(фото:НСХроника.рс)

Нови круг суђења за „Југоалат“

Нови Сад-Увођење стечаја у „Југоалату“, некадашњем поносу металске индустрије Новог Сада, могло би да добије неочекиван епилог након што је ранији власник фабрике Спасоје Јаковљевић изјавио како приликом увођења стечаја није поштован закон и да би та одлука требало да буде оспорена пред вишим судским органима.

Привредни суд у Новом Саду, подсећамо, прогласио је, пре двадесетак дана, стечај у овом предузећу, које се већ годинама бори за опстанак, и позвао повериоце да до 22. новембра пријаве дуговања. Јаковљевић, међутим, тврди како ова одлука није валидна.

„Постоји јасна, законом прописана процедура како се стечај уводи, а у случају „Југоалата“ надлежни то нису поштовали“ – јасан је Јаковљевић. „Самим тим, већ сам се жалио вишим судским инстанцама, и верујем да ће, као и 2012. године, када је такође покушано увођење стечаја, и сада та одлука бити оборена. Спреман сам да у одбрани „Југоалата“ идем до највиших судских инстанци“.

Јаковљевић такође тврди да „Југоалат“ – фирма која је пре тридесетак година производила прецизне и специјалне алате и која се у озбиљним проблемима нашла када су уведене санкције – има будућност и шансе да, и поред тешке ситуације, обнови производњу, као и да се многобројим повериоцима исплате дуговања.

Скупштина поверилаца је према одлуци суда требало да буде одржана 22. новембра, а заказано је и испитно рочиште за 30. јануар 2018. године. Први захтев за стечај у „Југоалату“ поднет је још 2010. године, а такво решење је предлагано више пута, па и 2012. године. И поред тога, предност је давана Унапред припремљеном плану реорганизације, који до сада није заживео.

Више од пола године машине у овој фабрици су без струје, због чега је пропао покушај да се у „Југоалату“ покрене и производња делова за хидранте, у коју је ова фабрика требало да уђе у сарадњи са компанијом МКЕ из Аустрије.

ПОЉОПРИВРЕДНЕ МАШИНЕ

ИЗ погона „Југоалата“, како је најављено пре готово годину дана, требало је да почну да излазе пољопривредне машине, пошто је пословодство те фабрике, у договору са власником патента, иноватором Станком Мандићем, почело са израдом пробне серије пољопривредних машина које земљиште обрађују у једном пролазу и доносе уштеду од 100 евра по хектару.

 

Н. Суботић, Новости

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Pixabay)

Хрвати поново уцењују а ево шта сад траже!

Загреб – Саборски заступник владајућег ХДЗ, Миро Ковач, изјавио је у Книну ...

Без јаке индустрије иде тешко: детаљ из производње "ИМПОЛ-Севал" - Севојно (Фото: Политика)

Лажна режимска бајка о реиндустријализацији

Београд – Индустрија у српском и немачком БДП-у учествује са 25 одсто. ...