александар Финк (Фото: Принтскрипт)

Наука постепено потврђује Библију!

Где се срећу библијско и научно тумачење свијета, само је једно од ...