(Фото: Спутњик)
(Фото: Спутњик)

Они нас посматрају: Научници закључили — ванземаљци постоје

Белфаст – Универзум је сувише велик да не би постојао ванземаљски облик живота, закључила је нова студија. Експерти за свемир верују да постоји најмање девет егзопланета које су идеално „постављене“ да би ванземаљским бићима омогућиле да нас несметано посматрају.

Тим научника са Краљичиног универзитета у Белфасту и немачког Института за истраживање Соларног система „Макс Планк“ управо су завршили истраживање о томе колико је вероватно да нас неко посматра на Земљи. Роберт Велс, дипломац Краљичиног универзитета у Белфасту и главни аутор студије, уверен је да нисмо сами.

„Мислим да мора бити живота негде горе. По мом мишљењу, свемир је превелики да не би било ванземаљског живота“, каже Велс.

Последње свемирске мисије, додаје он, откриле су хиљаде планета које научници сматрају потенцијално погодним за живот.

„Можда су оне и сличне земљи и поставља се питање да ли је на њима започео живот“, рекао је он.

Током истраживања, научници су идентификовали такозвану транзитну зону, где се планете нашег соларног система могу видети како пролазе испред звезда. То, сматрају научници, повећава шансе да се са оваквих планета, сличних нашој, пажљиво прати развој догађаја на Земљи.

Велс каже да постоји мноштво разлога зашто до сада нисмо контактирали ванземаљске облике живота.

„Морамо размотрити мноштво ствари — колико је уобичајен живот у галаксији, посебно живот интелигентних бића. И ако нас они пронађу, како бисмо ми сазнали да су нас контактирали“, каже Велс.

Будућа комуникација, додаје он, могла би бити проблем, иако сматра да би коришћење транзитне технике могло бити почетак слања сигнала између Земље и ванземаљаца.

Транзитна техника открива даљину планета мерењем минијатурног затамњења звезда, испред које пролази планета на путањи између звезде и Земље. Пролазак планета између звезда и земље назива се „транзит“.

Спутњик

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Без јаке индустрије иде тешко: детаљ из производње "ИМПОЛ-Севал" - Севојно (Фото: Политика)

Лажна режимска бајка о реиндустријализацији

Београд – Индустрија у српском и немачком БДП-у учествује са 25 одсто. ...

Руси поручили Немцима: Нека вам дедови кажу како се с нама разговара!

Москва-Министар одбране Русије Сергеј Шојгу посаветовао је Немачкој да не разговарају са ...